Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 24 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 24 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
» Sloboda ...
Danas u 1:22 am od Davidova

» Džudi i njeno pisanije
Danas u 1:05 am od Džudi

» Bekstvo od realnosti
Danas u 1:01 am od Davidova

» Preporučite film
Danas u 12:46 am od Davidova

» Preporuči mi pjesmu
Juče u 11:52 pm od Johnny-Azra

» Čudni su putevi gospodnji...
Juče u 11:37 pm od Mesrine

» Poklanjam ti pjesmu...
Juče u 11:36 pm od Davidova

» Misao
Juče u 11:19 pm od Davidova

» Vesti iz sveta astronomije...
Juče u 8:56 pm od Brave Heart

» Peščanik - analiza dnevnih događanja
Juče u 8:31 pm od Brave Heart

» Filmske novosti...
Juče u 8:30 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta umetnosti
Juče u 8:25 pm od Brave Heart

» Moje otkriće
Juče u 8:06 pm od Johnny-Azra

http://https://s23.postimg.org/jq15wtlp7/vostok.png
https://s1.postimg.org/2jaw3c4r7j/logo-cir.png
https://s28.postimg.org/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
http://https://s23.postimg.org/jq15wtlp7/vostok.png
https://s26.postimg.org/vwdqtqr5l/biogen_DVA.png
https://s26.postimg.org/4ohd5ry7t/Art_CENTAR-header.png
https://s23.postimg.org/tipvwi28r/ruska_kultura_u_srbiji.png
https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Umaci, dipovi i salatni preljevi

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:08 pm


Obogaćuju jela ukusom, lijepo izgledaju a mogu se napraviti skoro od bilo koje namirnice....



Aioli

Francuska majoneza sa okusom bijelog luka. Odlican dodatak jelima od ribe, nezaobilazna uz dobar gril, kuhano povrce ili povrce peceno u pecnici. Probjte i uzivajte Smile


Sastojci

Broj osoba:
2 osobe

1 zumanjak
1-2 cesnja cesnjaka
0,5 dl ulja ( suncokretovo, repicino, kukuruzovo )
0,5 dl maslinovog ulja
1 zlicica bijelog vinskog octa ili limunova soka
na vrh zlicice soli
papar i po zelji limunova korica

Priprema

Vrijeme pripreme:
5 min
Težina:
Jednostavno


U zdjeli miksera pomjesajte zumanjak i bijeli luk. Miksajte i polako dodajite ulje, prvo kap po kap, a onda u lijepoj tankoj niti, dok neprestano mjesate. Kada ste potrosili ulje i dobili smjesu konzistencjom poput obicne majoneze, dodajte zacine; sol papar i vinski ocat ili limunov sok. Sve jos miksanjem dobro sjedinite.Probajte i po zelji jos malo posolite, poparite ili "zaljutite" Smile


Posluživanje

Posluzite uz ribu ili grilano meso, povrce peceno na grilu ili u pecnici, ili kuhano povrce.... Ma dobro pase uz sve Smile

Kolicina koja se dobije je oko 2- 2,5 dl. Ukoliko vam treba vise, samo povecajte kolicine.


avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:12 pm

Osvježavajući dip s maslinama

Ljetno osvježenje od jogurta i plodova Mediterana s češnjakom iznenadit će vas svojom svježinom, a uz domaći kruh i roštilj bit će pravo kulinarsko otkriće.

Sastojci

Broj osoba:
   6 osoba

    100 g meke fete, rikote
    30 g SMS crnih maslina
    30 g SMS zelenih maslina
    1 češanj češnjaka
    180 g jogurta
    100 ml vrhnja

Za dekoraciju:

 nasjeckane zelene i crne masline
1 žlica svježe nasjeckanog peršina

Za posluživanje:

2 žlice SMS maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
1 žličica svježe nasjeckanog ružmarina
 popečeni kruh za posluživanje, tacosi, riba i piletina s roštilja


Priprema

Vrijeme pripreme:
15 min
Težina:
Srednje zahtjevno

1
U električnoj sjeckalici dobro izmiješajte fetu, nasjeckane crne i zelene masline i protisnuti češnjak.
2
Dodajte jogurt i vrhnje. Još jednom sve dobro izmiješajte.
3
Prebacite izmiksani dip u posudu za posluživanje.
4
Ukrasite s ekstra nasjeckanim maslinama i nasjeckanim peršinom.
5
Izmiješajte maslinovo ulje, usitnjeni češnjak i nasjeckani ružmarin u maloj zdjeli.
6
Premažite kruh koji ćete kratko zapeći dok ne postane hrskav (za posluživanje).


Savjet

Isto tako poslužite s mesom s roštilja i sl.
avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:19 pm


Thousand island dressing

Odlican dressing za salate,dipove,namaz za sendvice,ili kao sos sa mesom,skampima ili sto vec volite...





Sastojci

1 salica 250 ml.
1/2 salice mayo
2 zlice kecapa
3 zlice sjeckanog luka
1 cen cesnjaka
3-4 zlice sjeckane crvene svjeze paprike
1 kuhano jaje
3-4 zlice sjeckanih kiselih krastavaca
1 zlica worcestershire sosa
1 zlicica obicnog ocata
sol,peper
mlijeko po potrebi


Priprema

Težina:
Jednostavno

1

Skuhajte jedno jaje,ogulite i grubo isjeckajte.

U blender dodajte jaje,majonezu,kecap,luk,cesnjak,obicni ocat,crvenu papriku,kisele krastavce,worcestershire sos,sol i peper.
2

Ukljucite blender na pire.Dodavajte malo po malo mlijeka dok ne postignete zeljenu gustocu.Nemojte pretjerivati s mijekom pa da vam bude prerijetko.Ja sam mijesala slatko vrhnje i mlijeko a vi po zelji.Na kraju dodajte 1/2 zlicice ili zlicicu secera.

Posluživanje

Sve sastojke prije ubacivanja u blender prvo malo isjeckajte na grubo.


avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:22 pm


Univerzalni sos za meso

Sos je pikantan i odlicno ide uz razlicite vrste mesa.


Sastojci

ulje
2 kasike brasna
mleko po potrebi
1 kašičica majoneza
1 kašičica senfa
1 kašičica rena
sirce
so
biber
persun

Priprema

Težina:
Jednostavno


Na zagrejanom ulju propržiti 2 kašike brašna uz stalno mešanje dok se ne razbiju grudvice brasna pa u ujednačenu masu dodati majonez, senf i ren. Dolivati mleko do zeljene gustine, promešati i kuvati oko 5 minuta. Mleko dodavati ako je sos suviše gust. Na kraju sipati sirće, persun, biber i so prema ukusu, pa skinuti sa vatre i servirati uz meso.

avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:26 pm


Curry sos

Za one koji vole indijsku kuhinju...




Sastojci

malo margarina
1 kašika curry začina
1/2 kašike origana
1/2 kašike luka u granulama
1/2 kašike đumbira
1 kocka za supu
100ml vode
200ml vrhnja za kuvanje
2 kašike brašna


Priprema

Težina:
Jednostavno


Rastopiti margarin. Staviti kašiku curry začina,
brašno i vodu, mešati žicom neprestano da se ne
stvore grudvice. Dodati kocku za supu i mešati dok
ne prokuva. Zatim dodati vrhnje za kuvanje i ostale
začine. Po želji dodati još curry-a ukoliko želite ,,jači
" ukus.

avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:29 pm


Vojvodjanski sos od belog luka


Sastojci

beli luk 3 cena
brasno 2 supene kasike
mleko 3 dl
so po ukusu
ulje za przenje belog luka
sirce nekoliko kapi(ko voli)


Priprema

Vrijeme pripreme:
20 min
Težina:
Jednostavno

1

Beli luk ocistiti i iseckati sitno. Na zagrejano ulje, na tihoj vatri prziti beli luka ali jako paziti da ne potamni da vam sos ne bi bio gorak. Ko ne voli intenzivan ukus belog luka, rupicastom kasikom neka izvadi isprzen beli luk.
2

U ulje nakon przenja belog luka dodati brasno i napraviti zaprskicu, pustiti brasno da se lepo isprzi ali da ne potamni.
3

Sipati mleko i posoliti po ukusu. Mesati dok se ne zgusne. Ako vam je gusto dodavati malo po malo mleka.
4

Kada je gotovo skinuti sa vatre, proveriti da li je dovoljno slano i ko voli dodati kap dve sirceta i promesati.


Posluživanje

Sluziti uz rinflajs ili kuvano povrce i meso iz vojvodjanske supe ili kao ja....uz kuvano meso, peceno meso, uz leba...Ko voli beli luk ovo ce mu jako prijati.
avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:32 pm


Kineski sos za ribu


broj porcija: 2
trajanje: 15 min


sastojci za recept

2 kašike paradajz pirea
2 kašike suhog vermuta
1/2 kašičice đumbira
1/2 kašičice ljutog tabasko preliva
1 kašiku soja sosa
1 kašiku sjeckanog bijelog luka
1 kašiku šećera


Sve pomješati pa kuhati oko dva minuta, ostaviti po strani do upotrebe.
avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:36 pm


Sos sa senfom

Mirisni, ukusni sos stvoren za kuvana jaja, pecenu ribu i piletinu.


Sastojci

puter(maslac) 40 g (mala kockica)
brasno 40 g(2 supene kasike)
senf 3 supene kasike
limunov sok nekoliko kapi
so, biber po ukusu


Priprema

Vrijeme pripreme:
25 min
Težina:
Jednostavno

1

Napraviti zaprsku od 40 grama putera i 2 kasike brasna.
2

Razrediti 3 kasike senfa sa 3 dl vode pa preliti preko zaprske. Ako Vam je pregusto dodajte jos malo vode. Pustiti da nekoliko minuta vri uz neprestano mesanje.
3

Na kraju posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati nekoliko kapi limunovog soka.



avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:43 pm


Dresing




Sastojci

Broj osoba:
6 osoba

3-4 veća krastavca
1 jogurt
2-3 v.ž vrhnja(ili milerama)
3-4 v.ž sjeckanih začina-kopra,vlasca i malo origana
1 m.ž senfa
2-3 m.ž meda
sol,papar


m.ž.- mala kašika-žlica
v.ž.-velika kašika -žlica


Priprema

Vrijeme pripreme:
10 min
Težina:
Jednostavno

1

Krastavce oguliti,naribati,posoliti.Kad malo odstoje istisnuti rukama tekućinu.Kopar,origano i vlasac oprati pa sitno nasjeckati.

2

U plastičnoj posudi pomiješati jogurt,vrhnje,senf ,med, vlasac,origano i kopar.Promiješati pa još začiniti po želji.Dobro promiješati i dodati zgnječene krastavce.

3

Poslužiti uz bilo kakvo meso ili po želji(roštilj,kobasice sa sirom....)Može stajati u frižideru 2-3 dana.Ohlađeno je još ukusnije.

avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:49 pm


Visnja sos

Odlican aromaticni sos ide uz divljac,junetinu,piletinu,uz bareni krompir,rizu...pecena ili kuvana mesa...jednostavno ko ga voli ide i sam Smile





Sastojci

450 gr visnji smrznutih(moze i sveze Smile )
4 supene kasike meda (ako su visnje slatke vrste,staviti 2 kasike meda,pa na kraju po ukusu dodati jos ako treba)
2 dl vode
1/2 kafene k. ruzmarina
1/2kafene k. cimeta
1 supena k. maslaca
4 supene k. gustina i malo vode


Priprema

Težina:
Jednostavno

Staviti visnje,med,maslac,vodu,ruzmarin da se kuva na laganoj vatri oko 15-20 munuta(visnje treba da omeksaju a ne da se raspadnu)

Umutiti gustin sa malo vode i dodati u visnje mesajucu ako je jako gusto dodati jos malo vode

avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:54 pm


Najbolji tartar




Sastojci

1 vrhnje
1 vrećica majoneze
4-5 krastavaca
2 žličice senfa
2 češnja bijelog luka
papar
peršin


Priprema

Vrijeme pripreme:
15 min
Težina:
Jednostavno


Narezati krastavce na sitne kockice, bijeli luk samljeti u kašu. Izmiješati sa ostalim sastojcima i ostaviti u hladnjaku da se ohladi.

avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 2:58 pm


Dip za sve

Fantastican je da se stavi na krompir ili sa svjezim povrcem ili uz meso sa rostilja.


Sastojci

1/2 solje ribanog sira po zelji
2 kasike parmezana
1 solja kiselog vrhnja
1/4 male kasike suhog bosiljka
1 mala kasika suhog vlasca
1/4 male kasike bijelog luka u prahu
sol
biber
6 kasika maslinovog ulja


Priprema

Težina:
Jednostavno


Staviti sve navedene sastojke u zdjelu i pomijesati.

Pokriti zdjelu i ostaviti u frizider tridesetak minuta da se ohladi prije sluzenja.

avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 3:07 pm


Domaći margarin

Za sve one koji ga žele sami pripremiti...



Sastojci

250 g kokosove ili biljne masti (sobne temperature)
2,5 dl ulja neutralnog okusa (suncokretovo, sojino, repićino...)
2,5 dl mlijeka* (sobne temeperature)
½ ravne mž soli
ca. vrh mž kurkume (opcionalno)



Priprema

Vrijeme pripreme:
5 min
Težina:
Jednostavno

Svi sastojci trebaju biti sobne temperature, treba ih izvaditi iz hladnjaka bar 2 sata prije korištenja, najbolje preko noći.

*Od mlijeka možete odabrati između raznih biljnih kao što je sojino, rižino, bademovo i dr. ili koristiti punomasno kravlje mlijeko.

Ja sam koristila domaći jogurt, jer mi se sviđaju namazi tog tipa. Ako tako radite, koristite vrlo kiseli jogurt, kako bi vam aroma došla do izražaja.
1
U posudi visokih stijenki miksajte kokosovu/biljnu mast sa dodatkom soli, dok se kremasto ne razradi (koristite nastavke za šlag).
2

Dodajte prvo ulje i miksajte dalje na najmanjoj brzini, dok se ono ne sjedini sa masti.

3

Dodajte mlijeko i miksajte kratko na najmanjoj brzini, dok ono ne umješa u smjesu. A kasnije na najvećoj dok, smjesa ne postane potpuno glatka i jednolična.

4
Margarin koji nastane je izrazito bijele boje. Tako po želji na kraju možete umiksati kurkumu, sve dok ne dobijete željenu boju.
5

Margarin pohranite u plastičnu posudu ili staklenku sa poklopcem i ostavite ga u hladnjaku na min. 6 sati da se stisne.

Od ove se količine sastojaka dobije više od 700 g margarina.



Ovako pripravljen margarin nije čvrst, kao oni što se prodaju u kocki, odličan je za mazanje ali se može koristiti za pečenje kolača. Koristite ga isto kako bi ste koristili kupovni margarin.


Kako se svi sastojci (mast, ulje i mlijeko) dodaju u istim omjerima, možete jednostavno pripraviti količinu koju trebate.

Margarin može u hlanjaku stajati tjedan dana, ako ga radite sa kravljim mlijekom, čak i duže ako pripremate sa biljnim mlijekom. Nastojite koristiti svježe sastojke, kako vam se margarin nebi pokvario, zbog isteka roka trajanja pojedinog sastojaka.


Pogodan je i za zamrzavanje.

avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Loreal taj Pon Avg 26, 2013 3:19 pm


Marinade


Kako izabrati onu pravu.... Pogledajte neki od prijedloga.



Sastojci

   Riba:

    1/4 šalice ulja
    1/4 šalice limunova soka
    1/2 šalice suhog bijelog vina
    1/2 žličice šećera
    3 režnja češnjaka, zgnječiti
    1 žlica đumbira
    1 čili papričica sitno sjeckana


Teletina / svinjetina

1/2 šalice crvenog vinskog octa
3 žlice ulja
1 žlica senfa
3 režnja češnjaka, zgnječiti
1 žličica začinskog bilja, mediteranskog
1/2 žličice crnog papra u zrnu


Perad:

1 1/2 šalica suhog bijelog vina
1/4 šalice ulja
2 žličice češnjaka u prahu
180 ml sojinog umaka
1 glavica crvenog luka sjeckanog


Priprema

Težina:
   Jednostavno

   1

   Svaka prava marinada trebala bi sadržavati neki kiseli sastojak poput vina ili octa, potom ulje (obično ili maslinovo) te začine.

   Umjesto vina i octa možete upotijebiti sok citrusnog voća kao što je limun, naranča ili limeta.
   2

   Da bi imala učinka, marinada mora u potpunosti prekrivati meso.
   3

   Kod mekšeg mesa dovoljno je dva sata mariniranja, dok bi kod nešto tvrđih primjeraka bilo najbolje meso ostaviti preko noći.
   4

   Marinadu s mesom uvijek držite u hladnjaku.
   
5

Nemojte koristiti metalne posude zbog reakcije s kiselim sastojcima. Upotrijebite radije staklenu ili plastičnu posudu, ili pak marinirajte meso u plastičnoj vrećici.
6

Marinade koje sadrže rajčicu ili šećer trebalo bi upotrebljavati samo kao premaz na kraju pečenja jer lako izgaraju.
7

Što je dulje vrijeme mariniranja, to je kraće vrijeme pečenja. Npr. 12 sati mariniranja skraćuje vrijeme pečenja za otprilike 30%-


Oprez:


Nikada, ali baš nikada nemojte ponovno koristiti već upotrijebljenu marinadu zbog bakterija iz sirovog mesa. Ako to već kanite učiniti, obavezno je prije prokuhajte i koristite samo kao premaz dok roštiljate.
avatar
Loreal
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: Umaci, dipovi i salatni preljevi

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu