Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 24 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 24 Gosta :: 1 Provajder

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Izložba “Dosijei o svakodnevnom” Uroša Đurića i Milana Antića, 19.09-14.10.
http://https://s23.postimg.org/jq15wtlp7/vostok.png
https://s28.postimg.org/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
http://https://s23.postimg.org/jq15wtlp7/vostok.png
https://s26.postimg.org/vwdqtqr5l/biogen_DVA.png
https://s26.postimg.org/4ohd5ry7t/Art_CENTAR-header.png
https://s23.postimg.org/tipvwi28r/ruska_kultura_u_srbiji.png
https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Novogodišnji medenjaci!

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Uto Dec 20, 2016 12:38 pm

Novogodišnji medenjaci!



Pripreme za Božić i Novu godinu su u punom jeku, a skoro svako domaćinstvo će da zamiriše na zanosne kolačiće. Mi vam pišemo o receptu i načinu izrade kako da vaši novogodišnji medenjaci (gingerbread) budu nešto posebno. Kao što svi znamo, koliko je važan ukus, toliko je bitan i njihov izgled, a njih svakako da možemo svrstati u kategoriju jestivih ukrasa. Ono što je preduslov da započnemo ovaj mini-slatki projekat jeste da imamo dosta modlica u prazničnom izdanju.

Novogodišnji medenjaci – recept

Za medenjake je jedna stvar najvažnija: dobar i prirodan med. Vodite računa kod koga ga kupujete.

Potrebno je:

*750 gbrašna
* 1 prašak za pecivo
*5 g mlevenog đumbira
*3 g mlevenog muškatnog oraščića
*2 g cimeta
*205 g putera sobne temperature
* 235 ml meda
*220 g smeđeg šećera
*120 ml vode
*1 jaje
*par kapi arome vanile
*kafena kašičica samlevenih klinčića



Brašno, prašak za pecivo, đumbir, oraščič, cimet i klinčiće izmešati u nekoj većoj posudi. Posebno umešati puter, med, šećer, vodu, jaje i ekstrakt vanile sa mikserom dok se ne dobije lepa i ujednačena masa. Ovu retku smesu polako sipajte u posudu sa suvim sastojcima, tako što ćete sipati po malo i lepo izmešati. Smesa je dosta črvsta na kraju. Potrebno ju je podeliti na manje kugle (oko 2-3) umotati u foliju i ostaviti u frižideru oko 3h da odstoji. Nakon toga, novogodišnji medenjaci imaju svoju osnovu. Testo razvaljalti (dobro pobrašniti da se ne lepi) i vaditi modlicama u prazničnom obliku. Medenjake slagati na peki papir i peći na 175C oko 15ak minuta.

Novogodišnji medenjaci – glazura

Ovo je možda i najvažniji deo prilikom izrade novogodišnjih medenjaka. Pošto mi zagovaramo samo prirodne sasatojke tako je i glazura veoma jednostavna: šećer u prahu pomešajte sa nekoliko kapi limuna da dobijete lepu žitku masu. Po želji, podelite masu na više posuda, i dodajte prehrambene boje kako biste je obojili. Potreban vam je poslastičarski špric, ali ako ga i nemate, ne očajavajte, nekoliko čvršćih kesa za zamrzivač će sasvim dobro uraditi posao. Sipajte glazuru u kesu i odsecite ćoškić kroz koji ćete istiskati. Za osnovu je dobro da rupica bude veća kako ne biste gubili vreme, ali za šaranje je bitno da je što manja. Nikada nemojte šarati sve odjednom. Prvo namažite osnovu i ostavite da se novogodišnji medenjaci osuše. Šećer i limun će se stegnuti, i tada možete da poradite na detaljima. U suprotnom, rizikujete da se nešto razlije.



Novogodišnji medenjaci – ideje

Kako bismo vam što više podstakli maštu, mi vam donosimo neke simpatične ideje kako vaši novogodišnji medenjaci mogu da izgledaju. Uvek ih možete servirati na tanjiru, ali slobodno ih možete i okačiti kao ukrase – garantujemo da će vaši mališani biti oduševljeni činenjicom da ih mogu pojesti .



avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Uto Dec 20, 2016 12:39 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Uto Dec 20, 2016 12:39 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Uto Dec 20, 2016 12:40 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Uto Dec 20, 2016 12:40 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Uto Dec 20, 2016 12:41 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Uto Dec 20, 2016 12:41 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Uto Dec 20, 2016 12:41 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Uto Dec 20, 2016 1:27 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Uto Dec 20, 2016 7:45 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Uto Dec 20, 2016 7:56 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od Hypnosis_ taj Sre Dec 21, 2016 8:46 am

Ja cu da nastavim sa receptima da ne bi imali jos jednu temu gde ce se kaciti samo fotografije Smile Ne zameri.

U nedostatku pravih pahulja makar  imamo ove slatke Smile

Cimet pahulje

Potrebno za testo:

•    125 g maslaca
•    120 g šećera
•    3 kašike meda
•    300 g brašna
•    ½ kašičice sode bikarbone
•    1 kašika cimeta
•    1 kašika čokolade u prahu
•    2 kašike hladne vode

Kraljevska glazura:
•    1 belance
•    200 g šećera u prahu
•    1 kašičica gustina
•    1 kašika soka od limuna
•    boja po želji

Na srednjoj temperaturi otopiti maslac, šećer i med. Posebno sjediniti brašno, sodu, cimet i čokoladu u prahu zatim dodati u istopljene sastojke i umesiti testo uz dve kašike hladne vode. Uviti u rastegljivu foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.
Testo razvući na 4 mm i modlicom vaditi pahulje. Možete izvaditi i krugove a onda u njih utisnuti otisak pahulje. Složiti na papir za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 8-10 minuta.


Za kraljevsku glazuru viljuškom dobro umutiti sve sastojke. Sipati u poslastičarsku kesu i staviti mali okrugli nastavak. Ukrasiti pahulje i ostaviti na sobnoj temperaturi da se glazura stegne. Dok je glazura još sveža, pahulje možete ukrasiti kokos brašnom, raznobojnim bombonicama, šećerom u boji, perlicama, itd. Glazuru možete obojiti u drugu boju i to je najbolje uraditi gel bojom.
Ovi kolači mogu da budu i ukrasi za jelku, samo je potrebno pre pečenja napraviti rupu gde će kasnije biti provučena trakica.


Hypnosis_
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2027
Datum upisa : 18.11.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od Hypnosis_ taj Sre Dec 21, 2016 8:51 am

Kolaci sa djumbirom

Potrebno za testo:

200 gr maslaca
100 gr šećera
1 jaje
1 žumance
½ praška za pecivo
400 gr brašna
1 kašičica đumbira u prahu
2 kašike kakaa (po želji)



Kraljevska glazura (Royal icing):

1 belance
200 gr šećera u prahu
1 kašika limunovog soka
½ kašičice gustina



Izmiksati maslac i šećer, zatim dodati jaje i žumance. Sjediniti brašno, prašak za pecivo, đumbir i kakao (ako želite tamnije keksiće), dodati prethodnoj smesi i zamesiti testo. Ostaviti testo 30 minuta na hladnom mestu.

Na pobrašnjenoj radnoj površini razvući testo na 5 mm debljine, zatim raznim novogodišnjim modlicama, kao što su pahulja, Sneško Belić, jelkica, zvezde itd, vaditi keksiće. Složiti na papir za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 10 minuta. Pečene kolače ostavite par minuta da se prohlade u plehu a onda ih izvaditi na rešetku da se kompletno ohlade.

Belance viljuškom umutiti, zatim dodati šećer, sjedinjen sa gustinom i mešati dok smesa ne postane gusta i glatka, zatim dodati limunov sok i još malo umutiti. Glazuru podeliti u nekoliko činija i dodati joj prehrambenu boju po želji. Glazure sipati u kese ili napravite fišek od papira za pečenje. Kese neka budu dobro zatvorene da se glazura ne bi osušila.

Za pahulju pripremite glazuru u plavoj i beloj boji. Prvo nanesite podlogu i ostavite da se prosuši 30 minuta, a onda u drugoj boji iscrtajte linije. Ukrasite srebrnim jestivim perlicama i sjajem u prahu.
Za Sneška Belića nanesite podlogu u beloj boji i ostavite da se osuši, zatim u drugim bojama obojte šešir, šal i sve ostale delove kao na slici.

Kolače čuvati na sobnoj temperature u zatvorenoj posudi.

Hypnosis_
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2027
Datum upisa : 18.11.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od Hypnosis_ taj Sre Dec 21, 2016 8:54 am

Stakleni kolaci


Testo za ove staklene kolače pripremite po receptu za kolace sa djumbirom (recept iznad).

U sredini svakog oblika izvadite još jedan manji krug, zvezdu, srce itd. Štapićem za rašnjiće napravite rupu na mestu gde ćete kasnije provući konac ili trakice. Za ove kolače su vam potrebne staklaste bombone bez punjenja. Bombone stavite u  jaču kesu, zatim oklagijom par puta udarite po njima da se skrcaju. Što sitnije bombone, to su bolje jer će se brže topiti prilikom pečenja. Slomljene bombone stavite u sredinu svakog kolača koje ste prethodno stavili na pleh obložen papirom za pečenje.


Nemojte mnogo stavljati bombona, jer kada se istope, počnu da kipe i onda umažu ivicu kolača. Pecite u zagrejanoj rerni desetak minuta.

Stakleni kolači, pored toga što su ukusni, mogu biti i novogodišnji ukras.

Pečene kolače ostavite u plehu da se prohlade i bombone stegnu, zatim ih prebacite na rešetku da se skroz ohlade. Možete ih ukrasiti kraljevskom glazurom ili ostaviti bez nje.


Hypnosis_
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2027
Datum upisa : 18.11.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od Hypnosis_ taj Sre Dec 21, 2016 9:05 am




Potrebno:

   300 g oštrog brašna
   4 g praška za pecivo
   125 g maslaca
   100 g šećera u prahu
   1 jaje
   1 kašika slatke pavlake
   5 ml ekstrata od vanile
   30 g kakaa
   crveno bele tvrde bombone (moze Pionir Look
strawberry + cream
   50 g crne čokolade



Maslac i šećer u prahu  izmiksajte. Dodajte jaja i  slatku pavlaku, ekstrat vanile i nastavite da miksate. Sjedinite brašno i prašak za pecivo pa dodajte u umućenu smesu. Zamesite glatko testo.

Testo podelite na pola i u jednu polovinu dodajte kakao i dobro ga umesite rukama da se ravnomerno oboji. Testa  uvijte u rastegljivu foliju i ostavite u frižideru 1h.

Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite oba testa. Crno testo premažite malo vodom pa preko njega stavite belo. To će vam biti lakše ako belo testo urolate i tako urolano prebacite na crno i onda preko njega odrolate. Još malo oklagijom razvucite testo, pa krajeve odsecite. Uvijte po široj strani. Rolat isecite na 2 dela pa prebacite u frižider na 1 h.

Kada se testo ohladilo, isecite na kolačiće. Slažite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 10-12 minuta. Pečene kolače prebacite na rešetku da se skroz ohlade.

Čokoladu otopite i deo kolača umočite u nju. Složite na papir za pečenje i na delu gde je čokolada odmah pospite bombonama koje ste prethodno usitnili kuhinjskim čekićem.

Čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.

Napomena: Deo testa koji ste isekli, sastavite u jedno mramorno testo i urolajte. Isecite na manje komade i viljuškom pritisnite gornju stranu i uz ostale kolače ispecite i njih.


Hypnosis_
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2027
Datum upisa : 18.11.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Sre Dec 21, 2016 10:25 am

Odlicno,nastavi dalje sa receptima,posebno o medenjacima!
Ali bez slika!
avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od Hypnosis_ taj Sre Dec 21, 2016 1:52 pm

Ja nastaviljam sa receptima novogodisnjih slatkisa uz po jednu fotografiju kolaca koji je pravljen po tom receptu Smile

Hypnosis_
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2027
Datum upisa : 18.11.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od Makarije taj Sre Dec 21, 2016 2:03 pm

Au!
Moja hrono ishrana je ovim receptima i fotografijama dovedena u ozbiljnu fazu preispitivnja.

p.s. Bilo bi lepo probati ih, ovako na fotkama su svi medenjaci super. Smile
avatar
Makarije
Banovan
Banovan

Broj poruka : 1379
Datum upisa : 13.12.2016
Lokacija : Z-moon

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Čet Dec 22, 2016 11:29 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od Makarije taj Pet Dec 23, 2016 8:59 am

Oduševio sam se jutros, nije bilo šansi da ga ne kupim ćerki Smile

avatar
Makarije
Banovan
Banovan

Broj poruka : 1379
Datum upisa : 13.12.2016
Lokacija : Z-moon

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Ned Dec 25, 2016 2:34 pm

Lepo

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Ned Dec 25, 2016 2:37 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Ned Dec 25, 2016 2:42 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od jelena taj Pon Dec 26, 2016 10:13 pm

avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od Hypnosis_ taj Uto Dec 27, 2016 11:44 am

jelena ::Lepo


E ovi su lepi. Jednostavni,a opet tako lepo docaraju praznik Smile Kada bih radila medenjake kao ove sarene mislim da bi mi trebalo 3 dana rada

Hypnosis_
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2027
Datum upisa : 18.11.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Novogodišnji medenjaci!

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu