Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 44 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 44 Gosta :: 1 Provajder

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
» Peščanik - analiza dnevnih događanja
Juče u 6:56 pm od Brave Heart

» Filmske novosti...
Juče u 6:54 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta umetnosti
Juče u 6:53 pm od Brave Heart

» Vesti - književnost...
Juče u 6:49 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)
Juče u 6:28 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta astronomije...
Juče u 5:37 pm od Brave Heart

» Corax - slika današnjice
Juče u 5:09 pm od Brave Heart

» Sve o "pametnim" telefonima i sličnim čudima tehnike...
Uto Jul 25, 2017 7:07 pm od Brave Heart

» Misao dana
Uto Jul 25, 2017 12:45 am od Davidova

» Šta trenutno slušate?
Uto Jul 25, 2017 12:43 am od Davidova

» Pjesma koja Vas opisuje u nekim momentima...
Uto Jul 25, 2017 12:26 am od Davidova

» TV lica - moj izbor
Uto Jul 25, 2017 12:06 am od Davidova

» Spomenici
Uto Jul 25, 2017 12:01 am od Davidova

https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Musaka

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Musaka

Počalji od Avramova taj Ned Feb 09, 2014 4:08 pm

Pre nego što počnemo ređati sve moguće varijante ovog omiljenog jela, valjalo bi znati i poreklo istog.

Dok ne dođemo do izvora, prilažem recept za musaku od krompira koju spremam najčešće od svih vrsta musaka.

Musaka od koje zastaje dah    

Potrebna je količina namirnica u zavisnosti za koliko osoba se priprema.


  • Mleveno meso uobičajeno prodinstati na ulju uz dodatak lovorovog lista.
  • Posoliti, pobiberiti i po želji dodati veštački začin (preporučujem "Bionačin" jer je bogat suvim povrćem, mada je bolje izbeći ga)
  • Oljušteni krompir seći na kolutove debljine cca 0,5 cm. (poželjan crveni krompir ali ne smeta ni beli)
  • Ređati krompir i fil naizmenično dok se materijal ne potroši. Gornji sloj je krompir.
  • Peći na uobičajenoj temperaturi dok krompir ne bude gotov, odnosno dok ne porumeni.
  • Zatim musaku naliti mlekom da ogrezne. Malo prodrmati da se mleko rasporedi.
  • Vratiti u rernu da se dalje peče.
  • Kada musaka upije sve mleko peliti preko nekoliko jaja umućenih sa malo mleka ili milera. (ovo nije obavezno) Musaka će narasti kao kolač.
  • Uz musaku služiti zelenu salatu ili bilo koju drugu a da nije svetle boje.


Ovako spremljena musaka dobija izuzetan ukus zbog sočnosti koja je postignuta dolivanjem mleka. Ukoliko se desi da se musaka ne pojede odmah a što je preporučljivo, krompir i ako odstoji koji sat neće biti ni malo "drven" odnosno suv.

Prijatno!





____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Musaka

Počalji od country girl taj Ned Feb 09, 2014 7:13 pm

Musaka sa karfiolom

Pošto mnooogo volim kad imam ručak za dva dana, onda ja za nas troje odraslih to spremam ovako:

500g mlevenog mesa
50g sojinih ljuspica (može a ne mora)
1 glavica crnog luka
vegeta, so, biber
1,5kg karfiola ( uzmem neke 2 srednje glavice pa kad pobacam listove, bude tako oko 1,5kg)
4 jaja, čaša kisele pavlake, 2 čaše mleka

Postupak:
Fil klasično, izdinstati luk, dodati soju i meso, začine i pustiti još 10 minuta da se sve dinsta uz dolivanje malo vode, ako zatreba.

Karfiol spustiti u kipuću vodu u koju je ubačena kocku za supu ili samo so, kuvati ga kratko, 10ak minuta. Ocediti ga dobro, polovinu staviti u tepsiju koja je pre toga podmazana tankim slojem ulja, naravno odvojiti ga na sitnije cvetiće. Sipati meso, preko njega ostatak karfiola.
Umutiti jaja sa pavlakom i mlekom, preliti musaku i ubaciti u rernu na nekih 40ak minuta na 200C.

I divna je i sutradan, samo što je podgrejem u mikrotalasnoj. (Znači 3 odrasle ješne osobe za dva dana  )
avatar
country girl
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4813
Datum upisa : 07.02.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Musaka

Počalji od Daljina taj Uto Feb 25, 2014 6:39 pm

MUSAKA SA KISELIM KUPUSOM


Sastojci

Broj osoba:
4 osobe

750 g kiselog kupusa
80 g riže
3 dl mlijeka
1 glavica luka
2 žlice paradajza u tubi
1/2 kg mljevenog mesa
100 g suhe slanine
2 žlice vegete
1 jaje
sol, papar, list lovora


Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min

Na vrućem ulju kratko popržite luk, slaninu i mljeveno meso. Dodajte, vegetu, sol, papar i lovor. U vatrostalnu posudu stavite polovicu kiselog kupusa(naribanog), stavite nadjev od mesa, pospite rižom i prekrijte drugom polovicom kupusa. To sve prelijte mješavinom mlijeka i jaja. Poklopite, stavite u vruću pećnicu da se peče oko 50 minuta.

Posluživanje

ja to poslužujem uz pire krumpir.
(Coolinarka)

avatar
Daljina
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 396
Datum upisa : 01.12.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Musaka

Počalji od furija taj Uto Feb 25, 2014 9:28 pm

Sa tikvicama je neprevazidjena   Samo malo je smorna zbog pohovanja tikvica. Ma za to ne treba recept, to se redja dok se ne potrosi fil od mesa i tivice, zalije se i zapece. Mmmmmm nisam davno jela. Inace volim i sa plavim patlidznom i sirom, to mu dodje ko lajt varijanta   
Inace cesto pravim razne varijante od onoga sto imam, svo povrce moze da se upotrebi, ostaci pecenog mesa, sir... Sve to u vatrostalnu posudu i nikad nije lose a uvek ima novi ukus   
avatar
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Musaka

Počalji od Avramova taj Pon Apr 07, 2014 5:52 pm

Musaka sa patlidžanom je takođe izvrsna. Sprema se uobičajeno s tim što se patlidžan ne mora pohovati već se samo umočen u brašno proprži, a pre toga pustiti da posoljen omekne.

Vraški ukusno i zamorno. Isprlja se puno posuđa, ulje pršti po šporetu, podu, zidu, kuvaru, sve se zadimi tako da mi je draža a i laganija sa krompirom.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Musaka

Počalji od madam mim taj Uto Okt 14, 2014 6:01 am

Avramova ::Musaka sa patlidžanom je takođe izvrsna. Sprema se uobičajeno s tim što se patlidžan ne mora pohovati već se samo umočen u brašno proprži, a pre toga pustiti da posoljen omekne.

Vraški ukusno i zamorno. Isprlja se puno posuđa, ulje pršti po šporetu, podu, zidu, kuvaru, sve se zadimi tako da mi je draža a i laganija sa krompirom.

A može i kombinacija krompira i patlidžana. Smile U tom slučaju, ispečen patlidžan oljuštiti, iseckati i prodinstati sa crnim lukom (obavezno dodati i provansalske trave), u daljem procesu ponašati se isto kao da se radi o musaki sa mlevenim mesom... Very Happy
Takođe zamorno, ali takođe vraški ukusno i lagano...
(koristiti vok za prženje, onda ne pršti)
avatar
madam mim
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Musaka

Počalji od furija taj Uto Okt 14, 2014 9:53 am

Najvise mi se svidja varijanta kad se plavi patlidzan (usoljen i ocedjen) uvalja u brasno i prepece u rerni. Tako spremljen se redja sa filom, sta god da se dodaje jos. Ali, ovo je tek proces nije naporno, samo je dugotrajno
avatar
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Musaka

Počalji od Avramova taj Uto Okt 14, 2014 3:37 pm

Kažeš da je samo dugotrajno.

Pa kud ćeš gore sestro slatka furijo?!

Mene je moja "morska" sestra naučila jednoj stvari govoreći mi: više volim piti kafu na obali mora nego prčkati po kuhinji.

I jeste u pravu kad bolje razmislim. Obe smo na istom bez obzira što kod nje na kuhinjskoj radnoj površini imaš ljuskica od belog luka, sušenih pečurki, riže, o mrvicama hleba da ne pričam a kod mene kao u apoteci.

Istina, obe smo neudate ali nije poenta u tome, već u mrvicama.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Musaka

Počalji od furija taj Uto Okt 14, 2014 5:18 pm

Pa kud ćeš gore sestro slatka furijo?! ::

Pa ne radis nista, samo cekas da se ispece Gore bi bilo da to , recimo pohujes
avatar
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Musaka

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu