Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 21 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 21 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
» Peščanik - analiza dnevnih događanja
Juče u 8:30 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta astronomije...
Juče u 8:11 pm od Brave Heart

» Sve o "pametnim" telefonima i sličnim čudima tehnike...
Juče u 7:15 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)
Juče u 7:05 pm od Brave Heart

» Sloboda ...
Juče u 5:50 pm od Davidova

» Corax - slika današnjice
Juče u 5:34 pm od Brave Heart

» Sveta Gora
Juče u 5:32 pm od Davidova

» Biografije glumaca
Juče u 5:04 pm od Davidova

» Vesti iz oblasti klasične muzike...
Čet Jan 18, 2018 8:27 pm od Brave Heart

» Filmske novosti...
Sre Jan 17, 2018 8:32 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta umetnosti
Sre Jan 17, 2018 8:20 pm od Brave Heart

» Šta trenutno slušate?
Sre Jan 17, 2018 6:14 pm od andjeo01

» INTERVJU
Uto Jan 16, 2018 9:35 pm od Davidova

https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Strana 32 od 36 Prethodni  1 ... 17 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Dec 28, 2017 7:19 pm

avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Dec 29, 2017 6:36 pm

Smile Kineska ekonomija će nadmašiti američku do 2032.

U izveštaju londonskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR) ističe se da će kineska ekonomija za 15 godina uspeti da prevaziđe američku i postane vodeća ekonomija sveta.Prostor Azije će u narednim decenijama postati ekonomski dominantan, budući da se predviđa da će do 2032. godine vodeće svetske ekonomije biti Kina, Indija i Japan. Mnogoljudne azijske zemlje uspevaju da povećaju produktivnost i time uspešno prevaziđu američku ekonomiju. Kina i Indija imaju četiri puta više stanovnika od SAD, iz čega proizilazi da je neophodno da dostignu jednu četvrtinu američke produktivnosti i time prevaziđu američki BDP što im za sad uspešno polazi za rukom.

Indija će već sledeće godine prestići Veliku Britaniju i Francusku i postati peta najveća svetska ekonomija. U CEBR-u prognoziraju da će Indija u drugoj polovini veka postati najveća svetska ekonomija. Predviđa se da će pri vrhu liste biti Južna Koreja i Indonezija.

Uzrok ekonomskog napretka azijskih zemalja treba tražiti u sprovođenju reformi i podsticanju liberalizacije njihovih ekonomija. U slučaju Kine, to predstavlja i ogroman značaj za kineski narod, budući da je, prema podacima Svetske banke, 800 miliona ljudi izvučeno iz siromaštva.

Izvor: SEEbiz
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Dec 29, 2017 6:40 pm

Smile PowerBI – Izveštaji i izveštajne table

PowerBI je cloud servis, ali istovremeno i bogato razvojno okruženje koje omogućava kreiranje raznovrsnih, funkcionalnih i lepih izveštaja. Zato ćemo se ovde fokusirati na izveštajne tabele.Pošto uvezete podatke i izaberete željeni skup podataka (DATASET), naći ćete se ispred „praznog platna“ koje je spremno za dodavanje objekata za vizuelizaciju podataka: visual‑a. Oni su gradivni elementi PowerBI izveštaja, a kombinacijom više izveštaja, tekstova, slika ili oblika kreirate izveštaj. Visual se kreira na osnovu izveštajne dimenzije, jedne ili više njih. Njihov spisak možete da vidite u panelu Fields sa desne strane prozora. Čini ga spisak tabela koje ste preuzeli, a u okviru svake od njih nalaze se polja (kolone) ili dodatno kreirani izveštajni elementi: izračunate kolone ili mere, o kojima će biti više reči u nekom od naredih tekstova.

Gradivni elementi izveštaja

Nakon što prevučete neku kolonu na platno, automatski će se kreirati tabela, što je podrazumevani visual. Selekcijom ovog objekta, pa izborom nekog drugog iz palete Visuals, birate tip grafikona ili drugog objekta za prezentaciju podataka. U zavisnosti od izabranog visual‑a, promeniće se izbor polja ispod palete. Ovaj skup polja predstavlja gradivne elemente izveštaja. To mogu biti: osa (Axis), legenda (Legend), vrednost (Value), zasićenost bojom (Saturation) i mnoge druge. Ova polja umnogome podsećaju na gradivne elemente Excel Pivot tabele: možete u njih smeštati izveštajne dimenzije, prevlačenjem menjati redosled prikaza…

Prvi red u paleti visual‑a čine najčešće korišćeni grafikoni: šipke (Bar) i kolone (Column). Svaki od ova dva grafikona dolazi u tri varijacije: razdvojene (Clustered), združene serije (Stacked) i združene na kompletnom uzorku (100% Stacked). Kolone (Column) su idealan izbor grafikona kada treba da prezentujemo podatke kod kojih ima do 10 elemenata unutar serije podataka.

Ako prikazujemo združene podatke, npr. troškove i zaradu, koji u zbiru čine prihode, koristićemo neku od združenih (Stacked) varijanti. Šipke (Bar) su idealan izbor kada imamo do 10 elemenata u seriji koji imaju dugačke nazive. Na taj način, kada gledate gotov izveštaj, ne morate da „krivite glavu“ da biste videli šta on predstavlja.Tu su zatim linija (Line) i površina (Area). Ti grafikoni pogodni su za prikazivanje podataka kod kojih se na x osi nalazi neka vremenska odrednica: datum, dan, mesec, kvartal, godina… U istom redu nalaze se i kombinovani grafikoni, kao i „vodopad grafikon“ (Waterfall Chart). On je pogodan za prikaz dobitaka i gubitaka u nekom periodu, gde prvu kolonu predstavlja početno, a poslednju krajnje stanje.

Zatim sledi grafikon prikaza na „tačkastom“ (Scatter) dijagramu koji se prikazuje u Dekartovom koordinatnom sistemu i koristimo ga kada imamo najmanje dve ulazne dimenzije (x i y). Tu su i tri grafikona za prikazivanje udela: pita (Pie), krofna (Donut) i razgranata mapa (Treemap). Kod prva dva, preporuka je da se koriste kada imate dva‑tri elementa u seriji. U suprotnom, informacije koje oni daju neće biti dobro uočljive. Treemap nudi mogućnost da na sličan način prikažete više elemenata. Na kraju, u ovom redu možemo da vidimo mapu (Map) i popunjenu mapu (Filled Map) koje se koriste za prezentaciju podataka u odnosu na geografske odrednice. Sledi još mnoštvo različitih visual‑a, kao i mogućnost da se uveze Custom visual. To su dodatni objekti za prezentaciju podataka koje je razvio neko iz velike razvojne zajednice, a nalaze se u „prodavnici“ (Web Store).

Grupisani izveštaji

Ispod alata za vizuelizaciju nalazi se meni predstavljen sa tri ikone: „pravougaonici“, „četka“ i „lupa“. Podrazumevani meni su „pravougaonici“ i klikom na njega prikazuju se polja koja su gradivni elementi izveštaja. „Četka“ služi da formatiramo visual‑e: da uključujemo ili isključujemo prikaz pojedinih elemenata izveštaja, menjamo vrstu, veličinu ili boju teksta; boju serija podataka, boju pozadine, dodajemo slike u pozadinu… Ukratko, prvi meni koristi se da izveštaj bude funkcionalan, a drugi sadrži opcije da ga načinimo lepim. Treći meni, predstavljen „lupom“, može da sadrži opcije za dodavanje linija minimuma, maksimuma, konstante, trenda…

Izveštaje možete da grupišete po stranicama kojima pristupate pomoću kartica koje se nalaze pri dnu ekrana. Kada imate više grafikona koji objedinjuju različite oblasti poslovanja, preporuka je da izveštaji idu na više stranica. Stranice kod PowerBI izveštaja podsećaju na kartice radnih listova u Excel‑u, na sličan način se dodaju, brišu, menja im se ime…

U gornjem desnom uglu svakog visual‑a nalazi se meni u kome možete da sortirate podatke po nekom od zadatih kriterijuma, da ih vidite, izvezete ili da obrišete izveštaj. Iako PowerBI servis poseduje mnoštvo izveštajnih mogućnosti, on ima određena ograničenja. Zbog toga je preporuka da se za razvoj izveštaja koristi PowerBI Desktop, o kome će biti više reči u nekom od narednih tekstova.

Izveštajna tabla

Kada ste završili sa izradom izveštaja, možete da ga postavite na izveštajnu tablu, što se postiže klikom na ikonu koja podseća na čiodu, a nalazi se u gornjem desnom uglu visual‑a. Ako ga niste prethodno snimili, pojaviće se prozor koji vam to traži, a zatim još treba precizirati na kojoj izveštajnoj tabli objavljujemo ovaj izveštaj. Klik i… dodato je na dashboard! Izveštajna tabla sastoji se od pločica (Tiles). Svaka pločica predstavlja po jedan izveštaj, a dvostrukim klikom na nju on se otvara i možemo da ga vidimo sa svim detaljima Možemo da menjamo dimenzije pločica, kao i njihov raspored na izveštajnoj tabli.Iznad izveštajne table nalazi se polje s nazivom Ask a question about your data. U to polje možemo uneti „pitanje“, što je kombinacija engleskog jezika i naziva izveštajnih dimenzija, a kao odgovor dobićemo izveštaj koji zadovoljava zadati kriterijum. Ne, PowerBI nije toliko pametan da čita misli, ali ovo može da bude zgodan način da iz seta podataka izdvojite korisne informacije.

Iznad izveštajne table nalazi se meni s još nekoliko opcija. Klikom na Favorite možete da dodate dashboard u listu favorita, a opcija Set as Featured omogućava da se on prikaže na ekranu, neposredno nakon prijave. Pijete prvu jutarnju kafu, prijavite se na servis pomoću računara, tableta, telefona, i za nekoliko trenutaka vidite dashboard koji prikazuje obaveze, potraživanja, cash flow… Onda dolazi momenat kada vam presedne kafa i setite se šta je rekao Edgar J. Hoover: „pesimisti se razlikuju od optimista po tome što poseduju sve informacije“.

Slavko „Sam Le Chef“ Vujnović
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Dec 29, 2017 6:46 pm

Smile IMPOQO – eTrgovina nove generacije

Kompanija Enetel Solutions je odlučila da trgovcima ponudi mnogo više od interent prodavnice kroz softversku platformu IMPOQO, koja svojim performansama parira svetskim naprednim „enterpise“ rešenjima, dok cenovno odgovara mogućnostima kompanija na domaćem tržištu.Brzim razvojem tehnologija, trgovci pred sobom danas imaju ogroman izazov „preseljenja“ biznisa na internet. Kupac danas želi komfor, mogućnost da plati ono što kupuje u trenutku kada to njemu odgovara i na način koji njemu odgovara. Trgovac koji zna kako to da ostvari zauvek dobija zadovoljnog i lojalnog kupca koji mu uvećava zaradu. Interes je obostran, a most koji ih veže jeste prodavnica na internetu.

U prilog tome govore i potezi najvećih trgovaca – globalne, svetske kompanije poslednjih godina prelaze masovno na online prodaju i zatvaraju svoje maloprodajne objekte.

IMPOQO nudi ključne faktore za uspešnu online trgovinu kao što su višekanalnost, personalizacija, sistem preporuka (automatizovane preporuke sličnih ili dopunskih proizvoda), napredne funkconalnosti kojima se unapređuje korisničko iskustvo, fleksibilnost, prilagodljivost i jednostavnost upravljanja.

Pametna trgovina

Personalizovani sistem preporuka se bazira na mašinskom učenju i predstavlja vrstu veštačke inteligencije kojom na osnovu prikupljenih podataka o korisničkom ponašanju dobijamo dodatne uvide i automatizaciju generisanja personalizovanih ponuda.

Sistem preporuke je metod rešavanja problema u nalaženju sličnih proizvoda otkrivanjem skrivenih zakonitosti u podacima i prepoznavanju grupa kupaca sa sličnim sklonostima u kupovini, kako bi se formirala ponuda sa najvećom verovatnoćom prodaje u online sistemima koji se odlikuju ogromnim brojem različitih proizvoda, grupa proizvoda i proizvodjača.

IMPOQO mobilne aplikacije povezuju trgovce i kupce na nove načine, omogućavajući prisnu, dvosmernu komunikaciju sa kupcima 365 dana godišnje kroz takozvane push notifikacije. Ove notifikacije omogućavaju personalizaciju ponude kroz geo‑lokacijske promocije, zavisno od aktivnosti i interesovanja korisnika u tačnom trenutku njegove potrebe.

Zahvaljujući notifikacijama, prodavci ne moraju više da iščekuju kupca u objektima ili na web sajtu, već imaju mogućnost komunikacije sa kupcima na bilo kom mestu i u bilo kom trenutku.

Proximity je IMPOQO alat koji omogućava slanje ponuda, poruka i vaučera zavisno od trenutne lokacije korisnika. Na ovaj način moguće je jednostavno zadavati različite kampanje u različitim delovima grada ili zemlje, kao i na lokaciji konkurencije, kako bi se na najbolji mogući način promovisao brend i jačala lojalnost korisnika.

Proširena stvarnost (AR, Augmented Reality) je IMPOQO funkcionalnost koja omogućava vizuelizaciju u prostoru, varijacije vizualizacije proizvoda i dodatne informacije o proizvodu, pa tako korisniku fizičke predmete približavaju u virtuelnoj realnosti. Isprobavanje artikala postaje moguće i na nove načine, prilagođene realnoj situaciji – nameštaj se može birati u željenoj boji i dezenu, te istog trenutka se može „preneti“ na predviđeno mesto unutar doma kupca. Takođe, kupac može da proba obuću, odeću ili modni detalj koje prodavac trenutno fizički nema u radnji. Kada se zahvaljujući iskustvu AR‑a, ipak odluči da kupi robu, ona će biti isporučena na kućnu adresu.

QR kodovi posle višegodišnjeg prisustva dobijaju na značaju u eTrgovini, te se umesto prodavnica na svakom mestu mogu naći plakati, a ne rafovi, odakle korisnik ima mogućnost da kupuje proizvode.

Moduli i alati koje IMPOQO nudi, moguće je prilagoditi potrebama različitih biznisa i njihovim specifičnostima, a korisnik ovom platformom dobija mogućnost da svoje ideje za unapređenje posla realizuje.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Dec 29, 2017 6:50 pm

Smile Da li korišćenje cookiesa ima budućnost?

Apple je odlučio da objavi rat sajtovima koji koriste cookies za prikupljanje podataka o korisnicima. Nova verzija Safari browsera ima opciju Intelligent Tracking Prevention koje će promeniti način na koji se plasiraju oglasi.Svedoci smo novih trendova u web oglašavanju. Paralelno sa vešću da će novi Google Chrome sadržati opcije za blokiranje određenih formata oglasa, Apple se obrušio na “kolačiće” tj. cookiese u najnovijoj verziji Safarija. Opcija Intelligent Tracking Prevention ozbiljno je ugrozila način na koji sajtovi dobijaju informacije o korisnicima.

Sve se promenilo sa iOS 11.2 updateom koji je onemogućio da se zaobiđe ova blokada. Sada se sajtovi suočavaju sa velikim problemom koji utiče na njihove prihode. Sa ovim problemom se pre svega suočavaju koji veliki deo saobraćaja dobijaju od Apple korisnika koji koriste Safari. Android i PC korisnici i dalje nemaju ove opcije, ali je i to samo pitanje vremena. Stručnjaci upozoravaju advertajzere da ne treba da čekaju konačnu propast cookiesa već treba da na vreme reaguju.

Ogromna većina oglašivača se oslanja na kolačiće kao glavni izvor identifikacije publike i merenja efekata kampanja. Ipak, sa novim tendencijama cookies ubrzano gube na značaju. Zbog novih blokada brojke pokazuju velike padove u konverziji (na tržištima sa velikim udelom Safari korisnika) što ne mora da bude tačno, već cookies više nisu pouzdani u tom smislu. Kada se sastavljaju izveštaji za oglašivače, brojke koje donose kolačići bili su osnova merenja učinka, a sada su te brojke postale nepouzdane.

Ove promene su za sada ograničene na Safari, ali je to samo početak. Apple je na isti način zaratio sa Flashom na sajtovima – svi su se smejali toj odluci koja se ispostavila kao pravilna. Adobe je na kraju priznao da je Flash zastarela tehnologija, pa ne sumnjamo da će sličnu sudbinu doživeti i cookies. Pitanje je samo kad.

Neophodne promene u web oglašavanju

Umesto da se fokusiraju na podatke koje donose kolačići, oglašivači bi trebalo da se okrenu drugim metodama identifikacije publike. Jedan od njih je svakako veće oslanjanje na identifikovanje aparata sa kog dolazi korisnik, a tu su i podaci kao što su operativni sistem, browser, IP adresa… Kad se napravi dobra analiza ovih podataka oni mogu sa većom preciznošću da identifikuju publiku interesantnu oglašivačima.

Da li će cookies zaista otići u penziju? Sigurno, samo pitanje je koliko smo daleko od tog dana. Oni koji već sada ozbiljno shvate promene koje se dešavaju, na vreme će kreirati strategije koje će dati rezultate. Ako se gleda iz ugla korisnika, ove promene su odlične vesti – na ovaj način će nam se servirati kvalitetniji sadržaj bez rudarenja po privatnosti (bar zvanično).

Izvor: Martech
https://martechtoday.com/already-seeing-fallout-apples-war-cookies-208643
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Dec 29, 2017 6:53 pm

Smile Instagram opet promenio način prikazivanja u feedu

Iako je već dokazano da korisnici Instagrama nisu fanovi noviteta, trebalo bi da se naviknu na nove promene.Od sada će korisnici “uživati” u novim sadržajima koji će se pojavljivati na feed-u u obliku “preporučenih” postova. Ova pojava je primećena u prethodnom periodu dok se testirala među korisnicima, a sada je u potpunosti zaživela. Po onome što je navedeno u Help sekciji, preporučeni postovi će se pojavljivati na osnovu onoga što su lajkovali ljudi koje pratite.

Nova sekcija “Recommended for You” je obeležena kako biste znali da je reč o postovima koji nisu odabrani sa vaše strane. Ovo nije prvi put da Instagram pokušava da nametne sadržaje. Ipak, do sada se to nije odnosilo na glavni feed već je trebalo da se ode na Explore sekciju. Izgleda korisnici nisu dovoljno koristili ovu opciju, pa je odlučeno da se ide na agresivniju opciju.

Ubacivanje preporučenog sadržaja predstavlja veliku promenu za Instagram. Ona stiže nakon uvođenja reklama i promene načina prikaza postova koji nisu više hronološki već povezani sa algoritmom. Na ovaj način prikazivaće se postovi koji su “u daljem srodstvu” sa ljudima koje pratite. Nešto slično već postoji na Facebooku, a kako je Instagram takođe u vlasništvu Marka Zuckerberga ne čudi uvođenje ove opcije.

Instagram se menja, ali da li je to na bolje?
Nešto se definitivno dešava sa Instagramom u poslednjih par meseci. Nedavno je uvedena i mogućnost praćenja heštegova kako bi mogli da pratite svoja interesovanja a ne samo naloge. Ipak, za razliku od ove mogućnosti koja je opciona, nove preporučene postove ne možete da onemogućite.

Po poslednjim informacijama, moguće je samo privremeno sakriti “Recommended for You” sekciju. Ako ste se već unervozili zbog mogućeg spamovanja neželjenim sadržajem, obradovaće vas informacija da će ova preporuka iskakati tek kada pogledate sve postove u feed-u. Pretpostavljamo da je to urađeno kako bi se korisnici naveli da produže svoje sesije umesto da samo prelete novitete i zatvore aplikaciju.

Ovim produžavanjem korišćenja korisnici bi češće bili izloženi reklamama, što je u krajnjem slučaju i verovatno konačni cilj. Sada ćete uvek moći da gledate nešto, makar to bili postovi koje su lajkovali vaši prijatelji ili nešto što Instagram misli da će vam se svideti. Šta može da pođe naopako?

Izvor: TechCrunch
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Dec 29, 2017 6:57 pm

Smile E-trgovina sve popularnija u Srbiji

Građani Srbije sve više trguju preko interneta, a prema publikaciji „KP Pregled” koju izdaje portal KupujemProdajem.com, trgovina je porasla za 10 odsto.U publikaciji je istaknuto da je tokom prethodnih 12 meseci porasla trgovina skupim grafičkim karticama, sa oko 500.000 evra koliko je prosek prometa za 2015. i 2016, na čak oko 1,2 miliona evra koliko iznosi promet preko KupujemProdajem ove godine. „Nema nikakve sumnje da je ovaj dramatični rast uzrokovan masovnim kopanjem Bitkoina i drugih kriptovaluta u Srbiji, budući da su upravo procesori moćnih grafičkih kartica glavni alat za ovaj sve popularniji posao”, navodi se u saopštenju.

Ove godine najviše se trgovalo mobilnim telefonima, kompjuterima i kompjuterskom opremom, kućnim aparatima, auto delovima i auto opremom. Veliki rast zabeležile su pojedine kategorije, poput nameštaja i bicikala, kao i kategorije odeća, uređenje kuće, bicikli, bebi oprema i dečje stvari.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Dec 29, 2017 7:05 pm

Smile Top 50: Kako smo provodili slobodno vreme u 2017?

Godišnja dodela nagrada za najbolje onlajn stvari Top 50, koju organizuje redakcija PC Press, ima prilično dugu tradiciju, a prva je bila 1997. Dok ne dođe trenutak i ne saznamo koje stvari su to bile najbolje ove godine, podsetimo se onih koje su to bile u prošlosti.Prošle godine u kategoriji slobodno vreme pobedu je odneo inovativan projekat doziviteslu.com. To je forma virtuelnog muzeja u kojoj posetilac nije samo posmatrač prošlosti, već i njen učesnik. U njemu Nikola Tesla, glavom i bradom, priča o svom životu i približava svoju viziju budućnosti čovečanstva. Gost muzeja ima jednstvenu priliku da poseti i destinacije i laboratorije koje su obeležile Teslin život i rad, kao i da učestvuje u njegovim eksperimentima. Projekat je nastao u saradnji Muzeja Nikola Tesla (tesla-museum.org) sa firmom Digital Mind i uz donaciji Direkt Medije. Uz odgovarajući VR uređaj, možete kvalitetno da provedete vreme i mnogo toga da naučite. U okviru ove kategorije izdvojili su se i: ana.rs/forum, antikvarne‑knjige.com, escapegame.rs i house.mikser.rs.

Kako bismo izabrali ono što se ove godine izdvojilo kao najbolje na Internet sceni, potrebna nam je vaša pomoć, jer na osnovu vaših predloga, pravimo uži izbor, a o pobednicima će odlučivati redakcijski žiri. Takođe, postojaće i specijalna nagrada publike, za koju će glasati posetioci PC Press sajta. Vaše predloge možete podneti ovde.
https://pcpress.rs/izaberimo-najbolje-u-2017-godini/

avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Dec 29, 2017 7:07 pm

Smile Zavisnost od igranja video-igara stavljena na listu mentalnih poremećaja

Onima koji kompulzivno igraju video-igre tokom dužeg vremenskog perioda, bi, prema najnovijim istraživanjima, mogao da bude dijagnostifikovan mentalni poremećaj.Naime, Svetska zdravstvena organizacija je po prvi put na listu mentalnih oboljenja uključila i „zavisnost od video-igara“, a poremećaj je okarakterisala kao „stalno ili često ponašanje, koje podrazumeva igranje video-igara, kako online, tako i offline“. To uključuje favorizovanje video-igara u odnosu na druga životna interesovanja, te obaveze, kao i uporno igranje i pošto se pojave negativne posledice. Pacijent ovakvo ponašanje mora da pokazuje najmanje godinu dana da bi dobio dijagnozu, ali stručnjaci upozoravaju da bi to moglo da se razlikuje od slučaja do slučaja, a u zavisnosti od ozbiljnosti stanja, te ugroženosti pojedinca.

U budućnosti bi troškove lečenja zavisnosti od video-igara moglo da pokriva zdravstveno osiguranje pacijenta, ali okviri za to još uvek nisu utvrđeni.

Izvor: The Telegraph
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Dec 29, 2017 7:14 pm

Smile PC Press #250 – Šta je bilo, a šta dolazi

PC Press je imao veoma uzbudljivu 2017. godinu. Organizovali smo Top50, BIZIT konferenciju, nedavno i okrugli sto, predstavili novo elektronsko izdanje i bili uz vas na svakom sajmu i bitnom IT i biznis događaju. Po čemu je 2017. godina bila posebna mogu vam reći i predstavnici IT industrije, telekomunikacionih operatera, privrednici i kolege iz medija, koje smo pitali šta je bilo u 2017. a šta očekuju u narednoj godini.Za vas smo udarali po HyperX mehaničkoj tastaturi da proverimo koliko to ume da bude iritantno za sve koji su u istoj prostoriji sa vama. Probali smo i muziku sa i bez žica, sa Samsung IconX slušalicama i Technics raspevanom kutijom.Ako vam se nije svideo Samsung Gear S3 pametni sat, sad smo dobili i verziju za sportiste nazvanu jednostavno – Gear Sport, ali i pametne robote koji usisavaju umesto vas, te još električnih automobila.Generalni je utisak da je po pitanju bezbednosti 2017. godina bila problematična. Virusi, ransomware i razna internet gamad nas je vrebala iza svakog ćoška. Pisali smo o online pretnjama, predviđanjima za narednu godinu, ali i nadolazećoj GDPR regulativi.Upravljanje dokumentima spada u jednu od najbitnijih funkcija svake ozbiljne firme, pa smo ovog meseca posebnu pažnju obratili i na DMS i PMS rešenja. Naravno, nismo zaboravili ni programiranje u osnovnoj školi, pa je priča o Skreču u petom razredu nastavljena tekstualnim programskim jezikom za šestake.Aktuelni broj, te šestomesečnu ili godišnju pretplatu na “PC” možete obezbediti na:

http://prodavnica.pcpress.rs/

Besplatne aplikacije za čitanje digitalnih izdanja preuzmite sa adresa:

https://goo.gl/DbCF5G (Android)

Pročitajte i: Face ID nije kreiran da podržava više korisnika
http://apple.co/1Hg4Csr (iOS)
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Dec 29, 2017 7:21 pm

Smile SoftBank kupio 20% kompanije Uber

Japanski tehnološki gigant SoftBank kupio je 20% od kompanije Uber, čime time okončao pregovore koji su trajali mesecima.Ovaj potez je vrednost Uber-a spustio za 30%, te je sa 70 došla na 48 milijardi dolara, a čemu su doprinele i poteškoće sa kojima se kompanija suočavala tokom 2017. godine. Ipak, važniji od uticaja koji kupovina ima na vrednost kompanije, jeste onaj koji se tiče odnosa koji će SoftBank imati prema nekadašnjem izvršnom direktoru Uber-a, Travisu Kalanicku, koji još uvek utiče na poslovanje kompanije. Kalanick je podneo ostavku sredinom 2017. godine, a zbog brojnih skandala, ali je zadržao mesto u upravnom odboru, u kojem je okružen saveznicima, te kontroliše 16% glasova prilikom donošenja odluka.Ugovor sa kompanijom SoftBank donosi i nove uslove, koje je upravni odbor Uber-a odobrio u oktobru, te će se, prema njima, broj članova odbora sa 11 povećati na 17, te dva mesta idu SoftBank-u, što će umanjiti moć koju ima Kalanick. SoftBank je deonice kupovao od investitora, a po ceni od 33 dolara po jedinici, a spekuliše se da će direktno od Uber-a kupiti i deonice u vrednosti od milijardu dolara. Uber je tako poslednji dodatak velikoj listi kompanija u kojima SoftBank ima neki udeo.

Izvor: The Verge
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sub Dec 30, 2017 5:49 pm

Smile Pronađeni backdoor alati u tri WordPress dodatkaMasivni ekosistem WordPress dodataka počinje da pokazuje znakove propadanja nakon još jednog incidenta. Prema rečima bezbednosnog tima WordFence, nadležnog za sva bezbednosna pitanja vezana uz WordPress, napadači kupuju zastarele dodatke te ih modifikuju ubacujući zlonamerni alat kako bi sebi omogućili pristup do stranica koje koriste te dodatke. WordFence je veoma brzo reagovao te uklonio sporne dodatke sa njihovih službenih stranica.

Prema objavljenim podacima, reč je o tri dodatka:

- Duplicate Page and Post (više od 50000 aktivnih dodataka)
- No Follow All External Links (više od 9000 aktivnih dodataka)
- WP No External Links (više od 30000 aktivnih dodataka)

Analiza je pokazala kako sva tri dodatka deluju na sličan način. Nakon stupanja u kontakt sa udaljenim serverom, na zaraženu stranicu ubacuju zlonamerni sadržaj te razne linkove.

Takođe, stručnjaci veruju kako je u sva tri slučaja reč o istom napadaču jer je analiza pokazala visok nivo sličnosti između ovih slučajeva.

Ovaj incident nije prvi incident ovog tipa jer je WordFence već ranije uklanjao dodatke za koje je ustanovljeno kako imaju backdoor alat. Tada je reč bilo o dodacima Captcha, Display Widgets i 404 to 301.

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica kako zaraženi dodaci mogu biti aktivni godinama. Prema procenama, tri godine nakon inicijalnih incidenata ovog tipa, još uvek postoji stotine stranica koje ove dodatke koriste.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sub Dec 30, 2017 5:53 pm

Smile Aplikacija za nevidljivost

Sposobnosti iPhone-a X za praćenje pokreta lica korisnika kreću se u rasponu od simpatičnih grešaka, do momenata koji bi mogli da budu korisni. Zahvaljujući tome je japanski developer- Kazuya Noshiro, došao na ideju da kreira aplikaciju koja kamuflira lice korisnika, te čini da se ovo stopi sa okruženjem. Nedavno je i tvitovao o ovom projektu, te u kratkom snimku može da se vidi koliko je napredovao sa radom.Efekat koji se postiže ovom aplikacijom, koja je još uvek u fazi razvoja, je pomalo jeziv, te podseća na momente iz dečijih filmova, kada neki od junaka postane nevidljiv zahvaljujući nevidljivom plaštu, ili nekom drugom čarobnom pomagalu. Prema onome što je Noshiro napisao, aplikacija je napravljena na platformi Unity, koja služi za razvijanje video-igara, te koristi fiksnu kameru koja snima pozadinu kako bi kreirala iluziju.

https://pbs.twimg.com/ext_tw_video_thumb/945844627906600960/pu/img/ZmEJiFdMZB65rsN4.jpg
@noshipu
iPhoneXで顔だけ光学迷彩っぽくなるやつできた
3:32 AM - Dec 27, 2017


Još uvek nema informacija o tome kada će aplikacija postati dostupna korisnicima, kao ni čemu će služiti, ali bi mogla da ima primenu u okviru tehnologije proširene stvarnosti, ili da bude tek beskorisna novotarija koja će zabavljati korisnike dok im ne dosadi.

Izvor: The Verge
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sub Dec 30, 2017 5:56 pm

Smile Apple i Amazon uskoro na Bliskom istoku

Saudijska Arabija polako menja svoj stav prema tehnologiji u poslednje dve godine, pokušavajući da namami strane investicije iz Silicijumske doline. Sada, kako Reuters izveštava Apple i Amazon pregovaraju o otvaranju prodavnice u ovoj konzervativnoj zemlji.Apple ima prisustvo u Saudijskoj Arabiji, ali preko posrednika. Nijedna od velikih međunarodnih tehnoloških kompanija nema direktnu maloprodaju u zemlji, međutim to će se verovatno sada promeniti. Apple-ovo prisustvo će se fokusirati na popularne proizvode kompanije, i prva Apple prodavnica u zemlji bi mogla da se otvori 2019. Apple je već sada drugi najpopularniji provajder telefona u državi, uprkos tome što nema direktno prisustvo, tako da je ovo očigledno pametan potez za tehnološku kompaniju.

Takođe, nije iznenađenje što je i Amazon zainteresovan za Bliski Istok. Ranije ove godine, online maloprodajni gigant je kupio Souq.com, koji je bio promovisan kao Amazon na Bliskom istoku, što je omogućilo prodavanje Amazon proizvoda u zemlji. Sada, Amazon očito želi da se preseli u back-end usluge, pošto su razgovori u velikoj meri fokusirani na Amazon Web Services, platformu koja pruža cloud usluge kompanijama. Trenutno ne postoje vremenski rokovi za ciljeve kompanije u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Engadget
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sub Dec 30, 2017 6:00 pm

Smile Koliko je Linux napredovao za 25 godina?

Prošle godine Linux je proslavio veliki jubilej – 25 godina postojanja na PC računarima. Dokle je ovaj operativni sistem stigao i zašto ga nema više na našim računarima? Koju distribuciju izabrati da bi ga bilo više?Za dve i po decenije Linux je prevalio ogroman put. Od operativnog sistema koji su „u podzemju“ koristili samo IT eksperti i zaluđenici, do sistema koji je postao standard za veliki broj serverskih platformi. Tokom prethodne decenije Linux je uspeo da prevaziđe sve legalne i tehničke pretnje gigantskih softverskih kompanija i, što je još važnije, da prevaziđe odbojnost korisnika. Prema aktuelnim podacima, čak 98 procenata superračunara koristi upravo Linux, 80 procenata svetskih finansijskih transakcija obavlja se preko tog operativnog sistema i ogroman broj raznih servera koristi Linux. Uz teško merljiv broj mobilnih telefona koji koriste Android (baziran na Linux‑u), dolazi se do činjenice da je Linux prisutan svuda oko nas.

Ta opšta prisutnost se ipak ne oseća na desktop/notebook tržištu. Problem je što to „samo“ iznosi ogromnu većinu korisnika PC računara koji na njima obavljaju svoje standardne poslove. Najveći problemi Linux‑a za probijanje do desktop računara tokom svih ovih godina bili su komplikovaniji korisnički interfejs i softverska podrška.

Nedostaje softver

Problem korisničkog interfejsa odavno je rešen, pa sada postoje Linux verzije (distribucije) koje mnogo podsećaju na Windows ili MacOS, što olakšava eventualni prelazak. Drugi problem još uvek postoji, ali se s vremenom rešavao pa je situacija bolja, barem kada se radi o količini softvera. Sav bazični softver odavno postoji u Linux verziji, što znači da sve standardne svakodnevne aktivnosti funkcionišu bez problema.Sa profesionalnim softverom za kreiranje sadržaja situacija je nešto lošija. Od najpopularnijeg 3D modeling/rendering softvera samo Maya postoji u Linux verziji, dok su najvažniji Autodesk programi i dalje vezani za Windows/MacOS. Adobe takođe nema želju da podrži Linux, a razlog je uglavnom isti za sve – nedovoljan broj Linux desktop korisnika. Postoje, ipak, alternative: umesto Photoshop‑a može da se koristi GIMP, a Krita i Inkscape nude veliki broj funkcija koje ima i čuveni Adobe‑ov softver. Zamena za Premiere su Lightworks ili Kdenlive. Naravno, sve što valja mora i da košta, pa Lightworks nije besplatan, ali u njegovo ime govori dosta holivudskih filmova koji su montirani na njemu (recimo, The Wolf of Wall Street). Lightworks ima free režim, ali i očekivana ograničenja, koja se svode na 720p rezoluciju. Za sve preko toga, Kdenlive je preporučljiva besplatna opcija.

Ako ipak ne možete bez Photoshop‑a ili nekog drugog Windows softvera, tu je Wine. Reč je o emulatoru koji omogućava pokretanje Windows programa pod Linux‑om, a aktuelna verzija podržava veliki broj programa, među kojima su čak i igre. Nema baš mnogo popularnih igara u pravoj Linux verziji, pa neko ko želi jedan OS za sve, teško se opredeljuje za Linux. Valve se angažovao kako bi preko Steam‑a obezbedio nešto veći broj naslova. Trenutno je možda najpopularnija igra koja postoji u Linux verziji DOTA2. Ipak, Wine uspeva da reši dobar deo problema, pa je preko njega moguće pokrenuti i Blizzard igre tipa WOW ili Diablo 3 i još dosta toga. Najnovija Wine verzija ima i DirectX11 podršku, pa sve može i da izgleda kao pod Windows‑om. Performanse su nešto slabije, ali na malo jačim računarima ni to nije velika muka.

Priča o performansama ume da bude kontradiktorna u odnosu na glavni razlog zbog kojeg se neko odlučuje za Linux – cena. Linux je, kao besplatan operativni sistem s dosta softvera, pravi izbor za štediše. Hardverski zahtevi su mnogo skromniji nego kod Windows‑a. To je veoma značajno za starije računare kojima se može „udahnuti nov život“ instalacijom neke verzije Linux‑a. Zahteva se manje prostora na hard‑disku, upravljanje memorijom je jednostavnije a i sam operativni sistem angažuje manje resursa, što ga čini naročito pogodnim za starije notebook računare. Tako se notebook‑a iz perioda Viste može učiniti sasvim upotrebljivim. Ako se napravi i blaga hardverska intervencija dodavanjem malog i jeftinog (60 GB, na primer) SSD‑a, razlike u performansama i upotrebljivosti postaju ogromne u odnosu na Windows. Uz OpenOffice ili LibreOffice, primene poput pristupa Internetu, muzike, filmova itd daju mogućnost korisnicima da opet veoma produktivno koriste svoj stari računar.Linux, ali koji?

Prednosti Linux‑a su, dakle, jasne pa ostaje da probate neku od verzija, popularno nazvanih distribucija, a njih ima raznih. Preporučićemo nekoliko, u zavisnosti od primarne primene računara na kojima OS treba da bude instaliran. Tu je pre svega Ubuntu, gde su instalacija i održavanje maksimalno uprošćeni, baza drajvera je veoma velika, pa procedura pokretanja prolazi bez problema. Tu je dosta dodatnog softvera, kao i app i play store koji omogućavaju lako pretraživanje i instalaciju dodatnog softvera. To je sigurno najbolja početna stanica za sve Linux novajlije.

Sledeće dve distribucije takođe su prijateljski nastrojene prema korisnicima, ali ih karakteriše bogatiji i lepši interfejs – ElementaryOS i Linux Mint. ElementaryOS izgleda odlično i to je distribucija koja je najviše napredovala u poslednje vreme. Istina, nije potpuno besplatna pa je za preuzimanje potrebno uplatiti određenu sumu, a ta suma ostavljena je na izbor korisniku kroz proizvoljnu donaciju. Svako uplati koliko želi pa ElementaryOS može da se kupi i za jedan dolar. Linux Mint je besplatan i postoji u četiri verzije interfejsa (Cinnamon, Mate, Xfce, KDE), a razlika je baš u izgledu. Možete probati sve i izabrati onu koja vam se estetski najviše dopadne. Pored estetike, obe su distribucije odlične za desktop i notebook svakodnevne primene.

Ako tražite „što lakšu“ distribuciju za stari (ili još stariji) računar, LXLE je upravo takva. Bazirana je na Ubuntu 16.04, ali je optimizovana za što manju hardversku zahtevnost. Komplikovanije stvari su uklonjene, ali sve osnovno i dalje je tu. To je trenutno najbolje rešenje za oživljavanje starih računara.

Ukoliko pravite server, CentOS i REHL su pogodne distribucije. U sebi već sadrže sve potrebne alate pa skoro da nije potrebno ništa dodatno instalirati. Na kraju, preporuka za sistem administratore koji nekim čudom ne koriste barem povremeno Linux za neke poslove: Parrot Linux je prilagođen sysadmin poslovima, što znači da ima sve moguće alate, pa je definitivno treba probati.

Izbor je, dakle, širok pa ukoliko ste raspoloženi za eksperimentisanje (i uštedu), Linux je tu. Platforma je ozbiljno napredovala tokom godina, sem u desktop primeni. Ali možda će se i tu stvari promeniti…
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sub Dec 30, 2017 6:09 pm

Smile Program koji zaustavlja uspavljivanje računara

Automatsko uspavljivanje računara posle određenog perioda neaktivnosti je odlična opcija koja pomaže da se smanji potrošnja energije u slučaju kada korisnik zaboravi da isključi računar. Ali u nekim slučajevima uspavljivanje može da smeta, recimo ako je računar ostavljen uključen da bi se završila neka dugotrajna operacija, ili se očekuje kasniji pristup računaru sa udaljene lokacije. Da bi se izbegla ovakva neželjena iznenađenja, mogu se privremeno promeniti sistemska podešavanja ili koristiti program kao što je Don’t Sleep.Dokle god je ovaj program startovan, blokiraće Windows okruženje da aktivira opcije za uspavljivanje ili hibernaciju. Don’t Sleep će takođe blokirati isključivanje računara, aktiviranje čuvara ekrana ili odjavu korisnika. Svaka od ovih opcija se može pojedinačno uključiti ili isključiti, pa recimo možete dopustiti isključivanje ekrana ali ne i uspavljivanje računara.

Don’t Sleep nudi i opcije sa suprotnim efektom, odnosno možete ga koristiti za forsirano uspavljivanje i isključivanje računara. Za ovo je potrebno podesiti tajmer za odbrojavanje vremena, posle čijeg isteka će program završiti rad i prestati blokiranje standardnih Windows podešavanja za uspavljivanje. Po isteku vremena se takođe može izabrati da se računar automatski uspava, ili da se zatvore svi programi i računar isključi. Don’t Sleep nudi opcije da se uspavljivanje i isključivanje monitora aktiviraju posle određenog vremena bez korišćenja miša ili tastature.

Program ima minimalne sistemske zahteve, a veličina izvršnog fajla je svega 120 KB. Don’t Sleep se disbribuira u vidu ZIP arhive koju treba raspakovati i napraviti prečicu za starovanje programa. Program se može koristiti na svim verzijama Windows‑a počev od Windows 98, uključujući i serverske verzije. Besplatni program preuzmite s www.softwareok.com.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sub Dec 30, 2017 6:15 pm

Smile Južna Koreja povela rat protiv bitkoina

Južna Koreja je povela borbu protiv bitkoina, a sa namerom da se uvedu zakoni kojima bi se konvencionalnim bankama propisali načini interakcije sa ovom i drugim kriptovalutama.Tako bi ovaj zakon južnokorejskim kompanijama zabranio da pružaju usluge koje omogućavaju transakcije kriptovaluta, a zakonom koji je propisan početkom decembra se kompanijama zabranjuje da ulažu u kriptovalute, te su zamišljeni veći porezi za one koje to čine. Predloženi zakon će zabranjivati i da kompanije kriptovalute prodaju anonimno, a pod izgovorom da je to u skladu sa zakonom o obaveznom poznavanju identiteta klijenata i saradnika, koji primenjuju banke širom sveta kako bi stale na put pranju novca. U budućnosti se očekuju još strože mere, budući da je vlada predložila zabranu trgovanja kriptovalutama na nacionalnom nivou, mada još uvek nije jasno da li bi takva zabrana bila politički i tehnički moguća.

Kina je jedina zemlja koja je do sada potpuno zabranila trgovanje kriptovalutama, a taj potez se oslanja na sisteme cenzure na internetu u ovoj zemlji koji su prilično jaki.

Izvor: The Verge
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Ned Dec 31, 2017 5:15 pm

Smile Da li treba čuvati šifre u browseru?

Da li ste od onih što čuvaju svoje šifre u browseru kako ne bi morali da ih ukucavate svaki put? Ako jeste, razmislite još jednom o svojoj bezbednosti.Sigurno vam je poznata situacija – odlazite na sajt za koji je potrebno logovanje, upisujete svoj username i password a browser vas pita da li želite da sačuvate podatke za ubuduće. Mnogi od nas pristanu, verujući da će browser koji koristimo i njegov password manager sačuvati našu privatnost.

Već smo navikli da nam pregledač koji koristimo izbaci pitanje da li želimo da sačuvamo šifru, tj. lozinku i korisničko ime. Browseri rade ovo po istom principu kao i dodaci LastPass ili 1Password. Ipak, po poslednjem istraživanju koje je sproveo Princeton centar za informacione tehnologije, ovi dodaci su često oruđe koje se koristi za praćenje korisnika i njihovih navika.

Skripte koje skupljaju podakte korisnika

Istraživači su se proučavali dve skripte, AdThink i OnAudience, koji su dizajnirani da skupljaju informacije od password managera koji se nalaze u okviru browsera. Skripte rade tako što ubacuju nevidljive login forme u pozadini sajta, zloupotrebljavajući na taj način automatsko popunjavanje koje browser vrši. Na ovaj način skripte praktično dobijaju na poklon podatke od samog browsera.

Skupljeni podaci se koriste za praćenje korisnika i njihovih navika što predstavlja moćni sistem u targetovanju publike za oglase. Nešto slično, samo otvorenije radi i Facebook (i Google, Yahoo…) koji prati navike korisnika i njihove aktivnosti kako bi im servirao njima privlačne oglase.

Istraživanje je pokazalo da je fokus u ovom slučaju na korisničkim imenima, kao i da ne postoje tehničke kontramere koji bi bile 100% efektne. Jedini način bi bio da se traži dozvola za svako popunjavanje na sajtovima.

U slučaju AdThink skripte, skupljene informacije se prosleđuju u Axciom, kompaniji koja se bavi sakupljanjem podataka korisnika i njihovim preprodavanjem (što je izgleda legalno). Sve je napravljeno tako da deluje legalno i transparanetno, što često nije slučaj.

Istraživači smatraju da je najveća krivica upravo na kreatorima sajtova koji instaliraju ove skripte ne shvatajući koliko one udaraju na privatnost korisnika. Slično se dešava u prostijem obliku u Srbiji gde se manipuliše podacima korisnika mobilne telefonije. Veoma su česte situacije gde su korisnicima stizali napumpani računi jer su se “prijavili” na SMS servise koji se naplaćuju 180 dinara nedeljno. U tim slučajevima je morao čak da reaguje RATEL kako bi se izvršio povraćaj novca.

Očigledno je da će privatnost korisnika i u 2018. biti jedan od najvećih izazova kako na globalnom, tako i lokalnom nivou. Ukoliko želite da budete potpuno bezbedni, za sada vam je jedina opcija da ne koristite moderne uređaje i internet, što je malo ko spreman da uradi.

Izvor: Freedom to Tinker
https://freedom-to-tinker.com/2017/12/27/no-boundaries-for-user-identities-web-trackers-exploit-browser-login-managers/
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pon Jan 01, 2018 5:14 pm

Smile Adobe, šesti put među kreativcima

Adobe nas je već nekako navikao da krajem godine obnovi svoj Creative Suite, aktuelnu svitu programa za kreativce. Novosti ima toliko da ćemo verovatno sledeće mesece potrošiti na detaljno predstavljanje pojedinačnih paketa. Počinjemo ipak od kratkog pregleda.Novo, šesto izdanje kreativnog oblaka (Creative Cloud) biće raspoloživo od 18. decembra. Brzo je prošlo šest godina, a CC je po svemu nadmašio šest CS (Creative Suite) izdanja koja su mu prethodila. Ono što je najvažnije istaći je činjenica da Adobe ne stoji samo iza poznatih programa, već je CC skup aplikacija, servisa, pa i mobilnih aplikacija koje više nisu zanemarljive po svojim mogućnostima i uticaju na kreativne trendove.

Ipak, ne možemo da zanemarimo čuvene desktop aplikacije bez kojih gotovo ne može da se zamisli nikakav kreativni rad povezan s dizajnom zvukom, slikom, videom ili animacijom, a usmeren ka svim izlaznim medijima, od arhaične štampe, preko Interneta, do televizije, a sada i VR produkcije.

19 veličanstvenih

Svakako da znate da se korišćenje CC‑a bazira na pretplati, pa morate da imate Adobe CC membership za čitav paket ili barem neki od servisa čak i da biste isprobali nove aplikacije tokom sedmodnevnog perioda. Ako ga nemate, ipak možete da preuzmete i probate sve (ali pojedinačno) na adresi www.trycreativecloud.com.

Samo se po sebi razume da će pretplatnici automatski dobiti besplatan upgrade, za sve na šta su pretplaćeni. Adobe, na sreću nije tako rigidan prema korisnicima, pa vas neće i prisiljavati na upgrade ako spadate među konzervativnije ljude koji se teško odriču navika. Ipak, iskušenja su velika.

Ponuda sada obuhvata 19 desktop aplikacija, a za 15 je raspoloživ puni upgrade (potpuno nova verzija. To su Photoshop, Illustrator, InDesign, InCopy, Animate, Muse, Dreamweaver, Premiere Pro, After Effects, Audition, Prelude, Media Encoder, Bridge, Camera Raw i rebrandirani Lightroom Classic. Kao dodatak, pojavile su se četiri sasvim nove aplikacije u verziji 1.0 – Adobe XD za kreiranje korisničkog interfejs (eXperience Design), Adobe Dimension (bivši Project Felix) za 2D u 3D kompoziting, Character Animator za 2D animacije, i potpuno novi cloud‑centrični foto‑servis Lightroom CC.

Pomenimo da se ponešto promenilo i u samim servisima. Sada Adobe pretplatnicima na jednu aplikaciju nudi 100 GB cloud prostora (ranije 20 GB), a uz doplatu, moguć je zakup do 10 TB po jednom nalogu. Tu su i druge besplatne stvari, kao što je pristup Kylebrush.com kolekciji, gde možete besplatno preuzeti oko 1.500 raznih „četkica“, a upravo su značajna poboljšanja u radu s četkicama jedan od glavnih aduta novog Photoshop‑a.

Slike su najvažnije

O detaljima ćemo morati zasebno, ali za Photoshop ne možemo da ne pomenemo novu upscale opciju za slike koja koristi veštačku inteligenciju. Znate da nekada moramo da „razvlačimo“ slike niže rezolucije da bismo zadovoljili traženi kvalitet, a AI opcija uvećanja sposobna je da prepozna detalje kojima treba posvetiti posebnu pažnju da uvećana slika ne bi ostala samo „kreativni blur“. Praktična je i upotreba novog Variable Font formata, novog OpenType standarda kome možete dinamički da menjate atribute weight, width, slant, optical size i tako dobijete „masniji“, „širok“ ili po želji „nakošen“ ispis bez rasterizovanja teksta – dakle, sve ostaje vektor.

One koji vole rad u oblaku i kolaboraciju, obradovaće novi Lightroom CC servis. Uz 1 TB cloud storidža, gotovo da ne postoji ništa što ne možete da uradite i bez instaliranih aplikacija, a ako baš morate duboko da intervenišete, Photoshop je u mogućnosti da učita, obradi i snimi Lightroom CC fotografije.

Adobe XD CC je sasvim novi član kreativnog tima koji kombinuje slike, tekst i pravi osnovne predloške i animacije koje ćete koristiti u različitim korisničkim interfejsima. U njemu možete veoma brzo da napravite prototip dizajna, bez obzira da li se radi o Web sajtu, mobilnoj aplikaciji ili igri koju pravite. Odatle i naziv (Adobe user eXperience Design), a dizajnirati možete iz same aplikacije, uvoziti templejte ili elemente iz Photoshop‑a ili Illustrator‑a, te sve zapisati u jedinstvenom interaktivnom formatu u kome se korisnički doživljaj može probati na svim platformama. Ako baš na nekoj platformi i ne ide kako treba, demonstraciju korisničkog interfejsa možete da snimite kao MP4 video.

A video napreduje

Creative Cloud pretplatnici od sada imaju i 45 besplatnih profesionalno napravljenih templejta za kreiranje pokretne grafike za video produkciju i u okviru Master Artists Collection pretplate. Sve naravno zavisi od vaših potreba i od toga kako se kotirate na tabeli vizuelnih kreativaca, ali obilje besplatnog materijala dolazi i za one pretplatnike koji koriste After Effects i Premiere Pro.

Kad je u pitanju Premiere Pro, najviše nam je prijala mogućnost otvaranja više projekata što, začudo, do sada nije bilo moguće. To značajno olakšava prebacivanje već gotovih sekvenci i asset‑a iz jednog projekta u drugi, pa ceo projekat može biti deo (asset) glavnog (master) projekta.

Premiere Pro sada omogućava i kolaboraciju uz malo „neobičniju“ dojavu da li je projekat otvoren ili zaključan za dodavanje u kolaborativnom radu. Razlog je jasan – u videu se barata s tolikim količinama podataka i toliko dugim obradama, da projekat mora da se „zaključa“ dok se podaci ne prebace ili obrade.

I After Effects i Premiere Pro dobili su sasvim nove sekcije za rad s VR projektima, u oba možete da kreirate VR okruženje, dopunjujete ga veštačkim objektima ili snimcima, popravljate „stičovanje“ i uravnotežujete svetlosni i kolorni balans 360 videa snimljenog pomoću više kamera. Premiere Pro pruža i mogućnost peglanja VR videa „po šavovima“, a niz nikad viđenih efekata i prelaza namenjen je baš 360 produkciji.

Media Encoder je odavno izdvojen kao jedinica, a nakon dragocenog aprilskog osveženja u kome mu je dodat HDR h.265 kodek, nova verzija obiluje automatizmom za VR izlaz kojim možete odmah podesiti sve parametre za YouTube, Vimeo ili Facebook (gde biste inače „plasirali“ VR?) – čak na osnovu materijala koji mu je prosleđen, može sam da proceni optimalni fps i bitrate.

Out of space…

Jedva da smo pomenuli samo deo aktivnosti koje uspešno pokriva Adobe CC i deo novosti nama omiljenih aplikacija. Stoga ostanite na našem kanalu, jer sigurno ćemo se detaljnije baviti svim aplikacijama i servisima koje sadrži.

Kad su u pitanju resursi neophodni da biste koristili aplikacije, za Windows se ništa naročito nije promenilo, pa će sve raditi od verzije 7.0 na dalje, a Apple korisnici moraju da se unaprede minimalno na MacOS X 10.11 (El Capitan), ako to već nisu uradili s obzirom na to da su Apple unapređenja OS‑a besplatna.

Što se tiče pretplate, Adobe CC nema svrhe koristiti bez pretplate na neki od objedinjenih ili namenskih servisa koji, pored odgovarajuće aplikacije ili seta aplikacija, obuhvataju i slobodan kreativni prostor u cloud‑u, pregršt mobilnih (nejčešće besplatnih) namenskih aplikacija koje možete da koristite, kao i niz besplatnih preuzimanja slika, templejta, asset‑a i drugih korisnih stvarčica koje mogu da vam ubrzaju realnu produkciju materijala.

Bonus koji već možete da koristite je pomenuti AI koji Adobe razvija i za servise u oblaku. Šta će nam Adobe Sensei, pored inteligentnog povećavanja i tagovanja fotografija, doneti u budućem kreativnom radu, ostaje da se vidi.

www.extreme.rs
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pon Jan 01, 2018 5:17 pm

Smile Srećna vam Nova godina!Zaboravimo 2017.-u i radujmo se novoj, nadamo se i boljoj, 2018. godini!

Želimo da svima 2018. godina bude mnogo bolja, uspešnija, ispunjena zdravljem, srećom i zadovoljstvom.

Vaše IT Vesti!
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 02, 2018 6:14 pm

Smile Umetničko delo koje spaja umetnost i tehnologiju

Japanska umetnička grupa TeamLab je napravila novu izložbu u Melburnu, nazvanu „Kretanje stvara vrtloge, vrtlozi stvaraju kretanje”, koja na zanimljiv način povezuje umetnost i tehnologiju. Uz korišćenje senzora i projektora koji su povezani sa moćnim računarom, napravljen je hipnotički spoj umetnosti i spektakla, koji pokazuje interaktivnost koja postoji između ljudi i njihovog okruženja.Senzori skupljaju informacije o kretanju ljudi na velikom prostoru i šalju signal računaru. On potom generiše tok čestica koje prate kretanje tela preko projekcije na podu. Što se osoba brže kreće, to kretanje je sa većim intenzitetom prikazano na podu galerije. U slučaju da nema prisutnih ljudi niti bilo kakvog kretanja, ništa neće biti prikazano u tom prostoru.

Umetnici su se poigravali sa idejom „efekat leptira”, budući da mali pokreti mogu imati vidljiv efekat na drugoj strani prostora. Kada je prisutno više ljudi i kada je intenzitet kretanja povećan, tokovi čestica mogu da proizvedu vrtloge koji mogu rasti velikom jačinom, slično kao u prirodi.Posetioci izložbe mogu sami da učestvuju u instalaciji i da uvide kako na prvi pogled nepovezane stvari utiču na ljude i svet, u meri koja ne može biti kontrolisana, što je i glavni cilj ovog projekta.

Izvor: Engagdet
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 02, 2018 6:25 pm

Smile Kakve nas tehnološke vesti očekuju u 2018.

https://pcpress.rs/kakve-nas-tehnoloske-vesti-ocekuju-u-2018/
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 02, 2018 6:29 pm

Smile WhatsApp pao u novogodišnjoj noćiJedna od najpopularnijih svetskih mobilnih aplikacija za dopisivanje koja ima preko 1,3 milijarde korisnika, očito nije izdržao navalu na svoje servere u novogodišnjoj noći. Tokom nedelje poslepodne i uveče u nekoliko je navrata (možda ste to i sami iskusili) imao velikih problema sa isporukom poruka u većem broju zemalja.

Problemi su primećeni širom Evrope, Južne Amerike i Azije, a čini se kako je situacija najgora bila baš u centralnoj Evropi, pogotovo u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji. Iz kompanije, koja je inače u vlasništvu Facebook-a, saopštili su samo kako je reč bila o "manjim problemima" i korisnicima su se izvinili zbog nedostupnosti usluga.

Službene informacije o pravom uzroku pada sistema nisu objavili, ali kako ovo nije prvi put da se slična situacija WhatsApp-u ponavlja baš oko Nove godine, spekuliše se o tome da je upravo prevelik broj čestitarskih poruka onemogućio normalno korišćenje ove aplikacije.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 02, 2018 6:36 pm

Smile Umesto pića – platite vreme

https://pcpress.rs/umesto-pica-platite-vreme/
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sre Jan 03, 2018 6:16 pm

Smile Pronađena 15 godina stara ranjivost macOS-aPrvog dana 2018. godine bezbednosni stručnjak iza aliasa Siguza objavio je na Twitteru detalje o zero-day ranjivosti macOS operativnih sistema. Ranjivost je stara najmanje 15 godina, a detalje o mogućnostima iskorišćanjavanja Siguza je objavio na GitHub-u.

Ranjivost lokalnom napadaču omogućava sticanje root ovlašćenja nad ciljanim uređajem te pokretanje proizvoljnog zlonamernog programskog koda. Daljnja analiza je pokazala kako ova ranjivost postoji još od 2002. godine, s time da pojedini tragovi sugerišu kako je ranjivost mnogo starija nego što se prvobitno mislilo.

Ranjivost nazvana IOHIDeous pogađa IOHIDFamily funkcionalnost, odnosno funkcionalnost jezgra operativnog sistema macOS koja je vezana uz korisnički interfejs poput ekrana osetljivog na dodir. Ranjivost je moguće iskoristiti u svim verzijama operativnog sistema macOS.

Takođe, IOHIDeous onemogućava funkcionalnosti System Integrity Protection (SIP) i Apple Mobile File Integrity (AMFI), zadužene za bezbednost sistema te zaštitu protiv zlonamernog sadržaja.

Siguza napominje da je korisnika ciljanog računara potrebno odjaviti kako bi se ranjivost iskoristila, ali navodi da je ranjivost moguće iskoristiti i u slučajevima kada dolazi do gašenja ili ponovnog pokretanja računara.

Kako ranjivost pogađa isključivo macOS operativne sisteme te ju je relativno teško iskoristiti, Siguza je odlučio svoj pronalazak objaviti, a ne pošalje direktno kompaniji Apple koja nema sistem nagrađivanja za pojedince koji su otkrili ranjivosti u njihovim operativnim sistemima macOS.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 15374
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 49
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 32 od 36 Prethodni  1 ... 17 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu