Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 41 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 41 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
» Vesti iz sveta astronomije...
Juče u 7:46 pm od Brave Heart

» Sve o "pametnim" telefonima i sličnim čudima tehnike...
Juče u 6:51 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)
Juče u 6:41 pm od Brave Heart

» Moj hit danas
Ned Feb 18, 2018 11:13 pm od Davidova

» Podseća me
Ned Feb 18, 2018 11:05 pm od Davidova

» Sloboda ...
Ned Feb 18, 2018 11:03 pm od Davidova

» Filmske novosti...
Ned Feb 18, 2018 5:57 pm od Brave Heart

» Vesti - književnost...
Ned Feb 18, 2018 5:53 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta umetnosti
Ned Feb 18, 2018 5:49 pm od Brave Heart

» Pjesma koja Vas opisuje u nekim momentima...
Ned Feb 18, 2018 5:46 pm od Sky

» Šta trenutno slušate?
Sub Feb 17, 2018 11:03 pm od Johnny-Azra

» Nebojša Glogovac (1969-2018)
Sub Feb 17, 2018 10:59 pm od Johnny-Azra

» Neobična a lepa arhitektura
Sub Feb 17, 2018 8:54 pm od Davidova

https://s9.postimg.org/d6dxqq11b/Ljubenovic.png
https://s10.postimg.org/jxbjfbx09/februar_u_JK.png
https://s10.postimg.org/s8x6lw7bt/GF-_Logo12.png
https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Strana 1 od 10 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći

Ići dole

Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od drdoktor taj Uto Maj 04, 2010 6:29 pm

Преносимо
Тито решио српско питање на Сремском фронту

Вељко Миладиновић
понедељак, 03. мај 2010.
(Прес онлајн, 18.4.2010)

Највећи Брозов проблем током последњих ратних месеци био је како да успостави власт у Србији. Решио га је тако што је без икакве потребе послао на десетине хиљада голобрадих српских младића на једно од највећих стратишта

Одлазак српских момака у сремску кланицу. Изгинуло је на десетине хиљада младића, међу којима многи нису ни закорачили на праг пунолетства.

У историјским читанкама које су писали идеолошки подобни историчари после Другог светског рата, пробој Сремског фронта 1945. године окарактерисан је као најславније бојиште у НОБ-у, у којој су Титови партизани дали немерљив допринос рушењу Трећег рајха. Деценијама се развијао мит о херојству војника са петокраком на челу, док су истовремено по шумадијским селима качене табле са предугим списковима српске омладине пале на бранику нове отаџбине.

Према званичним подацима, више од 13.000 партизана је изгубило живот, од којих су већина били Срби из оних области које ће комунистичка власт каснијe назвати централна Србија. Данас, када се обележава 65 година од пробијања Сремског фронта, више је него јасно да је ова људска кланица била не само непотребна, већ и крајње трагична. Најновија открића о лику и делу Јосипа Броза јасно указују на то да је Тито искористио Сремски фронт како би коначно решио „српско питање", односно да се управо тиме решио највеће главобоље која га је мучила последњих месеци рата - како да успостави своју власт у Србији.

Перо Симић, аутор књиге „Тито – тајна века", тврди за Прессмагазин да је Броз све до краја рата у Југославији имао изузетно слабу подршку у Србији, због чега се стално плашио реакције грађанских снага у Србији.

- Краљ Петар и краљ Александар су свој углед међу српским сељацима базирали на миту о краљевима који су се у Првом светском рату повлачили са војском, на обичној воловској запрези, док је Тито у ослобођени Београд стигао тек пет дана после совјетских баћушки. Титовом слабом рејтингу допринело је и такозвано партизанско јуначење на Сремском фронту, где је изгинуло на десетине хиљада голобрадих младића из Србије, међу којима многи нису ни закорачили на праг пунолетства. Ни данас се не види смисао тог масовног жртвовања, изузев када је реч о сујети Тита и његових генерала да докажу да знају да воде и офанзивне фронталне битке. Још је теже разумети зашто је било потребно толико српских војника бацити у ватру, када се добро знало да су немачке трупе, након продора Црвене армије на Балкан и искрцавање савезника у Нормандији, свакако, морале да се повуку - каже Симић.

Историчар Срђан Цветковић каже за Прессмагазин да се не може изнети као историјска чињеница да је основни циљ партизанских акција на Сремском фронту био решавање „српског питања", али да је било доста елемената који упућују да је то заиста био један од циљева.

- Мобилизацију су вршили локални делегати по годиштима, тако да није било идеолошке селекције. Не можемо да знамо да ли су добијали миг са врха да се у Срем шаљу идеолошки неподобни, али је чињеница да су слата деца из грађанских породица које рат до тада није закачио. Исто тако, велики број ухапшених је због сарадње са окупатором или због сукоба са новим режимом добио понуду да се спасе смртне казне тако што ће ићи на тај фронт. То је била прва и једина фронтална борба у нашој земљи током целог Другог светског рата. Тито је желео да докаже да је способан за „праву" борбу. Само што су необучени војници слати у рововску борбу против професионалних војника - каже Цветковић.

Према званичним подацима који су чувани у архивама, а до којих је дошао Симић, одзив на Титову мобилизацију за Сремски фронт био је изузетно слаб. Према извештају Штаба Корпуса народне одбране Југославије, чак 42 одсто позваних се није јавило у војску, а како стоји у извештају, „многи од оних који су се јавили покушали су да дезертирају, при чему су многи и саморањавањем покушали да се спасу сигурне смрти на фронту".

- На крају се показало да су на Сремском фронту, али и у потоњим борбама са немачким нацистима и усташама, оборени сви рекорди када је реч о губицима великих војних формација у историји савременог ратовања у Европи - каже Симић.

Какво је расположење Срба било према новој власти, сведочи и један поверљиви извештају Озне, до кога је дошао Симић, а у коме стоји да је „у Другој армији чест случај, нарочито у млађим српским дивизијама, био да командири и команданти батаљона шамарају борце... и да се у погледу кажњавања дезертерства и саморањавања ишло у у крајност, тако да су многи борци стрељани. У истом извештају пише да је Трећа армија тражила да се обустави слање на фронт „непријатељских елемената, јер интелектуалци користе политичке часове да агитују за краља и Дражу", као и да се осећа „подвојеност између Србијанаца и Босанаца, те се догађа да руководиоци Босанци туку борце из Србије и да се србијански борци карактеришу као кукавице, слабићи и дезертери".

У време пробоја Сремског фронта, поверење српског становништва у Титову власт било је све мање. Тако у марту 1945. Благоје Нешковић, вођа српских комуниста, на седници Политбироа ЦК КПЈ реферише Титу: „Чаршија и градска интелигенција су против нас. И градска омладина је против нас", на шта се Едвард Кардељ надовезао:

- Непријатељ у Србији нема сељака, али га немамо ни ми.

Тито је, иначе, од почетка успостављања своје власти у Југославији имао највећи страх како ће успети да се наметне као вођа српском народу који је, ипак, већински подржавао монархију. Зато главна улога Црвене армије и није била у протеривању фашиста, већ управо на устоличењу комунистичке власти у Београду. Тито је у јулу 1944. послао писмо Стаљину у коме пише:

- Биће нам потребна највећа ваша подршка да бисмо могли што пре решити питање Србије, које је за нас врло важно, јер од тога зависи коначан успех у стварању демократске федеративне Југославије... По моме мишљењу, најјача подршка у сваком погледу била би у томе ако би Црвена армија надирала преко Карпата и Румуније у правцу југа.

Како каже Симић, о правој улози Црвене армије сведочи и чињеница да је податак о броју совјетских војника који је ушао у Југославију скриван све до 1989. године.

- Тада је у једној ситно штампаној фусноти 29. књиге Титових сабраних дела, војни историчар Милован Џелебџић објавио да је „у операцијама за ослобођење Србије и Војводине било ангажовано укупно око 414.000 совјетских војника". А то је значило знатно више него што је крајем лета 1944. имала целокупна Титова војска. А уочи совјетског продора у Србију, Немци су у целој Југославији имали 12 дивизија, па се логично поставља питање да ли је истеривање Хитлерових нациста и довођење Тита на власт био Стаљинов крајњи ратни циљ у овом делу Европе - каже он.

Симић каже да је Тито користио и подршку коју је у то време добио од Енглеске и Америке, како би усмерио савезничка бомбардовања на циљеве својих идеолошких непријатеља по Србији.

Под фирмом уништавања немачких окупационих снага, западни савезници су нанели знатно веће губитке мирном цивилном становништву, кажњавајући га, тако, само због тога што се у грађанском рату у Југославији није сврстало на Титову страну. Факта говоре да историјску одговорност за ова велика разарања, која су у многим градовима била већа него приликом Хитлерове агресије на Југославију, више сносе Тито и његови команданти него Енглези и Американци, јер је коначну одлуку о овом бомбардовању доносио Титов Врховни штаб - каже Перо Симић.

У Титовом писму Главном штабу у Србији, из фебруара 1944. године, стоји:

- Све ваше жеље у погледу помоћи савезничког ваздухопловства пренесите мајору Џону Ханикеру, а он ће их доставити Савезничкој војној мисији при Врховном штабу, која ће му саопштити вашу жељу.

А Едвард Кардељ је 29. јула 1944. својим сарадницима у Словенији поручио:

- Бомбардовања градова и уопште већа бомбардовања у Југославији одобрава само Врховни штаб.

Тако је, рецимо, у јулу исте године, командант штаба у Србији Коча Поповић одговорио да у Београду треба бомбардовати „женску учитељску школу и гимназију у улици Краљице Наталије, Народну скупштину, улицу Краља Александра, Трговачку академију, Палату „Албанија", југозападну страну гробља на Бановом брду" и серију других цивилних објеката који су проглашени за легитимне војне циљеве.

Броз се у Јајцу плашио Срба

У току припрема за историјско заседање АВНОЈ-а у Јајцу, Тито се на потпуно различит начин обраћао делегатима из различитих делова земље.

Тако је у депеши коју је послао Словенцима, а коју је поред њега потписао и Кардељ, између осталог, стајало: „На пут за пленум идите одмах у што већем броју".

И хрватским комунистима је поручено да „делегати буду у што потпунијем броју". У исто време, у Србију и Црну Гору, где је знао да нема реалну подршку, поручено је да би „било ванредно добро када би дошло неколико делегата на пленум АВНОЈ-а".

На Сремском фронту су оборени сви рекорди када је реч о губицима великих војних формација у историји савременог ратовања у Европи. Најгора је чињеница да би Немци, након продирања Црвене армије на Балкан и искрцавања савезника у Нормандији, морали да се повуку. Сремски фронт је био прва и једина фронтална борба у нашој земљи током целог Другог светског рата.

Proslo je trideset godina i dalje ga mnogi smatraju herojem.
avatar
drdoktor
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1448
Datum upisa : 06.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Fristajlo taj Sub Maj 15, 2010 12:47 pm

drdoktor ::
Proslo je trideset godina i dalje ga mnogi smatraju herojem.
Kad vreme odradi svoje, ljudi su skloni da idealizuju neke ljude i vremena. Zbog toga i jeste bitna istorija, ona sprečava da se neke važne stvari zaboravljaju...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Orhideja taj Sub Maj 15, 2010 2:29 pm

Proslo je trideset godina i dalje ga mnogi smatraju herojem.

Smatraju budale.

Do onog momenta dok nije umro smatrala sam ga predsednikom što je i bio, ali nikad nisam imala neke velike želje za knjižicom, za štafetom i nošenjem štafete (a smatralo se čašću). Poslije smrti otvorila su se i druga vrata, vrata zabranjena na kojima je pisalo druga strana istorije. Došla sam do nekih knjiga do nekih podataka i onda skontala da je komletna istorija koju sam učila izmišljena. Suviše ljudi je stadalo radi vlasti nakon rata. Isto se desilo sa probojem Sremskog fronta.
Dobro da Srbija uopšte i postoji nakon njega i njegove politike.
avatar
Orhideja
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Lokacija : tu negdje

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Fristajlo taj Ned Maj 16, 2010 6:16 pm

Ljudi su skloni zaboravljanju, to je neki zaštitni mehanizam... I dan- danas ima ljudi koji se dive Titu, dolaze mu na grob (ako je uopšte tu gde kažu da jeste) a istina se teško probija posle toliko godina; legende traju duže, lakše im je da opstanu...
Jedan od načina za isplivavanje istine je i skidanje vela sa priče i o Sremskom frontu, jednom od velikih stratišta, namerno izazvanih- sa zadnjom namerom...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Mastifal taj Ned Maj 16, 2010 6:19 pm

Prljavo komunisticko zlo koje je ikada hodalo Balkanom i sire,trebalo ga je streljati jos za zivota.
avatar
Mastifal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1568
Datum upisa : 18.03.2010
Lokacija : Wafen SS

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od digitalmandrak taj Ned Maj 16, 2010 6:45 pm

Slazem se....A Srbi jos uvek placaju odrzavanje kuce cveca
avatar
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : Kruska

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Mastifal taj Ned Maj 16, 2010 6:46 pm

digitalmandrak ::Slazem se....A Srbi jos uvek placaju odrzavanje kuce cveca

Je***la ih kuca cveca
avatar
Mastifal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1568
Datum upisa : 18.03.2010
Lokacija : Wafen SS

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od drdoktor taj Ned Maj 16, 2010 6:47 pm

Fristajlo ::Ljudi su skloni zaboravljanju, to je neki zaštitni mehanizam... I dan- danas ima ljudi koji se dive Titu, dolaze mu na grob (ako je uopšte tu gde kažu da jeste) a istina se teško probija posle toliko godina; legende traju duže, lakše im je da opstanu...
Jedan od načina za isplivavanje istine je i skidanje vela sa priče i o Sremskom frontu, jednom od velikih stratišta, namerno izazvanih- sa zadnjom namerom...

Cuo sam da je u noci muzeja, bila otvorena i kuca cveca. Da mi je znati dokle cemo ga jos drzati tamo?
avatar
drdoktor
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1448
Datum upisa : 06.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od digitalmandrak taj Ned Maj 16, 2010 6:49 pm

Da se ja pitam,odavno bi radili bageri... Smile
avatar
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : Kruska

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Mastifal taj Ned Maj 16, 2010 6:50 pm

Tako je rhodjace,hahaha Doco,vidis da ga niko nece,samo ludi Srbi rone suze za njim. Da je srece pa da mu se ne zna ni ime ni grob. Jos placamo onu komunjarsku vrecu buva na Dedinju,strasno
avatar
Mastifal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1568
Datum upisa : 18.03.2010
Lokacija : Wafen SS

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Fristajlo taj Pon Maj 17, 2010 4:52 am

Mastifal ::Prljavo komunisticko zlo
Nema to veze sa komunizmom, već sa njegovim srbomrzačkim tripom; znao je da mora da oslabi srpske pozicije pred kraj rata, zato je to radio. Plašio se da će ga Srbi sprečiti da dograbi vlast- ovako ih je "pocepao" na pola- na svoje pristalice i svoje protivnike; tada je pristalice napujdao na protivnike, i to predstavio kao "unutarsrpski obračun", iz koga je on izašao "čist"...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Djeneral taj Sre Jun 09, 2010 10:43 pm

Партизани, тачније тај Тито је више побио Срба него немаца. Ех што га Дража није нашао, све би било другачије!

____________________________________________________________________________________
http://www.youtube.com/watch?v=NidDCXHBDvw
avatar
Djeneral
Moderator
Moderator

Broj poruka : 267
Datum upisa : 15.03.2010
Lokacija : Београд

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od laza taj Sre Jun 09, 2010 10:53 pm

kerovi mu da bog da kosti razvlačili...

neje uspeo sve da nas pobije.. :uzicko kolo:


Poslednji izmenio laza dana Čet Jun 10, 2010 4:32 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Fristajlo taj Čet Jun 10, 2010 12:56 am

Kažu neki- ko nam je kriv, kad nismo podržali svoje, u toj borbi za vlast...
Kao da smo mogli išta, kad su se Vašington, London i Kominterna dogovorili... Mrze se, ali, nedovoljno da ne smisle kako da Srbima podmetnu nogu.

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Fi Pi taj Čet Jun 10, 2010 10:49 pm

Hm, lično me uvek čudilo kako jedan čovek koji je mrzio sve balkanske narode, naročito po novom tumačenju Slovence Hrvate Srbe, Makedonce i ko zna koga još... toliko dugo vladao ovim prostorima!?

Imajuć u vidu sve viši nivo obrazovanja poslednjih godina, naročito fundamentalnog filozofskog, etičkog, antropološkog, istorijskog..., ne čudi kako su sve popularnije jednodimenzionalne istorijske analize, poput divnih serijskih serija, farmi i sličnih edukativnih i misaonih sadržaja.

Opet, lično npr. ne bih znao kako sude Čerčilu i njegovim vojskovođama za Galipolje, da li je to bila mržnja prema Britancima i Australijancima?

Ne stajem u odbranu Broza, ali bih voleo da se iz jedne ne ulazi u drugu krajnost što upravo čine svi nazovi istoričari i analitičari novonastalih država pa tako imamo priličan broj različitih istorijskih udžbenika i tumačenja iz kojih bi potomstvo na prostorima bivše SFRJ imalo učiti.

Verovatno je suvišno pitanje čija je to verzija onda validna?

____________________________________________________________________________________
Nije problem u onom ko je ovo piso, već u onom ko ovo čita...
(Psalm 3.14 Fi Pi)
avatar
Fi Pi
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 51
Lokacija : Dobra

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od laza taj Sub Jun 19, 2010 7:57 pm

deo teksta pod nazivom,,Najtragičnija srpska bitka u Drugom svetskom ratu,,

U Srbiji je javnost tek posle pada komunističkog sistema mogla da čuje svedočenja preživelih, prema kojima je mobilizacija golobradih mladića često bila nasilna, kao i da su mnogi bez bilo kakve obuke poslati iz školskih klupa praktično u smrt. Pojedini istoričari smatraju da na samom kraju rata, kada su savezničke snage bile u nadiranju, Sremski front nje bio potreban i da je "cvet srpske mladeži", smišljeno gurnut pravo u klanicu. Možda i u tome treba tražiti objašnjenje zašto je Memorijalni kompleks izginulima na jednom tako važnom ratištu podignut skoro pola veka kasnije, tek 8. maja 1988. godine

http://www.glassrbije.org/info/index.php?option=com_content&view=article&id=16444:najtraginija-srpska-bitka-u-drugom-svetskom-ratu&catid=43:oko-nas&Itemid=58
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od laza taj Sub Jun 19, 2010 8:02 pm

Tokom šestomesečnih borbi na Sremskom frontu je stradalo (utvrđeno imenom i prezimenom) oko 13.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske, 1.100 boraca Crvene armije, 623 bugarskih vojnika i 163 borca italijanske brigade. Procenjuje se da je ukupan broj žrtava na nemačkoj strani iznosio oko 30.000 vojnika. Reč je o proceni posleratnih istoričara, ali je puno i onih koji smatraju da su žrtve na strani Jugoslovenske armije, pre svega Srba, bile višestruko veće.
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Fristajlo taj Sub Jun 19, 2010 8:57 pm

Fi Pi ::
Verovatno je suvišno pitanje čija je to verzija onda validna?
Nije.
Uzmeš sve verzije, pa ih redom proveravaš; mnogo je podataka sumnjivog porekla, i svaki iole naučni pristup istorijskoj građi se mora višestruko proveravati, ako se želi neki verodostojan rezultat...
Broz Srbe nije toliko mrzeo, koliko je zazirao od njihovog uticaja i snage, budući da su bili najveći narod u FNRJ/SFRJ, a i nosioci NOB. Vešto je vukao poteze, i uspeo da izbegne sve opasnosti da ga Srbi skinu sa vlasti; to je Srbe i Srbiju koštalo ovih poslednjin nesreća i ratova, i uveliko zakomplikovalo rešenje pitanja zaokruženja svih srpskih teritorija u jednu državu. To je njegova krivica prema Srbima, ništa drugo; znao je dobro šta radi i šta će se desiti posle njega, ali ga za to nije bilo briga...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Fi Pi taj Ned Jun 20, 2010 3:10 am

A da probamo umesto senzacionalističke upotrebiti malo sistemske logike!?

/ Lazo /
Kada želiš da umanjiš snagu neke države ili njenog dela, ne šalješ golobrade mladiće već eliminišeš najsposobnije, dakle vojskovođe, intelektualnu elitu i pretendente na vlast.
Ovde ne komentarišem da li je opravdan način na koji su vođene operacije na Sremskom frontu, kao i odluke koje su se tada donosile.
Gotovo bezbroj primera slične i mnogo veće golgote nalazimo u svim ratovima koji su vođeni do sada.
Rat jest surov i najčešće zadnje mesto gde treba tražiti smislenost.

/ Fristajlo /
Znam da je najlakše po mrtvom Brozu, mrzeo je ove ili one. Isto ćeš naći i na Hrvatskim i sličnim forumima.
Ajmo da nađemo odgovor na pitanje kako bi to bilo da su Srbi ili bilo koji drugi preuzeli vlast i krenuli u rešavanje svog pitanja!?
Da li bi se to rešilo uz opšte odobravanje ostalih naroda i narodnosti, ili bi došlo do scenarija kakav smo već videli.
Jednostavno takva opcija i opstanak Jugoslavije nisu išli zajedno.
Broz je verovatno dobro znao kakav će problem nastati, pitanje je koliko je mogao učiniti sam da to spreči?
Poznato je da je negde krajem šezdesetih bio na korak od povlačenja sa položaja predsednika.
Kao predsednik, brilijantno je balansirao kako bi sprečio mnoštvo domaćih i inostranih usijanih glava da rasture još mladu državu i njene novonastale tekovine.
Nikada nikoga nije pozivao na sukobe bilo kakvog karaktera već na očuvanje bratstva i jedinstva, razumevanje i poštovanje, podizanje svesti i obrazovanja, marljivost i socijalistički radnički poredak.
Sam Broz je za ratove što ih je Srbija vodila posle njega jednako kriv koliko i za one pre njega.

Sunce t' poljubim, nikada nisam bio član, al izgleda da sam sazreo za CK. :sleep:

____________________________________________________________________________________
Nije problem u onom ko je ovo piso, već u onom ko ovo čita...
(Psalm 3.14 Fi Pi)
avatar
Fi Pi
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 51
Lokacija : Dobra

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od digitalmandrak taj Ned Jun 20, 2010 3:29 am

Prvo posaljes mladice bez vojne obuke koji u zivotu metak nisu opalili da ginu u jednoj sasvim nepotrebnoj vojnoj operaciji,a najsposobnije i intelektualnu elitu poubijas po jarugama i livadama...Puno je "pasjih groblja " po Srbiji...

Ovo je stratiste u mom gradu,a ima ih bezbroj...

avatar
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : Kruska

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Fi Pi taj Ned Jun 20, 2010 4:37 am

Da, sad mi je sve jasno.
Inače golobradi bez vojne obuke su redovna pojava u svim ratovima pa tako ni mi nismo izuzetak.
Npr. pred kraj vazdušnog rata između Britanije i Nemačke, slati su također tek stasali mladiću uz minimum obuke da pilotiraju čak lovačkim aparatima.
Većina partizana nije imala uslove za iole kvalitetnu vojnu obuku.
Mene lično interesuje na koji način se ovo dovodi u relaciju sa tezom slabljenja Srbije, jer da je to bila namera, Sremski front bi morao "progutati" barem pola miliona ljudi pa da ova "teza" postane "smislena".

____________________________________________________________________________________
Nije problem u onom ko je ovo piso, već u onom ko ovo čita...
(Psalm 3.14 Fi Pi)
avatar
Fi Pi
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 51
Lokacija : Dobra

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Fristajlo taj Ned Jun 20, 2010 10:06 am

"Fi Pi"
Kada želiš da umanjiš snagu neke države ili njenog dela, ne šalješ golobrade mladiće već eliminišeš najsposobnije, dakle vojskovođe, intelektualnu elitu i pretendente na vlast.
Osim ako ne želiš da ove poslednje napraviš budalama i nesposobnima u očima njihovog naroda, kao odgovorne za toliko nepotrebno stradanje; nije toliko jednostavno.

Ajmo da nađemo odgovor na pitanje kako bi to bilo da su Srbi ili bilo koji drugi preuzeli vlast i krenuli u rešavanje svog pitanja!?
Sam Broz je za ratove što ih je Srbija vodila posle njega jednako kriv koliko i za one pre njega.
Bilo bi lakše. Tada su Srbi bili jezgro NOV i POJ, i vrlo lako bi se, uz jasnu i nedvosmislenu podržku Crvene Armije izborili za ujedinjenje svih srpskih teritorija u ujedinjenu Srbiju; to se, svakako, ne bi dopalo ovima koji su kasnije sproveli secesiju, ali- ne bi mogli mnogo, u konstelaciji snaga u to vreme.
Broz je to vrlo dobro znao, a takvih ideja je i bilo, i imao je problema te vrste; dosta je energije utrošio na to, tih godina, dok nije učvrstio svoju vlast. Postoje mišljenja da su zbog takvih ideja stradala tri visoka funkcionera tog vremena- Savo Kovačević, Milovan Đilas i Slobodan Penezić....

Sunce t' poljubim, nikada nisam bio član, al izgleda da sam sazreo za CK.
Da mi tebe prvo ubacimo u SKOJ, mlad si još za CK KPJ?

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od laza taj Ned Jun 20, 2010 11:44 am

Fi Pi ::A da probamo umesto senzacionalističke upotrebiti malo sistemske logike!?

/ Lazo /
Kada želiš da umanjiš snagu neke države ili njenog dela, ne šalješ golobrade mladiće već eliminišeš najsposobnije, dakle vojskovođe, intelektualnu elitu i pretendente na vlast.
Ovde ne komentarišem da li je opravdan način na koji su vođene operacije na Sremskom frontu, kao i odluke koje su se tada donosile.

--------------------------------------------------------------------------------
i toga je bilo,ubijali su komunisti srbe na svim frontovima,
Pripadnik KNOJ-a, Mija Petrović iz sela Badnjevac kod Kragujevca, stražario je šest meseci ispod Avale, gledajući kako OZNA svake noći strelja civile dovezene kamionima iz Beograda. Dovozili su ih oko 9-10 časova uveče, sakupljali ih u podrumima kuća beogradskih trgovaca sa leve strane kragujevačkog druma, a onda svlačili i izvodili na streljanje. „Slušao sam i plač i jauk tih žrtava dok su ih ti beogradski oznaši tukli, rukama, nogama i kundacima, jer su se oni jedva kretali, a jaka zima, oni jadnici goli", svedočio je Petrović. On je takođe pokazao masovnu grobnicu, odnosno nekadašnji nemački rov za stojeći stav dug oko kilometar i po, od skretanja za Ralju prema Beogradu, tik iznad druma. Kako je koja grupa streljana, rov je zatrpavan, a i danas se vide kasnije nastala ulegnuća. „Za onih šest meseci dok sam ja bio po stražama, verujem da je pobijeno najmanje 10.000. A koliko je u novembru i decembru, pa i u oktobru 1944. postreljano, ne znam, ali sam slušao od drugih da su za ta dva-tri meseca streljali masovnije", kaže Mija Petrović.
a decu su poslali u srem,na žalost samo srpsku,da tamo ostave svoje mlade živote.
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od laza taj Ned Jun 20, 2010 11:51 am

Fi Pi ::A da probamo umesto senzacionalističke upotrebiti malo sistemske logike!?

/ Lazo /

Gotovo bezbroj primera slične i mnogo veće golgote nalazimo u svim ratovima koji su vođeni do sada.
Rat jest surov i najčešće zadnje mesto gde treba tražiti smislenost.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ovde nije reč o ratu,rat je takav kakav je ,ovde je reč o zločinu,zločinu prema deci,zločinu prema jednom(JEDNOM)narodu.

evo ti jedan podatak,možda ti nešto bude jasnije,
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nemački desničarski magazin Bild sastavio listu najvećih zločinaca 20. veka na kojoj je i ime bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita

Berlin - Autori članka koji je objavio nemački magazin Bild, na poslednje, deseto mesto najvećih ubica prošlog veka stavili su ime maršala Josipa Broza Tita, pokojnog doživotnog predsednika Jugoslavije. Josip Broz organizovao je i vodio Narodnooslobodilački rat od 1941. do 1945. godine, bio na čelu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije punih 35 godina.Broz je iz rata izašao kao priznati državnik, vođa antifašističkog rata, zaslužan za vraćanje Hrvatskoj Istre, Rijeke i ostrva, proširenje Slovenije. Ostao je poznat i po obračunima sa političkim neistomišljenicima, pa su staljinisti, ali i mnogi navodni "prestupnici" završavali na Golom otoku. Nemački magazin iznosi podatak da je tokom nekoliko decenija svoje vladavine Tito bio odgovoran za smrt milion ljudi.

Ubedljivo prvo mesto na listi najvećih ubica 20. veka zauzeo je kineski diktator Mao Cedung. On je odgovoran za smrt 50 miliona ljudi.

Na drugom mestu je Staljin, kome se na dušu stavlja 40 miliona života, a tek treće mesto nemački magazin dodelio je Hitleru koji je ubio 20 miliona ljudi.
Četvrti na listi je dugogodišnji kineski diktator Čang Kaj Šek, odgovoran za smrt 10 miliona ljudi, a nakon njega sledi Lenjin sa cifrom od četiri miliona.

Na šestom mestu je Japanac Tojo Hideki kome se pripisuje tri miliona žrtava, a iza njega bivši predsednik Kampučije Pol Pot čija je vladavina odnela dva miliona života.
Na osmom mestu je marksista iz Etiopije - Mengitsu, ubica cara Haila Selasija, odgovoran za smrt dva miliona ljudi, a pretposlednje mesto na ovom spisku pripalo je Jahja Kanu iz Pakistana, odgovornom za smrt milion ljudi.
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Fi Pi taj Ned Jun 20, 2010 12:28 pm

/ Lazo /
kada se vodi u isto vreme oslobodilački, građanski, verski rat (nije džaba okarakterisan kao bratoubilački), nemoguće je izbeći krvave okršaje i razračunavanja među neistomišljenicima. Hrvati kukaju za Blajburg i misle identično kako je samo njihov narod bio na udaru komunista.
Ne znam ko je odgovoran za samo preko 23 mil. Sovjetskih žrtava, ako nije Hitler, naravno švaba će okriviti Staljina i sve druge komuniste kako su zapravo oni ubijali sopstven narod, gde bi to švaba.
Možda je zato i opravdano da se sada mogu slobodno koristiti simboli poput kukastog krsta, ali srp i čekić nikako!
OK, od 1.700.000 žrtava, Titu ide 1.000.000 na dušu, preostali su verovatno izginuli u Jasenovcu, Sada smo valjda stvari postavili sistemski.

/ Fristajlo /
Jest to lepo razmišljanje, rešiš Srpsko pitanje uz pomoć crvenoarmejaca i obezbediš novog gazdu - Staljina!
Dobro je poznat način kako je trebala biti podeljena interesna zona nakon rata između čika Čerčiljenka i čiča Staljinka.
Slovenija i Hrvatska pod zapadni šešir, a ostali bi pripali istočnom bloku, tj simpatičnom Staljinu.
Nadam se da se svi sećamo kakvo je bilo posleratno razdoblje u istočnom bloku, a kakvo u Jugoslaviji.
Ne menja se baš istorija i šta bi bilo kad bi bilo tako jednostavno. Ono što nas je zadesilo, možda je jedna od ponajboljih varijanti obzirom na okolnosti.

____________________________________________________________________________________
Nije problem u onom ko je ovo piso, već u onom ko ovo čita...
(Psalm 3.14 Fi Pi)
avatar
Fi Pi
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 51
Lokacija : Dobra

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito resio srpsko pitanje na Sremskom frontu

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 10 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu