Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 24 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 24 Gosta :: 1 Provajder

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
» Peščanik - analiza dnevnih događanja
Juče u 6:56 pm od Brave Heart

» Filmske novosti...
Juče u 6:54 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta umetnosti
Juče u 6:53 pm od Brave Heart

» Vesti - književnost...
Juče u 6:49 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)
Juče u 6:28 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta astronomije...
Juče u 5:37 pm od Brave Heart

» Corax - slika današnjice
Juče u 5:09 pm od Brave Heart

» Sve o "pametnim" telefonima i sličnim čudima tehnike...
Uto Jul 25, 2017 7:07 pm od Brave Heart

» Misao dana
Uto Jul 25, 2017 12:45 am od Davidova

» Šta trenutno slušate?
Uto Jul 25, 2017 12:43 am od Davidova

» Pjesma koja Vas opisuje u nekim momentima...
Uto Jul 25, 2017 12:26 am od Davidova

» TV lica - moj izbor
Uto Jul 25, 2017 12:06 am od Davidova

» Spomenici
Uto Jul 25, 2017 12:01 am od Davidova

https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Krompir na hiljadu načina

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Krompir na hiljadu načina

Počalji od Avramova taj Pet Dec 11, 2015 10:18 pm

Za početak nešto o krompiru a onda iznesite vaša iskustva, recepte, preporuke, fotografije...

Pročitati na


____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Iceman taj Sub Dec 12, 2015 12:15 am

Iz mog iskustva znam da je na slici beli krompir i da krompir crveni treba kuvati pola sata da bi bio baš baš kuvan.

Iceman
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2164
Datum upisa : 12.08.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Avramova taj Sub Dec 12, 2015 12:34 am

Musaka  

Potrebna je količina namirnica u zavisnosti za koliko osoba se priprema.


  • Mleveno meso uobičajeno prodinstati na ulju uz dodatak lovorovog lista.
  • Posoliti, pobiberiti i po želji dodati veštački začin (preporučujem "Bionačin" jer je bogat suvim povrćem, mada je bolje izbeći ga)
  • Oljušteni krompir seći na kolutove debljine cca 0,5 cm. (preporučuju crveni krompir a meni je svejedno dobar i beli)
  • Ređati krompir i fil naizmenično dok se materijal ne potroši. Gornji sloj je krompir.
  • Peći na uobičajenoj temperaturi dok krompir ne bude gotov, odnosno dok ne porumeni.
  • Zatim musaku naliti mlekom da ogrezne. Malo prodrmati da se mleko rasporedi.
  • Vratiti u rernu da se dalje peče.
  • Kada musaka upije sve mleko peliti preko nekoliko jaja umućenih sa malo mleka ili milera. (ovo nije obavezno) Musaka će narasti kao kolač.
  • Uz musaku služiti zelenu salatu ili bilo koju drugu a da nije svetle boje.


Ovako spremljena musaka dobija izuzetan ukus zbog sočnosti koja je postignuta dolivanjem mleka. Ukoliko se desi da se musaka ne pojede odmah a što je preporučljivo, krompir i ako odstoji koji sat neće biti ni malo "drven" odnosno suv.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Cleopatra taj Sub Jan 16, 2016 11:48 pm

Mene ovaj krompir podsetio na marcipan koji sam jela u Becu. Rekoh majci: ja bih onaj krompir od marcipana
Ukus je bio izvanredan!

____________________________________________________________________________________
Um je samo sluga strasti...
avatar
Cleopatra
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 3462
Datum upisa : 12.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Avramova taj Ned Jan 17, 2016 8:14 am

Iako je krompir zajedno sa šećerom i ostalim namirnicama koji sadrže ugljikohidrate obično prvi na listi za izbacivanje ukoliko želimo izgubiti kilograme, istraživanja su pokazala da i ova skromna namirnica poseduje lekovita svojstva. Otkrivamo više o krompiru.

Krompir je sigurno povrće koje se najčešće koristi, ali i etiketira kao ne baš zdravo, što nije sasvim tačno. Jedan kuvan krompir sadrži svega 26 kalorija i mnogo nutrijenata dobrih za naše zdravlje. Prema nekim istraživanjima krompir je nepravedno kalsifikovan kao namirnica visokog glihemijskog indeksa. Glihemijski indeks označava koliko se brzo namirnica probavlja. Što niži glihemijski indeks to znači da je potrebno više vremena da se hrana upije u organizam i duže smo siti.

Upravo iz tog razloga se hrana sa niskim glihemijskim indeksom preporučuje ukoliko želimo smršati.

Glihemijski indeks krompira se menja u zavisnosti od vrste krompira, mesta gde je rastao i načina pripreme, a smanjuje se ukoliko krompir jedemo hladan,  i ukoliko ga spremamo u ljusci.

Krompir organizmu obezbeđuje potrebnu energiju koja nam je neophodna tokom držanja dijeta, a pošto je bogat ugljikohidratima potpomaže telesne reakcije kao što su pokreti, razmišljanje i probava.

Izvor vitamina C

Krompir se koristi još od 19. veka kada su ga šapnski i engleski mornari koristili za lečenje skorbuta. Veoma je bogat vitaminom C, a krompir težine 150 g, zajedno sa korom sadrži 27 mg vitamina C što je gotovo polovina preporučene dnevne doze.

Takođe, krompir je bogat vitaminom B, folatima i mineralima kao što su kalijum, magnezijum i gvožđe. Pošto je krompir podzemna biljka, ona sve vitamine i minerale čuva u plodu i upravo iz toga je bogat nutrijentima.

Povišen krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti


Naučnici su otrkrili da krompir sadrži molekule koje snižavaju povišen krvni pritisak koji se zovu kukoamini. U tradicionalnoj kineskoj medicini se vekovima koriste biljke koje sadrže ove molekule upravo za snižavanje povišenog krvnog pritiska tako što od njih prave čajeve.

Iako još uvek nije određena tačna mera krompira koja bi snizila pritisak, stručnjaci savetuju nekoliko porcija kuvanog krompira dnevno za nivelaciju krvnog pritiska.



Istraživanja su takođe otkrila 60 različitih fitohemikalija i vitamina u kori krompira, a mnogi od njih štite organizam od kardiovaskularnih obolenja i snižavaju loš LDL holesterol. Vitamin B6 kojim je krompir poprilično bogat snižava molekule u organizmu koje su povezane sa upalama i začepljenjem arterija, pa ujedno i povišenim rizikom od srčanog udara.

Zdravlje creva

Samo jedan pečeni krompir obezbediće vam 12 odsto od preporučene dnevne doze zdravih vlakana, istih onih koje dobijamo, od celovitih žitarica. Velike količine dijetalnih vlakana  podstiču zdravlje probave i rada creva što uveliko smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva.

Dok se većina vlakana krije u kori krompira, sama unutrašnjost sadrži i pojedine skrobne materije koje su u potpunosti neprobavljive i zato se preporučuje da uvek jedete ohlađen krompir.



Pametno birajte vrstu krompira

Kao što smo rekli na samom početku, lekovitost krompira zavisi i od njegove sorte. Beli krompir, na primer, sadrži 26 odsto manje ugljikohidrata i 33 odsto manje kalorija od ostalih vrsta krompira.

Crveni krompir s druge strane sadrži više šećera, ali manje skroba.

Ono što naša jela od krompira čini nezdravima jesu dodaci koje stavljamo, koji su uglavnom kalorijske bombe, kao sir, kisela pavlaka ili puter. Pokušajte ukus krompira obogatiti zdravijim začinima kao što su začinsko bilje i maslinovo ulje i po mogućnosti ga uvek pripremajte sa korom jer se tamo nalazi najviše hranjivih materija.

Izvor

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Avramova taj Ned Jan 17, 2016 10:05 am

Krompir "Trkulja"  


  1. Oljušten beli krompir iseći na kockice dimenzije 3,5x3,5 cm
  2. U zamašćenu posudu (đuveč) drmanjem ravnomerno rasporediti sečeni krompir
  3. Posoliti
  4. Pobiberiti
  5. Posuti začinom (preporučujem "bionačin" jer ima puno povrća)
  6. Sa dva-tri prstohvata aleve paprike poprašiti krompir
  7. Sa tri-četiri prstohvata brašna poprašiti krompir
  8. Naliti vodom da ogrezne
  9. Dodati seckani peršun
  10. Sve prodrmati
  11. Peći u rerni dok ne porumeni a voda ne ispari
  12. Krompir je sočan, savršenog izgleda
  13. Po želji od gore se mogu poređati tanke šnite mesnate slanine, na razdaljini od cca 3 cm i peći zajedno sa krompirom.


NAPOMENA: Ako vam se žuri krompir možete seći na tanke ploške da bi pre bio gotov. Ukus ostaje nepromejen kao i kada je sečen u kocke.

Za dve prosečno ješne osobe dovoljna su četiri dobro razvijena krompira. Uz ovako pripremljen krompir odlično ide bilo koja salata. Meso poslužiti posebno, a ako se preko krompira peče mesnata slanina nije potrebno.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Iceman taj Ned Jan 17, 2016 11:49 am

Zašto Trkulja? Question

Iceman
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2164
Datum upisa : 12.08.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Avramova taj Ned Jan 17, 2016 12:08 pm

To je prezime moje koleginice koja mi je dala recept. Pretpostavljam da može biti i "krompir Avramova" ako bih u njega dodala još koji sastojak. Što da ne?

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Iceman taj Ned Jan 17, 2016 12:33 pm

Samo nek nije onaj muzičar.

Iceman
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2164
Datum upisa : 12.08.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Avramova taj Ned Jan 17, 2016 12:40 pm



Misliš na Slobodana? Pa šta mu fali, čovek je vrsni etno muzičar priznat i van granica.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Iceman taj Ned Jan 17, 2016 11:35 pm

Nervira me ni upola toliko kao Bojan Milanovic

Iceman
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2164
Datum upisa : 12.08.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Cinzia taj Pon Jan 18, 2016 11:03 pm

peceni, przeni, kuvani i pire,,jesam dobro rekla,, Question
zar ima jos 996 nacina?
avatar
Cinzia
Član sa idejama
Član sa idejama

Broj poruka : 722
Datum upisa : 22.06.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Avramova taj Pet Jan 22, 2016 5:00 pm

Hiljadu je metafora ali sigurno da postoji mnogo načina za pripremu krompira kao samostalnog priloga ili sa nekim dodatkom gde krompir ima značajnu ulogu.

Npr. kako ti pečeš krompir? Verujem da ne pečeš uvek na isti način, i verujem da bi jedan od tvojih načina bio novina za mene i zato daj neki tvoj primer bilo da je pečeni krompir u pitanju ili ostali načini pripreme koje si nabrojala.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Johnny-Azra taj Pet Jan 22, 2016 6:10 pm

Avramova ::Krompir "Trkulja"  


  1. Oljušten beli krompir iseći na kockice dimenzije 3,5x3,5 cm
  2. U zamašćenu posudu (đuveč) drmanjem ravnomerno rasporediti sečeni krompir
  3. Posoliti
  4. Pobiberiti
  5. Posuti začinom (preporučujem "bionačin" jer ima puno povrća)
  6. Sa dva-tri prstohvata aleve paprike poprašiti krompir
  7. Sa tri-četiri prstohvata brašna poprašiti krompir
  8. Naliti vodom da ogrezne
  9. Dodati seckani peršun
  10. Sve prodrmati
  11. Peći u rerni dok ne porumeni a voda ne ispari
  12. Krompir je sočan, savršenog izgleda
  13. Po želji od gore se mogu poređati tanke šnite mesnate slanine, na razdaljini od cca 3 cm i peći zajedno sa krompirom.


NAPOMENA: Ako vam se žuri krompir možete seći na tanke ploške da bi pre bio gotov. Ukus ostaje nepromejen kao i kada je sečen u kocke.

Za dve prosečno ješne osobe dovoljna su četiri dobro razvijena krompira. Uz ovako pripremljen krompir odlično ide bilo koja salata. Meso poslužiti posebno, a ako se preko krompira peče mesnata slanina nije potrebno.
Nisam znao da treba lenjir za ovo jelo... Very Happy
avatar
Johnny-Azra
Super član
Super član

Broj poruka : 6540
Datum upisa : 10.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Avramova taj Pet Jan 22, 2016 7:42 pm

Za ovo stvarno nije potreban lenjir za nekoga ko je iskusan, sa dobrim empirijskim iskustvom.
Za baklavu e, to je već druga stvar. Sečem je tako što preko pleha u kome sam je pekla stavim lenjir na obode i nožem sečem besprekorne romboide. Very Happy

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Hypnosis_ taj Pon Feb 01, 2016 8:32 pm

Jedem ga samo ovako pripremljenog







Krompir skuvati u ljusci (pazite da se ne prekuva).
Kada se skuva ogulite krompir I stavljajte u vatrostalnu posudu u koju ste stavili puter I ulje. (ja uglavnom samo ulje)
Dodajte zacine I susam. (ja ubacim mnogooo susama)
Promesajte I pecite na 250C dok krompir nedobije boju.

Na kraju pospite persunom,ponovo prebacite ili izmjesajte lagano.

Hypnosis_
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2027
Datum upisa : 18.11.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Avramova taj Pon Feb 01, 2016 8:50 pm

Odličan recept, može i kao samostalno jelo u vreme posta na ulju.

Ne znam način pripreme krompira koji ne volim.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od madam mim taj Pet Feb 05, 2016 11:45 pm

Ja ne volim da perem sudove u kojima spremam krompir. Zato ga pečem isključivo u kesi za pečenje Smile
To znači da krompir isečem na ploške od 0.5 cm, poređam u kesu, sipam malo maslinovog ulja, stavim čen belog luka, kašiku vode, dve kašike soja sosa i dosta provansalskog začina. Nije potrebno soliti jer je soja sos slan. Nekad stavim i belo pileće meso na taj krompir Very Happy Krompir se u kesi zapravo 'kuva', a kad odmekne, kesu treba otvoriti, iseći gornji deo i ostaviti da krompir u rerni dobije braon boju... On upije aromu belog luka i ukus soja sosa i... može da se jede bez išta
avatar
madam mim
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Avramova taj Sub Feb 06, 2016 12:50 am

Ako šerpa nije pogodna za sudomašinu onda mi je svejedno šta sam u njoj spremala, za mene je ručno pranje sudova najgori posao u kuhinji.

U teflonu ili dobroj posudi od rostfraja ništa neće zagoreti.

Npr. restovani krompir, divota. Stari oprobani recept, mogla bih ga samog jesti kao što ti kažeš, mim.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Bela_golubica taj Pet Maj 13, 2016 1:24 am

Evo nečeg za ljubitelje krompira . Ja sam jedna od tih  

Recepte sam našla na internetu , probala ih i fantastično je , ukusno , pravila sam nekoliko puta već . Lako i brzo se sprema .


Hrskav pečen krompir

Potrebno je:


-celi krompiri približno iste veličine
-puter
-maslinovo i suncokretovo ulje
-so


Zagrejati rernu na 220 C.
Krompir oprati i zaseći svaki do 2/3, znači nikako do kraja . Možda malo u početku predstavlja problem dok se ruka ne navikne dokle nožem valja napraviti rezove , ali vrlo brzo se i ta veština savlada . Zasečete ih , rez jedan do drugog , mada se oni tek u toku pečenja razlistaju .
U plehu u kome će se peći stavite malo putera , zbog ukusa i oba ulja , ne previše , ali da lepo pokrije dno , a lako ćete dodati još . Blago zagrejte da se puter otopi u već vrućoj rerni (pažljivo da ne gore ulja i puter). Zatim dodati krompir , ređati jedan pored drugog sa rasečenim delovima na gore i onda svaki nalivati vrućom masnoćom . Posoliti . U toku pečenja nalivati više puta dok ne dobiju zlatnu krskavu koricu.
Čim su pečeni iscediti višak masnoće da ne bi upili još više nego što su do tada.
Služiti tople .

____________________________________________


Krompir na bečki način

Potrebno je:

1 kg krompira
150 g švapskog sira
2 praziluka
1 jaje
60 g maslaca
30 g brašna
1/2 l mleka
majoran
kim
biber
so

Priprema:

Kuvan i oljušten krompir iseče se na tanke kolutove i posoli se, doda kim, majoran, biber i sitno iseckan praziluk. Ostatak praziluka treba propržiti na maslacu, dodati malo brašna i preliti mlekom. U ukuvani sos stavimo propasirani švapski sir i jaje. Krompir vežemo sosom, eventualno začinimo, sve stavimo u činiju od vatrostalnog stakla i pečemo u rerni dok ne porumeni.
avatar
Bela_golubica
Banovan
Banovan

Broj poruka : 1607
Datum upisa : 21.04.2016

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Davidova taj Čet Jun 01, 2017 8:30 pm

Krompir isključivo barim, nema više pečenja, prženja mada ni pre nisam forsirala takav način pripreme krompira.

Na obareni krompir mogu se dodati razni začini, seckano sveže ili blanširano povrće. Kuvam ga u malo vode, kada je gotov vode skoro nema. Odlična je zamena za hleb i za neke vrste jela, kao i riža.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Davidova
Administrator
Administrator

Broj poruka : 261
Datum upisa : 18.05.2017

Nazad na vrh Ići dole

Re: Krompir na hiljadu načina

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu