Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 21 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 21 Gosta :: 1 Provajder

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
» Vesti iz sveta astronomije...
Juče u 8:02 pm od Brave Heart

» Vesti iz oblasti klasične muzike...
Juče u 7:11 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta umetnosti
Juče u 7:08 pm od Brave Heart

» Šta trenutno slušate?
Juče u 7:04 pm od andjeo01

» Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)
Juče u 6:41 pm od Brave Heart

» Sve o "pametnim" telefonima i sličnim čudima tehnike...
Juče u 6:16 pm od Brave Heart

» Peščanik - analiza dnevnih događanja
Juče u 5:25 pm od Brave Heart

» Corax - slika današnjice
Juče u 5:23 pm od Brave Heart

» Paint it, Black
Juče u 1:38 am od Davidova

» Sloboda ...
Juče u 1:13 am od Davidova

» Francuska muzika
Juče u 1:04 am od Davidova

» Jazz
Ned Jan 21, 2018 8:43 pm od Sky

» Jaja
Ned Jan 21, 2018 8:30 pm od Sky

https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od blackdreamer taj Sub Avg 21, 2010 1:21 am

Dakle ,kao sto je poznato kroz istoriju neke izuzetne zene su se borile protiv ustaljenog sitema vrednosti u kome je zena magarac za vucu,a muskarac lupa sakom o sto.Sad u 21. veku zahvaljujuci tim hrabrim zenama,zena ima pravo glasa,na obrazovanje,na samostalnost.postavlja se pitanje da li smo zaista dosli do stadijuma ravnopravnosti ili je nas polozaj samo delimicno bolji?
Jeste ,mi smo emancipovane,napredne,ali koliko? Da li samo zivimo u iluziji da je ovo i nas svet a ne samo muski? Zene su i dalje diskrimisane na mnogo nacina samo zato sto su zene.
U Srbiji je danas moguće videti oglase u kojima se traže čistačice, bolničarke i kasirke, ali ne i one u kojima se traže ambasadorke, direktorke i profesorke.
U 21. veku žene imaju niže plate od muškaraca, manje su zastupljene na rukovodećim mestima, teže pronalaze posao i često su stavljene pred dilemu između roditeljstva i karijere. Međutim, više od polovine ispitanih žene ne zna da prilikom zapošljavanja poslodavac nema pravo da traži podatke o bračnom stanju kandidatkinje. Više od 70 % njih zna da poslodavac ne bi smeo da se raspituje o porodičnim planovima, imovini ili planiranoj trudnoći, ali se pred domaćim sudovima još nikad nije vodio postupak protiv poslodavaca koji takve podatke redovno traže.
Inače Ustav Srbije nedvosmisleno proklamuje jednakost polova, tako što propisuje da država jamči ravnopravnost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti. U realnosti, od 130 ispitanih sudova, pred čak 58 se ne vodi ni jedan postupak čija je tema diskriminacija na poslu, a žene su tražile zaštitu od suda u samo 35 slučajeva.
Često je mišljenje u našem društvu kako je upravo ženi mesto u kući, u kuhinji, dok bi muž, kao u plemenska vremena, trebao misliti o lovu, preneseno na današnju situaciju o zaradi i imovinskoj situaciji u porodici. One druge, koje muževi ipak puštaju iz kuće, zapošljavaju se vrlo teško, te je tu čest problem njihova majčinska uloga, bolovanja i slično. Za one pak, kojih je vrlo malo, a koje su dogurale visoko u svojoj karijeri te napredovale na radnom mestu možemo reći da su zasigurno morale uložiti najmanje tri puta više truda i dokazivanja od onog koje bi na primer morao uložiti neki muškarac da bi se našao na istom radnom mestu. Kada govorimo o položaju žene u Crkvi, takođe ne možemo biti zadovoljni trenutnom situacijom. Isto tako, treba primetiti da se neretko u crkvenim krugovima, kada se započne tema o ženi u Crkvi, odmah se očekuje rasprava o tome zašto žene ne mogu biti sveštenici ili slično, dok se temeljni problemi koji danas diskriminišu žene u Crkvi često prećutkuju ili smatraju manje bitnima. Kada često u društvu nepravilno gledamo muškarca u trci za zaradom, a ženu u kuhinji, slični nam se problem događa, mogli bismo reći preslikava i u Crkvi. Muškarac je onaj koji je u svemu prvi, dok je žena tu da bi pripremila nešto za obrok, okitila oltar i počistila crkvu nakon crkvenog slavlja. Ukoliko se i dogodi, što je vrlo retko, da se u neku instituciju u Crkvi uključi žena, ona je prečesto tu samo kao simbol da Crkva u praksi doživljava ženu u njenim pravima te otkriva njene sposobnosti i talente jednako kao i muškarce. Ipak, možemo utvrditi kako je žena premalo vidljiva u Crkvi, te ako se i primeti, teško ju je prepoznati ispod koprene ili u sakristiji.
Ono što jeste bitan predmet razmatranja kod feministkinja jeste stvarna promena u životu žena i u tom smislu jesu relevantna pitanja o postizanju rezultata svih novih politika. 2010. godine ostaje činjenica da tema rodne ravnopravnosti nije postala sastavni deo stalnih javnih rasprava i deo našeg društva, bez obzira na zakonske okvire i formalno uspostavljene mehanizme na lokalnom i nacionalnom nivou. Sve dok bude ignorisana činjenica da je naše društvo duboko patrijarhalno, dok stručnjaci/kinje ne budu obrazovane o pitanjima rodne ravnopravnosti, dok naše društvo i institucije budu tolerantne prema nasilju, dok budu i dalje bez kritike promovisane tradicionalne vrednosti, dok ne bude sankcionisana zloupotreba moći – do tada ne možemo očekivati stvarnu društvenu promenu i poboljšanje kvaliteta života žena, a posredno i cele društvene zajednice. Nesumnjivo je da oni koji sprovode i promovišu politike glavnog toka moraju i sami biti uvereni u nove vrednosti koje predlažu. Do tada ćemo najverovatnije imati samo ispunjenu formu prema međunarodnim obavezama, a naše društvo neće biti značajno promenjeno.
avatar
blackdreamer
Novi član
Novi član

Broj poruka : 15
Datum upisa : 21.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Orhideja taj Pon Avg 23, 2010 4:09 pm

blackdreamer ::Dakle ,kao sto je poznato kroz istoriju neke izuzetne zene su se borile protiv ustaljenog sitema vrednosti u kome je zena magarac za vucu,a muskarac lupa sakom o sto.Sad u 21. veku zahvaljujuci tim hrabrim zenama,zena ima pravo glasa,na obrazovanje,na samostalnost.postavlja se pitanje da li smo zaista dosli do stadijuma ravnopravnosti ili je nas polozaj samo delimicno bolji?
Jeste ,mi smo emancipovane,napredne,ali koliko? Da li samo zivimo u iluziji da je ovo i nas svet a ne samo muski? Zene su i dalje diskrimisane na mnogo nacina samo zato sto su zene.
Bile i ostale.
U Srbiji je danas moguće videti oglase u kojima se traže čistačice, bolničarke i kasirke, ali ne i one u kojima se traže ambasadorke, direktorke i profesorke.
U 21. veku žene imaju niže plate od muškaraca, manje su zastupljene na rukovodećim mestima, teže pronalaze posao i često su stavljene pred dilemu između roditeljstva i karijere.
Roditeljstvo odnosno majčinstvo se zabranjuje.
Međutim, više od polovine ispitanih žene ne zna da prilikom zapošljavanja poslodavac nema pravo da traži podatke o bračnom stanju kandidatkinje. Više od 70 % njih zna da poslodavac ne bi smeo da se raspituje o porodičnim planovima, imovini ili planiranoj trudnoći, ali se pred domaćim sudovima još nikad nije vodio postupak protiv poslodavaca koji takve podatke redovno traže.
Ćute jer tek onda neće naći posla nigdje. Neobično kako se takve stvari čuju u tim krugovima i priča o sudu i tužbi protiv poslodavca putuje brzinom svjetlosti.
Inače Ustav Srbije nedvosmisleno proklamuje jednakost polova, tako što propisuje da država jamči ravnopravnost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti. U realnosti, od 130 ispitanih sudova, pred čak 58 se ne vodi ni jedan postupak čija je tema diskriminacija na poslu, a žene su tražile zaštitu od suda u samo 35 slučajeva.
Sve je to mrtvo slovo na papiru i ništa više. Ko su sudije ...mahom muškarci a opet u ovakvoj krizi koja kod nas traje već 30 godina dozvoliti sebi da ostaneš bez posla je čist luksuz.
Često je mišljenje u našem društvu kako je upravo ženi mesto u kući, u kuhinji, dok bi muž, kao u plemenska vremena, trebao misliti o lovu, preneseno na današnju situaciju o zaradi i imovinskoj situaciji u porodici. One druge, koje muževi ipak puštaju iz kuće, zapošljavaju se vrlo teško, te je tu čest problem njihova majčinska uloga, bolovanja i slično. Za one pak, kojih je vrlo malo, a koje su dogurale visoko u svojoj karijeri te napredovale na radnom mestu možemo reći da su zasigurno morale uložiti najmanje tri puta više truda i dokazivanja od onog koje bi na primer morao uložiti neki muškarac da bi se našao na istom radnom mestu.
Žena je žena a ona mora biti i majka i domaćica i mora sve stići i postići. Teško, ponekad neizvodivo, obično nešto trpi ili porodica ili karijera ukoliko muž ne obezbjedi kućnu pomoćnicu.

Kada govorimo o položaju žene u Crkvi, takođe ne možemo biti zadovoljni trenutnom situacijom. Isto tako, treba primetiti da se neretko u crkvenim krugovima, kada se započne tema o ženi u Crkvi, odmah se očekuje rasprava o tome zašto žene ne mogu biti sveštenici ili slično, dok se temeljni problemi koji danas diskriminišu žene u Crkvi često prećutkuju ili smatraju manje bitnima. Kada često u društvu nepravilno gledamo muškarca u trci za zaradom, a ženu u kuhinji, slični nam se problem događa, mogli bismo reći preslikava i u Crkvi. Muškarac je onaj koji je u svemu prvi, dok je žena tu da bi pripremila nešto za obrok, okitila oltar i počistila crkvu nakon crkvenog slavlja. Ukoliko se i dogodi, što je vrlo retko, da se u neku instituciju u Crkvi uključi žena, ona je prečesto tu samo kao simbol da Crkva u praksi doživljava ženu u njenim pravima te otkriva njene sposobnosti i talente jednako kao i muškarce. Ipak, možemo utvrditi kako je žena premalo vidljiva u Crkvi, te ako se i primeti, teško ju je prepoznati ispod koprene ili u sakristiji.
Ono što jeste bitan predmet razmatranja kod feministkinja jeste stvarna promena u životu žena i u tom smislu jesu relevantna pitanja o postizanju rezultata svih novih politika. 2010. godine ostaje činjenica da tema rodne ravnopravnosti nije postala sastavni deo stalnih javnih rasprava i deo našeg društva, bez obzira na zakonske okvire i formalno uspostavljene mehanizme na lokalnom i nacionalnom nivou. Sve dok bude ignorisana činjenica da je naše društvo duboko patrijarhalno, dok stručnjaci/kinje ne budu obrazovane o pitanjima rodne ravnopravnosti, dok naše društvo i institucije budu tolerantne prema nasilju, dok budu i dalje bez kritike promovisane tradicionalne vrednosti, dok ne bude sankcionisana zloupotreba moći – do tada ne možemo očekivati stvarnu društvenu promenu i poboljšanje kvaliteta života žena, a posredno i cele društvene zajednice.

Hrišćanstvo je podijeljeno, rimokatolička crkva dozvoljava ulazak žene u onim danima u crkvu dok je to u pravoslavlju strogo zabranjeno otud i nemogućnost ženskog sveštenog lica u pravoslavnim crkvama.
Nesumnjivo je da oni koji sprovode i promovišu politike glavnog toka moraju i sami biti uvereni u nove vrednosti koje predlažu. Do tada ćemo najverovatnije imati samo ispunjenu formu prema međunarodnim obavezama, a naše društvo neće biti značajno promenjeno.
Političarima je u suštini dobro došlo da žene mogu glasati jer su poprilično veliko glasačko tijelo i uzdajući se u "obećajte a kasnije ćemo razmišljati" uspijevaju još uvijek izvarati veliki dio ženske populacije. Jednostavna taktika koja daje dobre rezultate.
avatar
Orhideja
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Lokacija : tu negdje

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od L2 taj Pon Avg 23, 2010 6:49 pm

Volim sto sam zena.
]Jos vise volim sto sam emancipovana jer mi je to omogucilo da ostvarenom vanjskom – formalnom, ali i svojom unutrasnjom slobodom budem srecna i kompletna.To je uslov za srecu mojih blizih i drustva ciji sam deo.To je razlog zasto sam za pozitivnu emancipaciju sviju nas .Zao mi je sto nisam jos vise ...ali nikako radikalno.

Cinjenica je da se muskaraci I zene razlikuju biloski.Spominjem to kao prvo zato sto se u ovakvim diskusijama olako potezu upravo ovi argument.U predistorijskom periodu su muskarci bili lovci, zene su sakupljale plodove.Ali to nije bio razlog da se DELE PO KLASI,STATUSU, niti bi to trebao biti razlog za danasnje ni buduce podele.Pa ipak podele postoje.Zasto ?
Socioloske razlike medu nama razvile su se kroz odredene ekonomsko-politicke drustvene sisteme i dugo su bile drasticne. Osnov razlike je dominacija muskaraca a dugo preovladujucu svest o podredenom statusu zene je bilo gotovo nemoguce iscupati iz korena pa cak I kod samih zena.Pogotovo kada se uzme u obzir da su zene manje solidarne medu sobom.Feministkinje I uopste zene koje se zalazu za “zenska prava “ i danas se najcesce tretiraju kao cudljive gradanke koje krce sebi put prema pozicijama radi sopstvene tastine I koristi. I mnogo se teze osvajaju podrucja istih prava.

U poznatom romanu L. N. Tolstoja Ana Karenjina u jednoj sceni se govori o- u to vreme modernom- pitanju zenskog obrazovanja, slobodi zena, njihovim »pravima« i »obavezama«. Stiva Oblonski, junak vise negativan nego pozitivan, zestoko se zauzima za pravo zena da budu nezavisne i obrazovane. Njegova zena Dolli, savrsena junakinja, isto tako zestoko mu odgovara, dokazujuci da je osnovna duznost bilo koje zene da bude podredena u svojoj ili tudoj obitelji. Nju podrzava autorov ljubimac, stari knez, i izjavljuje da su svi ti moderni zenski zahtevi jednaki tome »kao da ja trazim pravo biti dojilja...«. Za to vreme junaci romana Levin i Kitti postrance razgovaraju.Upravo u tom tajanstvenom druzenju, prema Tolstoju, nalazi se resenje spora: ljubav prema muzu, produzenje vrste — tu i samo tu sve su »obaveze« i sva »prava« zena. To je kljuc romana Ana Karenjina. To je najcesce I danas jedan od prvih argumenata u prici o zenama I njihovom statusu
Na srecu pa je proces emancipacije ipak ostvario velike rezultate. Koliko je to danas prodrlo u odredena drustva je pitanje po sebi.Neka drustva su napredovala, neka su se vratila vekove unazad.Duboko sam uverena da emancipacija zena ne moze da se izvrsi bez paralelne emancipacije muskaraca ,odnosno drustva u celini.Dakle zene emancipujte sebe,svoju musku decu i pomalo muzeve.

Emancipacija ima i svoju negativnu stranu.Pitanje brakova je mozda najocitiji primer toga.Visok stepen dostignuca emancipacije je takav da se skoro pitamo sta je uopste ostalo ili sta ce uskoro ostati od bracne institucijeu zapadnom svetu .U brak se vise ne ulazi tako lako, iz njega se lako izlazi,vanbracna prava su sve veca , zene se cesto odlucuju na radanje dece bez bracnih obaveza,omogucavaju se brakovi izmedu istih polova.. itd. Zasto je po meni to negativno ..jer preti da se neke civilizacijske norme duboko dehumanizuju ,pa cak zamene necivilizacijskim.
avatar
L2
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 66
Lokacija : Netherland

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Lila taj Pon Avg 23, 2010 7:23 pm

Prvo mala digresija vezano uz tekst, uvijek me bode je riječ 'stručnjak' , tako se malo dodaje -inja na kraju. Gotovo nikad.

Feminizam kao pokret jest u svom najvećem naletu učinio neke bitne stvari, ali na nivou pojedinke, stanje je još uvijek poprilično loše u dijelu svijeta u kojem se nalazimo. Sve što stoji u tekstu, osobito što se tiče konkurencije pri zapošljavanju i napretka na poslu samom, tjera mlade žene koje imaju ambicija da postanu 'militantne', premda im se to ne sviđa. Stave te u poziciju da 'moraš' biti 'veća zvijer' od muškarca sa kojim se natječeš, moraš birati posao ili obitelj (osobito ako ciljaš visoko), moraš što više potiskivati svoju nježniju prirodu.Ako se 'drzneš' imati obitelj, potrebne su ti nadljudske sposobnosti da sve stigneš i uradiš kako spada. Mislim da će proći još puuuuno godina dok ćemo zaista biti ravnopravne, a to će opet za sobom povući neke drastične posljedice po ovaj trenutno, muški svijet.
avatar
Lila
Ugledni član

Broj poruka : 9118
Datum upisa : 24.03.2010
Godina : 30
Lokacija : The Upper East Side

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od lucija taj Pon Avg 23, 2010 7:37 pm

mislim da ne samo emancipacija ima svoju negativnu stranu, vec manje vise SVE...tako da ja ne vidim nista lose u toj ravnopravnosti...(osim tuca ako je u pitanju, bice jaci sigurno) a za ostalo..ne vjerujem...da zena ne moze biti cak i sposobnija od muskarca. naprotiv..ona to vecinom i jeste...samo je pitanje koliko je , i kakva je sredina gdje zena dominira...jer biva "napadana" ako je "jaca"..iz razloga sredine...Obozavam jake zene...a ima ih...a muskarci su manje vise svi glupi, ja se izvinjavam ali tako je...
avatar
lucija
Super član
Super član

Broj poruka : 5384
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : italy

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Johnny-Azra taj Pon Avg 23, 2010 8:56 pm

lucija ::a muskarci su manje vise svi glupi, ja se izvinjavam ali tako je...
..E kako ga ubode svaka ti čast.... :skriven:
avatar
Johnny-Azra
Super član
Super član

Broj poruka : 6622
Datum upisa : 10.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Lila taj Pon Avg 23, 2010 11:53 pm

'Lucija'
tako da ja ne vidim nista lose u toj ravnopravnosti...
Jedina loša strana ravnopravnosti je ta šta ona još nije postignuta.

..da zena ne moze biti cak i sposobnija od muskarca.

Sad će muški navaliti da sam pristrana, ali ovo je zaista tako. Znam puno žena koje su iz ničega napravile svašta, uz to balansirale paralelnu ulogu kućanice, a nažalost i vodile apsolutnu brigu o mužu. Puno muškaraca kada se oženi dobije drugu majku, a toliki teret zaista nismo dužne nositi radi jednog 'da' ( možda izrečenog u afektu i zanosu trenutka :: ).

i kakva je sredina gdje zena dominira...
U ruralnoj sredini je jednostavno, zna se kako se tretira žena i jasno joj kažu di joj je 'mjesto' (ne svuda, ali onako, prevladavajuće). U urbanim sredinama je sve to malo 'zakamuflirano' i 'politički korektnije', ali nipošto blaže. Samo su uloge drugačije.

a muskarci su manje vise svi glupi,

E ipak se ne mogu složiti sa ovim, i u pravu sam pritom Very Happy
avatar
Lila
Ugledni član

Broj poruka : 9118
Datum upisa : 24.03.2010
Godina : 30
Lokacija : The Upper East Side

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Avramova taj Pon Avg 23, 2010 11:59 pm

lucija ::...a muskarci su manje vise svi glupi, ja se izvinjavam ali tako je...

Luci,
sestro slatka, pa kako da kažem za moje sinove da su glupi, paza prijatelja, brata, kuma i ostalu mnogobrojnu mušku rodbinu i prijatelje. Sama pamet vrca iz njih. Nemoj da si takva.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69582
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Fristajlo taj Uto Avg 24, 2010 2:16 am

U ime nas glupih, pozdravljam diskusiju drugarice Lucije...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od RINGE taj Uto Avg 24, 2010 10:55 am

avatar
RINGE
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3335
Datum upisa : 27.03.2010
Godina : 32
Lokacija : U Hladu Bagrema

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od L2 taj Uto Avg 24, 2010 11:02 am

@ Ringe bas si odabrao dobru fotku.Zenska je genijalac,a lopte su u ovom slucaju tako NEBITNE.Treba VIDETI samo nameru a ne kao vi muski ( neemancipirano ) lopte.
Divan primer odnosa muskih prema emancipaciji zena.
Lucija ne lupaj neemancipovano.
avatar
L2
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 66
Lokacija : Netherland

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Anhelito taj Uto Avg 24, 2010 11:50 am

Nisam sigurna da se ikad moze dostici ravnopravnost izmedju dva pola. Pa evo i ova reklama koju je Ringe postavio me je podestila koliko vidjam takve i slicne reklamne slogane koji se ne obracaju nuzno jednom polu a opet su totalno degradirajuci za zene. Sve te "sitnice" koje vidjamo, cujemo ili dozivimo govore da nismo ravnopravne jos uvek u toj meri da ne razmisljam o tome da sam zensko i da mi se zato nesto desava.

avatar
Anhelito
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2330
Datum upisa : 09.04.2010
Godina : 34
Lokacija : Iznad oblaka

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Fristajlo taj Uto Avg 24, 2010 3:43 pm

Mislim da su neke žene preemancipovane, a neke nisu; prosečno, loše je stanje.
One preemancipovane su najčešće gore od najprimitivnijih muškaraca, i samo prave goru situaciju po žene, i oduzimaju im i poslednje naznake dostojanstva...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od lucija taj Uto Avg 24, 2010 3:48 pm

Lupala ja ne lupala, ne zanima me savrseno, da li cu biti neemancipovana draga L2..cmok za tebe...i tvoju emancipaciju, ma sto god to znacilo...

Fri mozda si u pravu za ovo...
avatar
lucija
Super član
Super član

Broj poruka : 5384
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : italy

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od L2 taj Uto Avg 24, 2010 3:49 pm

Fristajlo ::Mislim da su neke žene preemancipovane, a neke nisu; prosečno, loše je stanje.
One preemancipovane su najčešće gore od najprimitivnijih muškaraca, i samo prave goru situaciju po žene, i oduzimaju im i poslednje naznake dostojanstva...
:cheers: Zivi dokaz kako je covek sam sebi najveci neprijatelj.
avatar
L2
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 66
Lokacija : Netherland

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od lucija taj Uto Avg 24, 2010 3:53 pm

A sta sa onim zenama, koje zavise od nekog debila...iz 1000 razloga...upravo zbog toga, jer on je taj koji je zaradjivao a ona je ta koja je radila sve ostalo..(djeca , kuca..skola..)i pritom nije mogla ona zaradjivati za zivot...jer nije imala slobodnog vremena, a slag na tortu kad joj on kaze...JA ZARADJUJEM....da nije mozda to emancipacija...
avatar
lucija
Super član
Super član

Broj poruka : 5384
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : italy

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od L2 taj Uto Avg 24, 2010 3:58 pm

lucija ::Lupala ja ne lupala, ne zanima me savrseno, da li cu biti neemancipovana draga L2..cmok za tebe...i tvoju emancipaciju, ma sto god to znacilo...

Fri mozda si u pravu za ovo...
Draga Lucija ti lupkas tako slatko da te molim da ne prestajes. Kao prvo dobra ti je slika sto ce reci da si affraid zenska.
Kao drugo nisu bas svi muski onakvi kakvim si ih prikazala.Premda znam na sta si mislila saleci se. Pa i ja sam odgovorila saljivo.
Kao trece trudim, se trudim oko emancipacije.Imam oko sebe 3 udate zene ,kcerke,jednu devojku od 17 kojoj su najpotrebniji casovi emancipacije, a sa one dve male isto radim uzurbano jer nikada se ne zna ..bolje krenuti od malih nogu.
avatar
L2
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 66
Lokacija : Netherland

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od L2 taj Uto Avg 24, 2010 4:01 pm

lucija ::A sta sa onim zenama, koje zavise od nekog debila...iz 1000 razloga...upravo zbog toga, jer on je taj koji je zaradjivao a ona je ta koja je radila sve ostalo..(djeca , kuca..skola..)i pritom nije mogla ona zaradjivati za zivot...jer nije imala slobodnog vremena, a slag na tortu kad joj on kaze...JA ZARADJUJEM....da nije mozda to emancipacija...
Ah to je taj stari problem gde i ja upotrebim rec KRETENI .A svaka od nas mora da zna kako da se nosi sa tim problemom ,pa bi zato bilo glupo nesto vise reci o tome.Takvih muskaraca je nazalost na pretek .Meni ne bi bio muz ni jednu sekundu.Ali sam se ja za to potrudila na vreme i osigurala se finansijski.Dakle odgovornost lezi ipak i na njoj .
avatar
L2
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 66
Lokacija : Netherland

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od lucija taj Uto Avg 24, 2010 4:07 pm

Nebi mozda tebi (i meni) muz bio ni jednu sekundu, ali sta sa onim zenama koje nemaju izbor...???lako je to reci tebi, meni itd...ali zar ne mislis da je to malo sebicno??? za drusrvo...ti si dakle dobro..pa ostale ko im je kriv...?e to nije lijepo...
avatar
lucija
Super član
Super član

Broj poruka : 5384
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : italy

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od L2 taj Uto Avg 24, 2010 4:14 pm

lucija ::Nebi mozda tebi (i meni) muz bio ni jednu sekundu, ali sta sa onim zenama koje nemaju izbor...???lako je to reci tebi, meni itd...ali zar ne mislis da je to malo sebicno??? za drusrvo...ti si dakle dobro..pa ostale ko im je kriv...?e to nije lijepo...
Nikada nisam gledala samo sebe.Naprotiv.Pa i ne opravdavam one koji su iskljucivo obuzeti sobom .Ali bih savetovala svakoj zeni da se na bilo koji nacin izbori za svoju slobodu.Naravno da znam da je ponekada to nemoguce. Nismo svi imali uslove za skolovanje, mnoge zene su u zavisnoj finansijskoj situaciji zbog stanja u drustvu, nezaposlenosti itd.
Ja bih prala podove samo da ne budem sa takvim, pronasla bih bilo koji nacin jer sam DO TE MERE OSETLJIVA .Draga Lucija ja sam u svom zivotu jako mnogo puta donela odluke koje bi retko i koji muskarac doneo u slicnoj situaciji.U tim stvarima imam nizak prag TOLERANCIJE .Otisla sam iz nase zemljice u pola jedan nocu.Pukao mi film eto bas u to vreme.ostavila sam sve iza sebe.Sve.Polozaj, platu sigurnost..I ne bas u mladim godinama.I krenula sam od samog POCETKA .Zato NE SHVATAM .Odnosno shvatam ali ja nisam ta .
PS . da dodam ostavila sam zemlju a da ne bih muza.Ma ne bih ni trepnula.
avatar
L2
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 66
Lokacija : Netherland

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Fristajlo taj Uto Avg 24, 2010 4:19 pm

Merenje sveta po sebi je greška u startu, jer bi to značilo da smo svi isti, što je potpuno jasno da je glupost.To je problem sa feminizmom- izabrao je jedan vrednosni sistem, koji kod žena podrazumeva određeni nivo znanja, obrazovanja i samosvesti, koji baš i nije lako dostići. U isto vreme, postoji armija onih koje to niti mogu, niti žele, iz milion razloga, i ceo taj koncept se ruži kao kula od karata, što, u stvari- i jeste.Malo-malo, ovde neki pominju generalizaciju, i sa i bez potrebe; generalizacija, kojom feminizam prosto vrišti, jedna je od najočiglednijih.Eto vam sad teme za diskusiju...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od L2 taj Uto Avg 24, 2010 4:30 pm

@ Fri ha ha naduvenko jedan .Prozovi me direktno a ne tamo neki spominju generalizaciju .Ovde je rec o POJAVI nazvanoj RADIKALNI FEMINIZAM pa je generalizacija moguca .,Jednostavno kazes JESAM ili NISAM za RADIKALIZAM .
Feminizam je poseban u odnosu na emancipaciju koja je siri pojam.To je ipak vrsta pokreta i u njemu postoji jedna radikalna struja.Jedno je boriti se za emancipaciju drustva i zahtevati jednakost drustveno institucionalizovanu, a drugo je U KOJOJ SU MERI ZENE ( ODNOSNO MUSKARCI ) emancipovani.Mislim da ces se sloziti.
Objasni mi molim te ,najiskrenije OVAJ DEO TVOG TEKSTA ..generalizacija kojom feminizam vristi 🇭🇲
avatar
L2
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 66
Lokacija : Netherland

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Fristajlo taj Uto Avg 24, 2010 4:51 pm

Objasni mi molim te ,najiskrenije OVAJ DEO TVOG TEKSTA..generalizacija kojom feminizam vristi
Pa, ti si bar majstor za prepoznavanje generalizacija, a ja da ti, sa svojim skromnim znanjima, to objašnjavam?Nađi to sama na onim svojim sajtovima, koje stalno kopiraš; siguran sam da ima nešto o tome. Samo ukucaš ključne reči i- BUM!-ETO DEFINICIJE...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Lila taj Uto Avg 24, 2010 4:53 pm

Generalizacija je nametnuta sama po sebi Fri. Situacija je bila(ili jest? ) kristalno jasna.
avatar
Lila
Ugledni član

Broj poruka : 9118
Datum upisa : 24.03.2010
Godina : 30
Lokacija : The Upper East Side

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od L2 taj Uto Avg 24, 2010 5:10 pm

Fristajlo ::Pa, ti si bar majstor za prepoznavanje generalizacija, a ja da ti, sa svojim skromnim znanjima, to objašnjavam?Nađi to sama na onim svojim sajtovima, koje stalno kopiraš; siguran sam da ima nešto o tome. Samo ukucaš ključne reči i- BUM!-ETO DEFINICIJE...
Ti opet ustao na levu nogu pa direktno na forum da se malo istreses.Ipak bi bilo lepo da ti nama objasnis sta si mislio, a mi svi znamo sta je generalizacija .Za to nam ne trebaju sajtovi niti kopiranje to smo naucili u skoli.
A sto se tice kopiranja mogao bi i da objasnis razloge protiv?Nema veze sto su ti znanja skromna - kako sam kazes - i to su nas sve ,pa i tebe ucili u skoli.Ne ocekujes mozda da zapocnemo da istrazujemo za potrebe foruma, da se bavimo naucnim radovima i slicno.Ako su u pitanju ozbiljne teme daleko je postenije CITIRATI one koji su to vec istrazili i koji dakle imaju vise znanja od nas, nego lupetati kojesta.Isti problem na ovom forumu je doziveo jedan clan.Uvazen u naucnim krugovima, neuvazen na forumu.CUDNO ..Spadas li ti u one malobrojne koji bi voleli da jos neki odu sa ovog foruma .
Za mene ne brini. Ja imam i previse licnih stavova o svemu i oni su uvek potkrepljeni uvidom u relevantnu literaturu.Samo nije primereno unositi ozbiljnije diskusije jer i za ove jednostavne neki kazu da su naucni radovi a vidim da i tebi miris obrazovanja smeta.Nemam pojma zasto.Mogao bi to makar diskretnije izraziti.Zbog sebe ..


Poslednji izmenio Anhelito dana Uto Avg 24, 2010 5:21 pm, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : nepravilno koriscena opcija quote)
avatar
L2
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 66
Lokacija : Netherland

Nazad na vrh Ići dole

Re: Radikalni feminizam(da li smo zaista ravnopravne)

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu