Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 39 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 38 Gosta :: 2 Provajderi

Brave Heart

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
IV Kamp klasične muzike u Zaječaru 15-21 avgust
https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Hleb...integralni, beli, crni...

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od slavena taj Pet Okt 08, 2010 4:25 pm

Koju vrstu hleba jedete i zasto?

Moze i neki recept za pravljenje domaceg hleba.


* Ja ,volim integralni hleb sa puno semenki...mmm..

Pravim ga na ovaj nacin : potrebno je :

1/2 kg .belog ostrog brasna
1/2 kg integralnog brasna (ne prosijavati ,sa sve mekinjama ...)
1/2 svezeg kvasca
malo soli
malo secera

Posebno isprziti u tavici (bez masnoce, na suvo ) semenke susama ,suncokreta...po zelji ,ali sto vise to bolje...

To sve ubaciti u brasno , umesiti testo za hleb ,ni jako meko ,ali ni pretvrdo...
pokriti krpom i na toplom ostaviti nekih 30 min da nadolazi...premesiti par puta ,
postupak ponoviti...

Zagrejati rernu na nekih 150
podmazati tepsiju ( ja to radim margarinom ili maslacom )
posuti po tepsiji jos semenki ( ovaj put sirove )
istresti testo i naravno peci ...

Duplo uzivanje ...prvo uziva nase culo mirisa , a posle i ukusa.

Prijatno!
avatar
slavena
Legendarni član

Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Lokacija : sever

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od slavena taj Pet Okt 08, 2010 4:28 pm

* Integralni hleb - dobar je za regulisanje nivoa secera u krvi , amanje goji od belog ,jer se zbog zrnevlja skrob brze pretvara u glukozu.

A jos kad ga ukombinujemo sa kozijim sirom koji ima manje masti ,holesterola i kalorija ,naravno , a pritom ima istao proteina i zanimljiviji ukus.
Uzitku nema kraja.
avatar
slavena
Legendarni član

Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Lokacija : sever

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Lila taj Pet Okt 08, 2010 5:21 pm

Ne jedem često kruh, ali kad jedem, integralni uvijek.
avatar
Lila
Ugledni član

Broj poruka : 9118
Datum upisa : 24.03.2010
Godina : 30
Lokacija : The Upper East Side

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Anhelito taj Pet Okt 08, 2010 6:15 pm

Lila ::Ne jedem često kruh

Takodje, bas ga u malim kolicinama jedem, cesto prodje ceo rucak a da ni ne okusim hleb, tako da i tad kad ga jedem uzimam onaj koji trenutno ima u kuci. Nikad necu zaboraviti hleb koji me je odusevio svojim, mirisom ukusom i kompaktnoscu, prosto savrsen hleb a to je crni ruski hleb koji sam jela u Moskvi, tj tkz. kioski crni tako se zvao. Svako jutro sam sa osmehom odlazila da kupim taj hleb.

Zelja mi je da se vratim u Moskvu jednog dana kao turista i da odem pravo u prodavnicu po taj hleb Very Happy
avatar
Anhelito
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2330
Datum upisa : 09.04.2010
Godina : 33
Lokacija : Iznad oblaka

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Dragana taj Pet Okt 08, 2010 7:13 pm

Hvala Slavena ... za recept ... Pokušaću ga isprobati ... Ne jedem puno kruha ... ali volim bakin i mamin , domaći , topli , mirsni ... kruh .
Kupovni crni i integralni kruh nije zdrav , kako se misli . On je zapravo , samo običan obojan kruh .
avatar
Dragana
Super član
Super član

Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Avramova taj Pet Okt 08, 2010 8:57 pm

Najzdraviji je hleb bez kvasca a po mogućstvu i bez pečenja (hleb po Pelagiću).

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Dragana taj Pet Okt 08, 2010 9:06 pm

Avramova ::Najzdraviji je hleb bez kvasca a po mogućstvu i bez pečenja (hleb po Pelagiću).

Kako bez pečenja , Avramova ???
avatar
Dragana
Super član
Super član

Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Avramova taj Pet Okt 08, 2010 9:08 pm

Imam recept i postaviću ga. Vrlo jednostavno i preporučljivo.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od lucija taj Pet Okt 08, 2010 11:32 pm

Slabo jedem hleb..a i kako bih pored pizza..lazanje koje obozavaaaam.....i razne vrste pasta koje ne zahtijevaju hleb...tako da mozda jednom nedeljno..uzmem i to crni pane italijanski koji je mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
avatar
lucija
Super član
Super član

Broj poruka : 5384
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : italy

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Cleopatra taj Pet Okt 08, 2010 11:38 pm

Dragana ::Kako bez pečenja , Avramova ???

Mozda ga sushe... Question

____________________________________________________________________________________
Um je samo sluga strasti...
avatar
Cleopatra
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 3462
Datum upisa : 12.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od slavena taj Pon Okt 11, 2010 12:18 pm

Avramova znam za hleb bez kvasca ,takozvani Hilandarski hleb...ali bez pecenja ... iskreno za taj jos nisam cula i bas me interesuje nacin pripreme.

Ako se ne pece , mozda se na pari "kuva"?
avatar
slavena
Legendarni član

Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Lokacija : sever

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Dragana taj Pon Okt 11, 2010 8:58 pm

Cleopatra ::

Mozda ga sushe... Question

Hmmm , Cleo ... Možda , možda se sušiti treba ... A možda i kuhati , kako kaže Slavena ...
Vjerujem da će nam Avramova odgonetnuti tajnu pripremanja ovoga kruha ...
avatar
Dragana
Super član
Super član

Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od slavena taj Uto Okt 12, 2010 11:44 am

Dragana jesi li probala ispeci integralni hleb sa przenim semenkama?
Probaj ...neces se pokajati...
Predivan je za jesti , ali i sto mirise ...mmm..
avatar
slavena
Legendarni član

Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Lokacija : sever

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Dragana taj Uto Okt 12, 2010 6:13 pm

slavena ::Dragana jesi li probala ispeci integralni hleb sa przenim semenkama?
Probaj ...neces se pokajati...
Predivan je za jesti , ali i sto mirise ...mmm..

Nisam probala , ali hoću , svakako ! Ovaj vikend ! Uslikaću ga da vidiš kako mi je ispao . I naravno , vjerujem da je dobar ... i ukusan !
avatar
Dragana
Super član
Super član

Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Dragana taj Sub Okt 23, 2010 2:04 pm

Draga Slavena ... Tvoj kruh sam umijesila i upravo se peče ... Jedva čekam da probam !
avatar
Dragana
Super član
Super član

Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Dragana taj Sub Okt 23, 2010 2:36 pm

Odličan , odličan kruh !!!!

A evo i moje zabilježbe u slici ;




Nadam se da ćeš nam pokloniti još dobrih recepata , koje ćemo isprobati !
avatar
Dragana
Super član
Super član

Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Avramova taj Uto Dec 07, 2010 2:49 am

slavena ::Avramova znam za hleb bez kvasca ,takozvani Hilandarski hleb...ali bez pecenja ... iskreno za taj jos nisam cula i bas me interesuje nacin pripreme.

Ako se ne pece , mozda se na pari "kuva"?

U pravu je Cleopatra, hleb se suši i nije po Pelagiću, moja greška, već po Brojsu. Nemam ga zabeleženog, knjigu sam pozajmila, a nemam prepisan recept.

Recept za hleb po Pelagiću ću postaviti ovih dana.

Ovih dana sam mesila nekolko vrsta hlebova, rerna radi odlično, a to je osnovni preduslov.

Hleb od ražanog i belog brašna

- Pomešati po želji belo i ražano brašno.
- Dodati so, izmešati.
- U sredinu napraviti udubljenje, staviti kvalac, preko toga malo šećera, naliti mlakom vodom i pustiti da kvasac počne fermentirati.
- Dodati još mlake vode i mutiti varjačom a kasnije rukom.
- Pustiti da se testo udvostruči. Može se premesiti i pustiti da se opet nadigne ali ne mora.
- Napraviti oblik po želji, posuti susamom i peći uobičajeno.

Najbolje je da se stavi još koja vrsta brašna, o tome je pisala slavena.

A sada nešto što je jako ukusno i neodoljivo primamljivo ali i goji one koji su skloni gojenju.

Restoranske lepinje

- U činiju sipati belo brašno. Dodati so, izmešati.
- Napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, posuti šećerom i dodati mlake vode.
- Kada kvasac počne da fermentira, dodati još mlake vode i mutiti varjačom.
- Testo mora biti redje, kao za uštipke ili krofne.
- Testo pustiti da naraste.
- U pleh sipati ulje, staviti u vruću rernu i pustiti da se dobro zagreje.
- U zavisnosti od količine testa napraviti jufke i nauljenim rukama praviti oblike (ovalne ili okrugle)
- Testo skoro klizi iz ruku. Tako formirane lepinje stavljati na vrelo ulje i vratiti u rernu. Sve raditi brzo.
- Pustiti da se peku. Pečenje traje kratko jer lepinje ne smeju biti debele.

Kada lepinje pokupe svu masnoću, porumene sa obe strane, vaditi ih i prekriti pamučnom salevetom. Jesti mlake.

Uz kajmak, garantovano dobijate 0,5 kg telesne mase. ::

Posle toga se preporučuje nedeljni tretman :parfem:

PREPORUČUJEM:
- Kada testo pustitie da nadolazi, prekriti ga najlon kesom da se ne bi stvorila pokorica.
- Da se hleb ne bi zalepio za pleh, namazati ga čvrstom masnoćom i pre nego što stavimo testo za hleb, pleh preliti hladnom vodom i ocediti. Tek tada staviti testo.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od slavena taj Uto Dec 07, 2010 9:43 am

Dragana ::Odličan , odličan kruh !!!!

A evo i moje zabilježbe u slici ;




Nadam se da ćeš nam pokloniti još dobrih recepata , koje ćemo isprobati !

Dragana izvini tek sad sam videla ovo tvoje predivno ruku delo...
Bravo! Bas mi je drago sto ti je uspelo i sto ti se svidelo.
Nista lepse , mirisnije i ukusnije od domaceh hleba...

Tajna u dobrom testu je u tome da nema tajne , nego je samo i iskljucivo praksa u pitanju.I sa koliko ljubavi, zelje i volje tome prilazimo , kao u ostalom i u svemu..

@ Avramova ... mmm , onaj recept za lepinje cu isprobati... cini mi se odlicnim.
Jedino onaj deo o, kg mi se ne dopada , ali Boze moj , necemo ih jesti svaki dan... Smile ako preteram .. :heroj: , jbga , ubacicu u trecu ...i eto.. ali lepinje probati moram... ::

avatar
slavena
Legendarni član

Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Lokacija : sever

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Avramova taj Uto Dec 07, 2010 11:37 am

@slavena

Verovala ili ne, to je "lepinja nad lepinjama". Tajnu za njenu pripremu sam dobila od profi pekara iz jednog restorana. To je poezija, pa makar i ne bila zdrava kao integralne žitarice. Jednostavno ne možeš da odoliš.

Zgodno je kada ti dodju gosti pa hoćeš nešto posebno a da nije običan ili neobičan hleb. To je po malo i privilegija jer neće svako da ti oda tajnu restoranskih lepinja.

Malo sam se našalila oko gojenja ali, ako bismo to svakog danaa jeli, sigurno je da bismo dobili koji gram. Zato makar nekada, da nas mine želja.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od slavena taj Uto Dec 07, 2010 12:08 pm

@ Avramova meni je neobican nacin na koji se pece , jer testo kao testo , ok , standardno... ali nacin na koji se pece kao sto vec rekoh mi je zaista interesantan i bas u vezi toga zelim da te pitam..
Pri pecenju , hocu reci kad oblikovane lepinjice u vrucu tepsiju i rernu stavimo , da li ih posle par minuta okrecemo ili pustimo da rerna uradi svoje , i jos jedna stvar , koliko je odprilike ulja potrebno da se sipa u tepsiju?

Ostalo mi je jasno... bas si me zainteresovala , nesvakidasnje je zaista , a i kisela testa mi idu od ruke , tako da mi to ne predstavlja neki problem , .. majka me je " mustrala " sve dok me posteno nije i " izmustrala " u vezi toga , jer odrastoh u Slavoniji , a tamo su dizana testa No1.. to mora da se zna i tacka.

Hvala ti na ovom receptu..
avatar
slavena
Legendarni član

Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Lokacija : sever

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Avramova taj Uto Dec 07, 2010 2:54 pm

@slavena

Nije potrebno puno ulja a opet zavisi da li pečeš jednu ili dve lepinje. Znači sipaš na sredinu a onda malo okrećeš tepsiju da se ulje rasporedi, što bi se reklo, dooooobro se naulji.

U svakom slučaju, ono mora da se dobro zagreje u rerni a onda se na to stavljaju oblikovane lepinje (ne bude oblik idealan, i ne treba, u tome i jeste čar).

Dok se lepinja bude pekla, ulje će čak cvrčati okolo. ti ništa ne okrećeš, samo pustiš da se peče.

Ako ti rerna dobro radi, čim se odgore zarumeni, lepinja je gotova a i videćeš da su krajevi takodje rumeni. Pošto u testo ne ide masnoća, lepinja će upiti ulje i nikako neće biti masna.

Ona je tako vazdušasta, tako meka, ali ne bude deblja kada je ispečena od cca 4 cm, negde više, negde manje, sve će biti ravnomerno ispečeno.

Temperatura prvo mora biti malo veća da bi se ulje zagrejalo i čim testo staviš da se peče, odmah malo smanji, npr. na otprilike 170-180 stepeni.

Nikada ne merim kada mesim kisela testa, znam šta ide, koristim empirijsko iskustvo.

Inače, Slavonija je zaista poznata po tome, ali... i ja se rodih u Slavoniji

Za pripremanje je potrebno jako malo vremena. Čim probaš javi, baš me interesuje tvoje iskustvo.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od slavena taj Uto Dec 07, 2010 4:20 pm

Avramova.. hvala ti ...
Rerna odlicna , sa ventilatorom ... volje ima .. odlican recept je tu..
sta drugo nego prvom prilikom zasukati rukave i zamjesiti lepinje..

Slavonija , onda i te kako znas o cemu pricam...

p.s.
Bosanka me majka rodila , hocu reci , a sto testa za pite razvlacim ,od zeljanice , sirnice .. itditd... pa sve do slatke bundevare.. itditd.. ali to tema nije... to na nekom drugom mestu..
avatar
slavena
Legendarni član

Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Lokacija : sever

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Avramova taj Uto Dec 07, 2010 4:38 pm

Kako ne bih znala kada pišeš o svim tim djakonijama, lepota jedna.

Razvlačila i ja testo do skoro, na okruglom stolu pa sve klobuci kad podignem krajeve. Otkinem rubove namotavajući ih kao vunicu, nabacam fil, pa stoljnjakom motam i eto ti puno krugova u tepsiji.

Sada kupim kore, nem se vremena a opet dobro.

Mesila sam i rezance za supu, tanki, providi se kroz njih. Posle ih seckam nožem na tanko pa prosušim i u supu. Nisam bila baš redovna, kada mi nadodje. Posle mi je tetka seckala kroz spravu za rezance a sada kupim gotove "Sremske", najbolji su.

Ali, o tome na drugoj temi. Sada mesimo hleb, lepinje, pogače sa sve mladim kajmakom. Ogladneh ja u trenu. :klopa1:

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Avramova taj Čet Dec 16, 2010 8:46 pm

Za Draganu i društvu, davno obećani hleb po Pelagiću:

- Jedan deo ražanog brašna, dva puta toliko kukuruznog.

- Naliti mlakom vodom u kojoj se razmutio kvasac.

- Umesiti i ostaviti da stoji na suncu 4-5 sati pa i duže ako je hladno.

- Oblikovati tanje pogače, pećih pod pekom ili u rerni.


____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od slavena taj Sre Jan 19, 2011 10:25 am

Mirisljavi hleb sa zacinima ... od majcine dusice , origana , ruzmarina , belog luka u prahu , mlevenog sarenog bibera ...... itd.

Lako se i brzo pravi , nema potrebe da nadolazi... brzo se ispece.. a sto je najlepse u tome svemu... predivnog je ukusa i mirisa. Mmm..

Svratiti cu poslepodne da ostavim recept....
avatar
slavena
Legendarni član

Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Lokacija : sever

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hleb...integralni, beli, crni...

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu