Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 41 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 40 Gosta :: 2 Provajderi

laza

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od drdoktor taj Ned Maj 02, 2010 10:32 am

Црква и политика
Зашто руше Цркву?

Слободан Антонић
петак, 19. март 2010.
Не морамо бити велики верници, нити познаваоци СПЦ, па да видимо каквим је све тешким ударима, у последње време, изложена Црква. Оно што се од 2001. до 2008. дешавало са нашом војском, то се сада дешава са нашом црквом.Војска је, одмах после 5. октобра, још увек била национална установа од највећег поверења међу грађанима[1]. Огромни ауторитет који је имала, није дуговала само традицији, већ и добром држању у рату са НАТО. Међутим, тај ауторитет је, упорном пропагандом овдашњих медија у служби Империје систематски поткопаван. За Б92 или Блиц, генерали, команданти из рата 1999, нису били ништа друго до ратни злочинци, официри су увек били само неспособни, корумпирани и непоправљиво конзервативни, служење војног рока је представљано као најгора робија за „урбану, модерну и перспективну омладину“, а сваки инцидент са регрутима или муницијом био је само још један доказ да се војска мора „коренито реформисати“. Онда је војска коначно „реформисана“ тако што је уништено 1.200 противавионских ракета типа „стрела“, исечено 700 тенкова у старо гвожђе, број авиона у летећем стању сведен на два, а за 2011. најављено потпуно укидање служења војног рока. И сада је у војсци, судећи по Блицу и Б92 коначно све у реду. Одједном је нестало и корупције, и некомпетенције, и бирократије... Јер, у основи, нестало је и саме војске. Она се претворила у оперетску НАТО чету за парадирање овдашњих министара, председника и посланика.

Слично се сада дешава и са Црквом. Када је војска довољно изблаћена и деградирана, прешло се на СПЦ. Она је, за наше „еврореформске“ медије постала легло педофила, ратних злочинаца, пљачкаша и, уопште, мрачњака сваке врсте[2]. У томе су се, опет, највише истицали Блиц и Б92. Ипак, са „реформом“ Цркве ишло је знатно теже него са „реформом“ Војске. Пре свега због тога што је ту било знатно теже довести ново, „реформско“ руководство. Сахрана патријарха Павла, штавише, показала је да је – првенствено због личности самог патријарха – морални углед Цркве у народу остао непољуљан.

То је био знак за узбуну и отпочињање финалног таласа пропагандне „обраде“ СПЦ. Један правац тог деловања састојао се у „сугестији“ да на чело Цркве мора да дође „реформско“ руководство, које ће СПЦ „увести у Европу“. Кампања за промену црквеног календара, коју је повео Блиц, а придружили су му се Политика и Данас[3], била је један од примера таквих „реформистичких“ захтева. Други правац акције ишао је на продубљивање подела међу архијерејима СПЦ. Поједини „млади“, „динамични“ и „европски оријентисани“ епископи постали су љубимци Блица и Б92, док су, истовремено, неки „конзервативни“ и „националистички“ епископи постали стална мета блаћења и изругивања.

Овом медијском акцијом желело се утицати и на избор новог патријарха. На велику жалост спин-доктора, због апостолског начина бирања, није се могао извикати жељени кандидат. Али, систематски је стварана атмосфера у којој су се, ко год да буде изабран, од новог патријарха очекивале тачно одређене ствари – од позивања папе у Србију, преко благосиљања евроатлантских интеграција, до „сређивања стања у цркви“.

Коначно, својих пет минута ова пропагандистичка екипа је дочекала са суспензијом једног од њихових дежурних негативаца – владике Артемија. Не улазећи сада у питање мотива и оправданости одлуке Синода о привременој смени Артемија, треба рећи да је читав случај нанео несумњиву штету угледу СПЦ у јавности. Ликовање Блица и Б92 због кошкања калуђера, свађе епископа, а нарочито због проневера помоћи за народне кухиње на Косову, било је бескрајно. Још гори су били њихови хајкачки узвици да се са „акцијом сређивања стања у СПЦ“ не сме стати, и да одмах треба прећи и на друге „проблематичне“ епископе – од владике врањанског, до владике зворничко-тузланског. Сада само од мудрости архијереја СПЦ зависи хоће ли се настала штета санирати, или ће се дати нови материјал за рад антицрквене пропагандне машинерије.

Најгоре од свега је што поткопавање и растурање СПЦ није само тренутни пројекат Империје. Може се слободно рећи да је то један од њених стратешких циљева. Два су разлога због чега моћне глобалистичке структуре виде СПЦ као сметњу коју треба уклонити.

Најпре, православне цркве, за разлику од римокатоличке или протестанских, имају не само националну форму, већ су и директна потпора националним државама. Зато глобалисти, који хоће да раслабе и прогутају националне државе, не могу а да пре тога сасвим не раслабе и дезинтегришу националне цркве. Оне се руше медијски и политички, али, што је најопасније, и кроз црквену јерархију, једном посебном врстом унутрашње идеологије. Епископи се, наиме, убеђују – а неки од њих су, изгледа, то и поверовали – да изворно хришћанство подразумева „право епископа да буде врховна власт у стварима која се тичу вере, живота и богослужења у својој Цркви“ (како је изјавио један наш великодостојник). „Универзална хришћанска црква“ се, тако, види као некаква конфедерација епископа, којима над главом не стоје никакве „етнофилетистичке“, помесне (националне) цркве, већ само, евентуално, Васељенски патријарх. Помесне цркве се, такође, представљају само као производи „националистичког 19. века“. Будући да су „историјска творевина“, оне се, у доба глобализације, оцењују као нешто што је већ „историјски превазиђено“.

Овакву еклесиологију шире пре свега богослови блиски Цариградској патријаршији. Тамо традиционално постоји једна фанариотска линија, која хоће да, науштрб националних цркава, обнови административну доминацију Цариградске патријаршије из времена Отоманског царства. Томе треба додати да је тежак положај православних у Турској довео до тога да се САД и ЕУ наметну као главне заштитнице Цариградске патријаршије. Захваљујући упорном раду „меке моћи“, али и богословској вештини појединих цариградских великодостојника, епископална концепција хришћанства проширила се и на поједине архијереје помесних цркава. Уосталом, зашто би баш епископи били имуни на тако раширене људске грехе као што су гордост и воља за моћ?

Други извор глобалистичког рата против помесних православних цркава јесте њихова укорењеност у традиционални морал и друштво. Православно хришћанство верује у апсолутне вредности, као што су истина, људски живот, Бог или љубав. Такође, оно негује предање, држећи до традиционалне концепције Бога, човека и друштва. Обе ствари су камен у ципели глобалиста. Како ћете раслабити везе које постоје међу људима и произвести „индивидуу“ – усамљеног потрошача и животињски тупог радника, ако најпре не релативизујете све вредности и не покидате људима њихове корене у традицији?

Православна црква је за такве циљеве баш незгодна. Она се превише опире распамећивању које се врши увођењем истополних бракова, жена-свештеница и захтева да хришћанке, у складу са политичком коректношћу, не славе Бога, већ „Бога-ону“ (God-she), и не моле се Христу, већ „Иси Христи“ (Jesa Christa)[4]. Православна црква се превише опире идеји да је грех, ако га и има, само „стање ума“, а да је највећи „грех према себи“. Она се превише опире претварању породице у „партнерство“ и замену родитеља „заштитницима дечијих права“. Она хоће да сачува заједнице – породицу, комшилук, народ и државу, не схватајући да у Империји сме да постоји само усамљени појединац-поданик, наспрам неограниченог глобалног тржишта, неограничене владавине капитала и неограничене културе заборава.

Зато националне православне цркве морају нестати. Оне морају бити замењене, најпре, „универзалном православном црквом“, а онда, после свих „реформи“ и свих „екуменских дијалога“, „универзалном хришћанском црквом“. Ова стратегија, ова политика, сада је сасвим јасна и сасвим лепо се види и у начину на који се овдашњи пројектовани медији односе према Српској православној цркви.

Наравно, то не значи да је спас у изолацији, ксенофобији и зилотској искључивости. СПЦ, као и Србији уосталом, потребни су савезници, како би преживела гвоздени стисак клешта чији један крак чини капиталистичка глобализација, а други Империја. Ти савезници се налазе не само у другим помесним православним црквама, већ и међу католичким и протестантским хришћанима. Као што вели Татјана Горичева, „ми смо њима потребни и они су потребни нама, православнима, ти последњи римокатолици, последњи протестанти. Ако они нестану и ми ћемо остати насамо са непријатељским светом“[5]. Ти „последњи римокатолици, последњи протестанти“, јесу сви искрени, традиционални, антиглобалистички хришћани, којих никако нема мало[6]. Напротив, тај фронт отпора расте и Империји ће, како време одмиче, све теже бити да изађе са њим на крај.

Ту лежи шанса и за одбрану аутономије СПЦ у односу на Империју. Морамо сви бити мудри, а нарочито наши архијереји. На њима је велика одговорност, да интересе Цркве и православног народа ставе изнад својих личних интереса, неспоразума и омраза. Само „мудри као змије и безазлени као голубови“ (Мт 10, 16) можемо да се одупремо још једном страшном искушењу којем је изложена душа овог народа.

(Краћа верзија овог текста објављена је у „Печату“ бр. 106)

[1] Види: http://www.mail-archive.com/ sim@antic.org /msg01041.html

[2] Види неке примере наведене у мом тексту: http://starisajt.nspm.rs/kulturnapolitika/2008_ant_blog1.htm

[3] Види мој текст: http://www.nspm.rs/kolumne-slobodana-antonica/bozic-i-rodjenje-eu-pravoslavlja.html

[4] Mary Daly, Beyond God the Father: Toward a Philosophy of Women's Liberation. Beacon Press, 1973; Julie Clague, „The Christa: Symbolizing My Humanity and My Pain“, Feminist Theology (2005), Vol. 14, No. 1, 83-108.

[5] Чувајте се да вас ко не превари: православље на међи векова, ур. Владимир Димитријевић и Јован Србуљ, Београд 2007, Библиотека «Образ светачки», стр. 484.

[6] Види мој текст http://www.starisajt.nspm.rs/Prikazi/2008_ant_hr1.htm

Zasto ruse Crkvu
avatar
drdoktor
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1448
Datum upisa : 06.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od shondononda taj Pon Maj 03, 2010 12:22 am

Nece da je ruse,ako postane filijala RKC..kao sto ne bi bilo ni silnih "samoubistava" u vojsci u toku kampanje da je vojska u startu postala jedinica za izvidjanje u Avganistanu..
avatar
shondononda
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 591
Datum upisa : 24.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od Fristajlo taj Pon Maj 03, 2010 12:42 am

Da, to je plan...
Razmontirati sve integrativne faktore i organizacije, sve što može ometati liberal-kapitalistički koncept novog ustrojstva...
Videćemo koliko je SPC dorasla ovom izazovu; poslednjih 20 godina se bavila svojim vraćanjem u društvo i narod, koji ju ih oberučke prihvatili; sad, da vidimo, koliko će se ona (Crkva) zauzeti za to društvo i taj narod. Pameti im ne manjka- to svi znamo; mnogo je mudrih ljudi u njenim redovima. Za moral se brinem...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od shondononda taj Pon Maj 03, 2010 12:47 am

A mnogo je i onih koji bi rado postali kardinali u Prada crvenim cipelicama i koji bi se rado provozali Papamobilom..
avatar
shondononda
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 591
Datum upisa : 24.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od Fristajlo taj Pon Maj 03, 2010 1:08 am

shondononda ::A mnogo je i onih koji bi rado postali kardinali u Prada crvenim cipelicama i koji bi se rado provozali Papamobilom..
Mnogo je više onih, ubeđen sam, koji ne bi...
Ne potcenjuj opšte obrazovanje pravoslavnih sveštenika; nisu oni priprosti, naivni narod, koji je relativno lako izmanipulisati. Nadam se da će se sa njima malo više mučiti da ih obmanu, kako će u toj hrišćanskoj turbo-koaliciji svaki imati službenog parohijskog BMW-a, sa kućom od 300kvm i vikendicom na obali Sene...
To su vrlo obrazovani ljudi, i njihovoj eventualnoj pohlepi i sujeti moraš dati jače dokaze od bajkovite priše kojom se obmanjuje običan čovek; taj "brend" ima 2000 godina, ništa nije toliko potrajalo. Naša "licenca" stara je preko 8 vekova, nije to malo iskustvo- a od tog vremena, najveći deo neko pokušava da ih satre, a još traju, i jači su nego ikad...
Ako to kaže jedan ateista, trebalo bi da to ima neku težinu, zar ne?

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od Debilko taj Pon Maj 03, 2010 1:11 am

SPC je trn u oku zapadnom svetu,to je jasno,pa eto iz inata kada u ovom trenutku pisem bih voleo da nekako opstane.Ipak,ona je tesko narusena posle II svetskog rata,a patrijarha Germana je direktno postavio Leka Rankovic.To isto vazi i za ostale clanove Sinoda,naravno vecinu,ne sve.Potkrao se neki castan i posten.
Ona se sramno drzala narocito u poslednje dve decenije,nije bila na svom zadatku i mislim da je iskljucivo zbog toga u problemu.
Mene je kao vernika npr izgubila svojim politikantskim postupcima,a ja sam prinudjen da palim svecu kuci ili na nekom drugom mestu.U crkvu koja je zvonila svim svojim kapacitetima kada je sahranjivan Arkan ne idem.To se ne moze po meni oprati.Takodje,njegovo vencanje pa pucanje u dvoristu je opravdano iz svetog Sinoda kao da je dozvoljeno to Srpskim oficirima.Cega je on oficir hio,nije mi jasno.Ne kazem da nije trebao imati tretman kao i ostali gradjani,ali me cudi,kako to da ni jedan osvedoceni kriminalac,ne spominjem imena,nije proteran ili mu bar raceno da nije pozeljan na tom svetom mestu.Ne,njihova imena se kao Ktirori pojavljuju pozlacenim slovima.Sto je novac krvav i sto je prouzrokovao zrtve,to nikoga nije briga.
A Antonicevo misljenje nije ni najmanje merodavno jer je partijski obojen.
avatar
Debilko
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2240
Datum upisa : 24.03.2010
Godina : 55
Lokacija : Moskva

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od w2403 taj Sre Maj 05, 2010 11:06 pm

  Nazalost  ugled SPC se pomalo odavno  ruši. Preciznije, pokušava urušiti.   Nema tu nikakvog čuda obzirom da su koreni mnogih vatrenih demokrata komunistički. A ja niisam sklona da verujem da se tako fundamentalni stavovi, kao odnos prema Bogu, mogu izmeniti u jednoj generaciji. 
avatar
w2403
Novi član
Novi član

Broj poruka : 69
Datum upisa : 27.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od Fristajlo taj Sre Maj 05, 2010 11:11 pm

w2403 :: Nazalost ugled SPC se pomalo odavno ruši. Preciznije, pokušava urušiti. Nema tu nikakvog čuda obzirom da su koreni mnogih vatrenih demokrata komunistički. A ja niisam sklona da verujem da se tako fundamentalni stavovi, kao odnos prema Bogu, mogu izmeniti u jednoj generaciji.
Dobrodošla, za početak, stara prijateljice...
Da, slažem se sa ovim što si rekla- nešto slično sam i rekao, na jednoj temi... Ima mnogo konvertita u redovima i SPC, a i vernika; do juče jedno, sutra- zaokret od 180 stepeni. Politika u Crkvi, Crkva u politici- ni jedno nije dobro...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od RINGE taj Čet Maj 06, 2010 8:53 am

Deluje mi kao da sve vodi ka ujedinjenju hriscanskih crkava
avatar
RINGE
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3335
Datum upisa : 27.03.2010
Godina : 31
Lokacija : U Hladu Bagrema

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od Fristajlo taj Čet Maj 06, 2010 11:36 am

RINGE ::Deluje mi kao da sve vodi ka ujedinjenju hriscanskih crkava
Nije to pametno. To nepoštovanje različitosti nikad nije dalo dobre rezultate; neko namerno meša nitro i glicerin, koji će pri prvom "mućkanju" da eksplodira.
Još kad počnu sa pričom o dobroj nameri, ne znam da li da se smejem ili da plačem...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od digitalmandrak taj Čet Maj 06, 2010 12:06 pm

Pregrmela je crkva i gore stvari,pregrmece i ovo...Na kraju krajeva,djavo i udara tamo gde je najveca svetinja.
avatar
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : Kruska

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od Fristajlo taj Čet Maj 06, 2010 12:11 pm

E, pa, ako priznaješ Boga, moraš i đavola- oni idu u paketu...
Uzdam se u pamet našeg sveštenstva- ima tu mudrih ljudi.

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od digitalmandrak taj Čet Maj 06, 2010 12:18 pm

Slazem se... Very Happy
avatar
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : Kruska

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od w2403 taj Čet Maj 06, 2010 11:06 pm

Fristajlo ::
Dobrodošla, za početak, stara prijateljice...
Da, slažem se sa ovim što si rekla- nešto slično sam i rekao, na jednoj temi... Ima mnogo konvertita u redovima i SPC, a i vernika; do juče jedno, sutra- zaokret od 180 stepeni. Politika u Crkvi, Crkva u politici- ni jedno nije dobro...

Bolje te našla , kako sam napsa filozofe amateru.
Jeste da se sve zbućkalo, istina je da Crkva treba u svoje redove da primi sve konvertite i sačini od njih vernike, ali čini mi se da joj je to pretežak zadatak.
Vreme koje je provela u ilegali, od jednog do drugog rata, nekako nije iskoristila da se duhovnim potencijalom obnovi. Draži su joj bili gradjevinski radovi.
Ostaje da se čeka. Imali još dovoljno mudrih glava tamo, ili će se Crkveni poslovi valjati po tabloidima uz dnevnu politiku i estradne zvezde.
avatar
w2403
Novi član
Novi član

Broj poruka : 69
Datum upisa : 27.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od Fristajlo taj Pet Maj 07, 2010 12:09 am

w2403 :: Imali još dovoljno mudrih glava tamo, ili će se Crkveni poslovi valjati po tabloidima uz dnevnu politiku i estradne zvezde.
To što ih razvlače po žutoj štampi, deo je igre i plana za destabilizaciju. Za to ih niko ne može optužiti, to nije njihova krivica, nameštaju ih oni koji hoće unijaćenje crkava hrišćanske grupe. Pokušavaju da kompromituju one koji su protiv.
Nadam se da će ostati dovolno mudrih da se tome odupru.

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od drdoktor taj Pet Maj 07, 2010 3:04 pm

w2403 ::
Fristajlo ::
Dobrodošla, za početak, stara prijateljice...
Da, slažem se sa ovim što si rekla- nešto slično sam i rekao, na jednoj temi... Ima mnogo konvertita u redovima i SPC, a i vernika; do juče jedno, sutra- zaokret od 180 stepeni. Politika u Crkvi, Crkva u politici- ni jedno nije dobro...

Bolje te našla , kako sam napsa filozofe amateru.
Jeste da se sve zbućkalo, istina je da Crkva treba u svoje redove da primi sve konvertite i sačini od njih vernike, ali čini mi se da joj je to pretežak zadatak.
Vreme koje je provela u ilegali, od jednog do drugog rata, nekako nije iskoristila da se duhovnim potencijalom obnovi. Draži su joj bili gradjevinski radovi.
Ostaje da se čeka. Imali još dovoljno mudrih glava tamo, ili će se Crkveni poslovi valjati po tabloidima uz dnevnu politiku i estradne zvezde.

Sa ovom se u potpunosti slazem. Crkva nije znala da odgovori na pravi nacin. Prosto je prepustila vernike samima sebi. Svestenici nemaju vremena da se bave pastvom, a vidimo i da vladike takodje nemaju vremena da se bave svestenstvom.

Sami su krivi sto su dopustili da postanu deo svakodnevnih traceva.
avatar
drdoktor
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1448
Datum upisa : 06.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Da li je Crkva sledeca na redu za rusenje ugleda?

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu