Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 46 korisnika na forumu: 6 Registrovanih, 0 Skrivenih i 40 Gosta :: 2 Provajderi

Davidova, Džudi, Johnny-Azra, Mesrine, PatakPrvi, Tomtom

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
» Sloboda ...
Danas u 12:05 am od Johnny-Azra

» Preporučite film
Juče u 11:56 pm od Tomtom

» Preporuči mi pjesmu
Juče u 11:52 pm od Johnny-Azra

» Čudni su putevi gospodnji...
Juče u 11:37 pm od Mesrine

» Poklanjam ti pjesmu...
Juče u 11:36 pm od Davidova

» Misao
Juče u 11:19 pm od Davidova

» Vesti iz sveta astronomije...
Juče u 8:56 pm od Brave Heart

» Peščanik - analiza dnevnih događanja
Juče u 8:31 pm od Brave Heart

» Filmske novosti...
Juče u 8:30 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta umetnosti
Juče u 8:25 pm od Brave Heart

» Moje otkriće
Juče u 8:06 pm od Johnny-Azra

» Bekstvo od realnosti
Juče u 8:04 pm od Johnny-Azra

» Šta trenutno slušate?
Juče u 7:51 pm od Johnny-Azra

http://https://s23.postimg.org/jq15wtlp7/vostok.png
https://s1.postimg.org/2jaw3c4r7j/logo-cir.png
https://s28.postimg.org/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
http://https://s23.postimg.org/jq15wtlp7/vostok.png
https://s26.postimg.org/vwdqtqr5l/biogen_DVA.png
https://s26.postimg.org/4ohd5ry7t/Art_CENTAR-header.png
https://s23.postimg.org/tipvwi28r/ruska_kultura_u_srbiji.png
https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Pasulj

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Pasulj

Počalji od Avramova taj Pon Feb 23, 2015 1:56 am

Znamo da je pasulj izuzetno zdrav i da se može spremiti na hiljadu načina. Štaviše, dva kuvara prema istom receptu skuvaće pasulj koji će se sigurno razlikovati za nekoliko nijansi.



Prvo malo o pasulju:

Pasulj

PASULJ, grah, fažol (Phaseoli legument) – velike je hranljive i energetske vrednosti. 100 g suvog pasulja ima 302 kalorije. U proseku sadrži: 23,7 g proteina, 47,6 g ugljenih hidrata (pre svega skroba), 1,9 g masti, 3,9 g celuloze, mineralne soli (kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum) i vitamine (B1, B2, PP, E).

Zrna zelenog pasulja imaju u 100 g 49 kalorija i sadrže: 4,1 g proteina i 7,7 g ugljenih hidrata. Beli pasulj tetovac u 100 g ima 282 kalorije. Sadrži 21,5 g proteina, 45,5 g ugljenih hidrata i 1,6 g masti. Pasulj trešnjevac u 100 g ima 285 kalorija. Sadrži: 19,1 g proteina, 49,5 g ugljenih hidrata i 1,2 g masti.

Pasulj je vrlo dobar izvor visokovrednih proteina koji sadrže gotovo sve bitne aminokiseline. On ne sadrži metionin i cistin, pa ga treba u istom obroku kombinovati sa žitaricama i svežim povrćem. Pasulj sadrži relativno malo minerala i vitamina. Teško je svarljiv zbog biohemijskog sastava prirodne kombinacije najviše zastupljenih proteina i ugljenih hidrata koji u organizmu podležu različitim procesima razgradnje. Zbog toga treba da bude ograničen, preporučuje se korišćenje jednom (najviše dva puta) nedeljno. Oljušten pasulj (posle bubrenja se odstranjuje ljuska) priprema se u obliku pirea i kaša, pa kao takav je lakše svarljiv. Treba koristiti prirodne začine (laksative) koji potiču od kima, listića nane, belog luka, đumbira, lorbera, koji se smatraju blokatorima gasova. Ne preporučuje se dodavanje sode bikarbone (i ona je laksativ) jer se tom prilikom uništavaju velike količine vitamina B grupe, koje pasulj sadrži. U ishrani je dozvoljen dijabetičarima, a zbog sadržaja folne kiseline preporučuje se i trudnicama za normalan rast i razvoj ploda. Zbog sadržaja fitinske kiseline ograničava upotrebu u terapiji anemije i osteoporoze u istom obroku, jer ova kiselina otežava apsorpciju gvožđa i kalcijuma. Ljuska pasulja bogata je sirovim vlaknima i drugim materijama koje ne svarene stižu u debelo crevo i tu podležu procesima trulenja. To proizvodi osećaj nadutosti i pojavu gasova.
Kontraindikacije: zbog teže svarljivosti, izazivanja nadutosti, tendenciju povećanja nivoa kiselina u želucu i stvaranje kisele krvi. Osobe koje pate od želudačnih, crevnih i srčnih oboljenja, ne bi trebalo da jedu pasulj. Također, zbog sadržaja proteina, zabranjen je i za bubrežne bolesnike.

Posebna napomena: kombinacije sa mesom, ribom i jajima treba izbegavati, jer jedne i druge stvaraju kiselu reakciju krvi i mokraće. Kisela krv za organizam je otrov, jer arterijska krv je 7,30-7,45.


Izvor: bezgluten.net

~~~

Pišite vaše recepte, podelite iskustva.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Avramova taj Ned Jan 17, 2016 10:12 am


____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od madam mim taj Sre Apr 27, 2016 10:19 pm

Šareni pasulj:

To vam je 300 gr raznih pasulja (raznih boja). Ima da se kupi, tako pomešan (beli, crveni, šareni, smeđi, bob, sočivo), upakovan, u prodavnicama Vero. "Mirakul" pakuje.

Ja ga spremam jednostavno, bez zaprške. Potopim ga uveče u vodu; sutra ujutru ga kuvam. U prvu vodu stavim kašičicu soda bikarbone, posle ključanja vodu prospem, a pasulj prebacim u drugu šerpu sa vrućom vodom u koju sam ubacila sitno seckani crni luk, beli luk, jednu čili parpičicu. Kad je pasulj skuvan, dodam tomatino sa bosiljkom i origanom i jednu kašičicu kurkume. Dokuva se još pet minuta, skloni sa ringle i eventualno doda još samo seckani sveži peršun.
Bude dovoljno gust jer je pustio skrob u vodu u kojoj se kuvao (ne treba mu ulje, brašno itd...).
Meni je vanredno ukusan, tako posan, sa različitim ukusima različitih zrna pasulja. A nekad mu dodam i parče slanine, tek zbog mirisa
avatar
madam mim
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Avramova taj Sre Apr 27, 2016 10:37 pm

Odavno kuvam pasulj bez suvog mesa ili kada nije post na kraju iseckam mesnate slaninice koju malo propržim sa crnim i belim seckanim lukom i naravno, zbog mirisa. A inače uglavnom bude postan. Volim u pasulju npr. suvu kolenicu, špic rebra ali izbegavam pošto samo ja jedem a nije mi baš neophodno naročito u poslednje vreme kada meso maksimalno izbegavam.

Šareni pasulj sam spremala, jeste ukusan, začine dodajem kako šta imam ali uglavnom se zna šta mu najbolje prija.



@mim

Pasulj koji ti spremaš je sitniji nego ovaj na fotografiji a vreme kuvanja za sve boje je isto. Dopada mi se tvoj recept.


____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od madam mim taj Sre Apr 27, 2016 10:54 pm

Avramova ::Pasulj koji ti spremaš je sitniji nego ovaj na fotografiji a vreme kuvanja za sve boje je isto. Dopada mi se tvoj recept.


Mislim da se sve skuva u isto vreme zato što odmekne u vodi preko noći (negde sam pročitala da je to poželjna procedura). Inače bi bobu trebalo više vremena nego recimo smeđem pasuljčetu...
avatar
madam mim
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Avramova taj Sre Apr 27, 2016 11:20 pm

U pravu si mim. Nekada nisam potapala pasulj a u poslednje vreme to radim. Kažu nutricionisti da se baš u tom procesu natapanja stvara naročiti zdravi sastojak. Ne bih znala objasniti stručno ali sam prihvatila kao ispravno jer tako svi rade pa što ne bih i ja.

Sve vrste tog povrća (mahunarke), moraju kuvati na laganoj temperaturi da zrna bubre. U suprotnom skuvao bi se spoljašnji sloj a unutrašnjost ostala neskuvana.

Meni je sočivo izuzetno. Imam sjajan recept, lako se sprema, ne traje dugo a izvrsno je. Čim dođem do recepta postavljam. Sočivo sam jela u Fr. i nije tako krupno kao kod nas izuzimajući ona koja nalazimo u bio špajizima.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Bela_golubica taj Sre Apr 27, 2016 11:27 pm

Meni sočivo preporučuju zbog B vitamina, baš kao i pasulj. Nikada nisam jela sočivo nit bih umela da ga spremim. Ja pasulj potopim u mlaku vodu prethodne večeri, pa je ujutru isipam, zatim nalijem hladnom i kuvam u ekspres loncu ( pretis lonac kako neki zovu), posle tu vodu isipam, pa opet hladnom nalijem i kuvam dalje do kraja. Ne znam razlog zašto se tako radi ,ali tako me majka naučila.

P. S. Što se tiče boba ,lakši je za spremanje sušeni bob, nema da te ruke bole da ga ljuštiš, a i malčice je jeftiniji od svežeg. Isto se potopi da nabubri, pa se posle kuva. Ima ga u u dućanima zdrave hrane Smile
avatar
Bela_golubica
Banovan
Banovan

Broj poruka : 1607
Datum upisa : 21.04.2016

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od madam mim taj Sre Apr 27, 2016 11:34 pm

Sočivo kuvam kao i pasulj. Nema potrebe za dve vode, nego izdinstam luk, dodam sočivo (njega potopim prethodno u vodi sat ili dva), i opet pri kraju kuvanja dodam tomatino sa bosiljkom...

Davaj taj recept, Ave...
avatar
madam mim
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Avramova taj Sre Apr 27, 2016 11:35 pm

@Bela_golubica

Podeljena su mišljenja. Moja sestra vodu u kojoj je natopila pasulj ne baca već samo dolije i pusti da se kuva uz dodatak odrešenih sastojaka.

I ja sam prvu vodu nakon prvog ključa bacala i nalivala vrelom pa pustila da se pasulj kuva. Sada sam promenila način zbog onoga navoda nutricioniste u prethodnom postu.

Sočivo se vrlo lako priprema, nije potrebno mnogo dodataka i začina, izuzetno zdravo je i ukusno.

Meni se naročito dopada mladi pasulj. Stavim puno povrća tačnije, vezu zeleni i dovršim ga bez zaprške (jela inače ne zapržavam), ali sa dodatkom belog luka, peršuna. To jelo je kao bajka.


Poslednji izmenio Avramova dana Sre Apr 27, 2016 11:37 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Iceman taj Sre Apr 27, 2016 11:36 pm

madam mim ::Sočivo kuvam kao i pasulj. Nema potrebe za dve vode, nego izdinstam luk, dodam sočivo (njega potopim prethodno u vodi sat ili dva), i opet pri kraju kuvanja dodam tomatino sa bosiljkom...

Davaj taj recept, Ave...  

A ja mislio da spavaš

Iceman
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2164
Datum upisa : 12.08.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Avramova taj Sre Apr 27, 2016 11:37 pm

@mim

Hoću naravno samo da pitam sestru, koliko sutra. Spremala sam ali sam zaboravila a sve je stvar u vremenu kuvanja pa ne bih postavljala falš recept.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Avramova taj Sre Apr 27, 2016 11:39 pm

Iceman Came :: A ja mislio da spavaš

A ja mislila postavićeš neku svoju fantaziju kad on brine o mim i njenom spavanju što je pohvalno

Čini mi se da si ti pominjao papulu.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Iceman taj Sre Apr 27, 2016 11:41 pm

A jok večeras sam poetski raspoložen, nećeš me uvući u pasuljarije ovdašnje

Iceman
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2164
Datum upisa : 12.08.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od madam mim taj Sre Apr 27, 2016 11:41 pm

Iceman Came ::
madam mim ::Sočivo kuvam kao i pasulj. Nema potrebe za dve vode, nego izdinstam luk, dodam sočivo (njega potopim prethodno u vodi sat ili dva), i opet pri kraju kuvanja dodam tomatino sa bosiljkom...

Davaj taj recept, Ave...  

A ja mislio da spavaš

Nešto sam poremetila spavanje... što ne valja... sad sedim budna i gladna... i čitam poeziju
avatar
madam mim
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Iceman taj Sre Apr 27, 2016 11:47 pm

Samo čitaj, bolje to nego nečiji CV Smile

Iceman
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2164
Datum upisa : 12.08.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Bela_golubica taj Sre Apr 27, 2016 11:50 pm

Od vas baš imam šta da naučim , divno Smile

A je l sočivo sličnog ukusa kao pasulj? Meni onako kad ga vidim najviše liči na grašak.
avatar
Bela_golubica
Banovan
Banovan

Broj poruka : 1607
Datum upisa : 21.04.2016

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od madam mim taj Sre Apr 27, 2016 11:52 pm

Iceman Came ::Samo čitaj, bolje to nego nečiji CV Smile

Zavisi čiji je... :cmok:
avatar
madam mim
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Avramova taj Sre Apr 27, 2016 11:53 pm

Iceman Came ::A jok večeras sam poetski raspoložen, nećeš me uvući u pasuljarije ovdašnje

Vidim, samo što sam sada i ja postala isto raspoložena. Evo tražim jednu koja mi srce slama ali nikako da je pronađem.

I pasulj je poezija samo ako mi to želimo, zar ne? Very Happy

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Avramova taj Sre Apr 27, 2016 11:55 pm

Bela_golubica ::Od vas baš imam šta da naučim , divno Smile

A je l sočivo sličnog ukusa kao pasulj? Meni onako kad ga vidim najviše liči na grašak.

Sve su to srodne biljke ali ukusi su različiti, ne mnogo ali svakako da žmureći mogu pogoditi šta jedem pa čak i koju boju pasulja. Very Happy


____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Iceman taj Sre Apr 27, 2016 11:55 pm

A ne ne, ja sam carnivore, za me' je poezija njeguški pršut :D

Iceman
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2164
Datum upisa : 12.08.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od madam mim taj Sre Apr 27, 2016 11:56 pm

Bela_golubica ::Od vas baš imam šta da naučim , divno Smile

A je l sočivo sličnog ukusa kao pasulj? Meni onako kad ga vidim najviše liči na grašak.

Ja ga obožavam! A jeste ukusom nešto između graška i pasulja... Very Happy
avatar
madam mim
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Iceman taj Čet Apr 28, 2016 12:01 am

#mala digresija

Ovde bih napomenuo da je projara mnogo ukusnija sa zelenim delovima mladog luka od one koja je sa spanaćem iz zamrzivača. Very Happy

Iceman
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2164
Datum upisa : 12.08.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Bela_golubica taj Čet Apr 28, 2016 12:04 am

Probaću i taj šareni pasulj, nikad ga nisam jela , kad Mim piše o njemu zvuči preukusno Smile
avatar
Bela_golubica
Banovan
Banovan

Broj poruka : 1607
Datum upisa : 21.04.2016

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Iceman taj Čet Apr 28, 2016 12:05 am

Probaj ako voliš neukuvana zrna

Iceman
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2164
Datum upisa : 12.08.2015

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od madam mim taj Čet Apr 28, 2016 12:09 am

Iceman Came ::Probaj ako voliš neukuvana zrna

Ne slušaj ga, golubice...
avatar
madam mim
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pasulj

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu