Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 51 korisnika na forumu: 2 Registrovanih, 0 Skrivenih i 49 Gosta :: 2 Provajderi

Klaudije, laza

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
Izložba “Dosijei o svakodnevnom” Uroša Đurića i Milana Antića, 19.09-14.10.
http://https://s23.postimg.org/jq15wtlp7/vostok.png
https://s28.postimg.org/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
http://https://s23.postimg.org/jq15wtlp7/vostok.png
https://s26.postimg.org/vwdqtqr5l/biogen_DVA.png
https://s26.postimg.org/4ohd5ry7t/Art_CENTAR-header.png
https://s23.postimg.org/tipvwi28r/ruska_kultura_u_srbiji.png
https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Kiselo testo

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Kiselo testo

Počalji od Avramova taj Pet Nov 16, 2012 3:36 pm

Sigurno ste bili u prilici da vam neko na pitanje "Kako se pravi to i to...?", odgovori - "Napraviš obično kiselo testo...", i tu vas osujeti u nameri. Jer, kako bi neko bez iskustva znao šta je to obično kiselo testo?

Kiselo testo je vrlo kompleksni poluproizvod te ga valja savladati do tančina kako bismo postigli potpuni efekat bilo da pravimo hleb, pecivo ili nešto treće.

Za početak ću navesti nekoliko stvari na koje je veoma važno obratiti pažnju.

  • Temperatura prostorije u kojoj se testo izrađuje ne sme biti niska.
  • Temperatura namirnica mora biti ista kao kuhinjska temperatura.
  • Svežina jaja
  • Tip brašna
  • Sveži kvasac
  • Podloga na kojoj se testo oblikuje
  • Način sečenja - nikako nožem
  • Način premazivanja
  • Način posluživanja
  • Način čuvanja (ako ih morate čuvati, onda vam nisu uspele :: )
  • Kombinacija sastojaka prilikom izrade je izuzetno važna kao i redosled namirnica koje dodajemo u osnovu - brašno.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kiselo testo

Počalji od jelena taj Pet Nov 16, 2012 4:46 pm

Moje kiselo testo koje uvek uspe:
1 kg brasna
1/2 litre tecnosti(pola mleka, pola voda) tople
2 dcl ulja
2 supene kasike secera
1 supena kasika soli
i jedan svez kvasac

NIkada ne istrese svo brasno u posudu ves ostavim nekih 200 gr da dodajem ,kad se kvasac digne dodam ulje so,secer,tecnost i mesim,mekano testo,.
Prvo u ciniji a posle na radnoj povrsini ,kad sam ga dobro umesila ostavim u ciniju i prekrijem krpom i kad se digne jos jednom premesim i pravim da li kupus kifle ili redovne kiflice zavisi kako kad imam vremena
Premazujem ih samo sa zumancetom i pospem , samo malo medju prste po kiflama morske soli a obavezno stavim susama jer moji klinci ne vole kim.
Ja garantujem za uspeh
ps:kome ne uspe taj nije jak u ruke salim se ,zaista nikada me testo nije izdalo
avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kiselo testo

Počalji od Avramova taj Pet Nov 16, 2012 4:53 pm

jelena, zar nije puno supena kašika soli na kg brašna?

Ispravljam se ali pitanje ostaje.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kiselo testo

Počalji od jelena taj Pet Nov 16, 2012 5:07 pm

Ne,sasvim kako treba
Kad pravim lisnato testo tada stavim malu kasicicu
Veruj AV ,recept savrsen,a kupusare mmmmm,da li si ih pravila?
Moja deca se guse kad napravim,zaista se brzo naprave a i lepe za oko
avatar
jelena
Legendarni član

Broj poruka : 13186
Datum upisa : 07.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kiselo testo

Počalji od Avramova taj Pet Nov 16, 2012 5:20 pm

Kada kuvam, pečem, šta god, koristim isključivo empirijsko iskustvo i, umesto vage ako je baš baš nužna, merim kašikom i uglavnom za torte koje retko mesim jer ne mislim da su potrebne pored kolača koje takođe retko mesim, a mislim da je sve manje korisno (ako je uopšte korisno) od kiselog testa (štrudle sa koječime a ponajpre makom, peciva, hleb...)
(1 supena kašika = 20 gr šećera, 1 supena kašik = 10 gr brašna)

Nema omaške a ako je i ima nije do mene već do npr. lošeg brašna ili rerne.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kiselo testo

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu