Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 42 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 41 Gosta :: 2 Provajderi

Srdjan91

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
» Misao dana
Danas u 3:49 pm od Sky

» Podseća me
Danas u 12:36 am od Davidova

» Šta trenutno slušate?
Juče u 11:18 pm od Sky

» Vesti iz sveta astronomije...
Juče u 8:32 pm od Brave Heart

» Sve o "pametnim" telefonima i sličnim čudima tehnike...
Juče u 7:20 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)
Juče u 7:02 pm od Brave Heart

» Kitarō /喜多郎
Juče u 12:19 am od Davidova

» Vesti iz sveta umetnosti
Čet Feb 22, 2018 8:34 pm od Brave Heart

» Filmske novosti...
Čet Feb 22, 2018 8:30 pm od Brave Heart

»  Žena - biće niže vrednosti od muškarca prema Bibliji ?
Čet Feb 22, 2018 7:36 pm od Sky

» Vesti iz oblasti klasične muzike...
Čet Feb 22, 2018 7:04 pm od Brave Heart

» Mehmed-paša Sokolović i Ibrahimbeg - hronologija jednog vremena
Čet Feb 22, 2018 5:08 pm od Svarog

» Ples
Sre Feb 21, 2018 3:50 pm od Davidova

https://s9.postimg.org/d6dxqq11b/Ljubenovic.png
https://s10.postimg.org/jxbjfbx09/februar_u_JK.png
https://s10.postimg.org/s8x6lw7bt/GF-_Logo12.png
https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Dragoljub Draza Mihailovic

Strana 1 od 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći

Ići dole

Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od digitalmandrak taj Čet Jul 01, 2010 12:13 amZa jedne je izdajnik,za druge heroj i mucenik...Da vas cujem Question
avatar
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : Kruska

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Čet Jul 01, 2010 12:18 amIZ ŠKOLE U ROV

Dražin otac Mihailo Mihailović rođen je 20. aprila 1863. godine u Požarevcu, od oca Milosava i majke Ekatarine, a kršten sedam dana kasnije, u crkvi Svetih Arhistratiha Mihaila i Gavrila. Prema protokolu krštenih, koji se danas čuva u požarevačkoj opštini, Dražin deda Milosav bio je zanatlija - papudžija. Istim zanatom bavio se i kum Toma Kostić, takođe "žitelj požarevački".

Pre nego što se u Ivanjici zaposlio kao pisar Moravičkog sreza, Mihailo Mihailović je iza sebe već imao jedan brak i dvoje dece. To saznajemo iz Dražine krštenice, u kojoj piše: "Po rođenju ocu treće, majci prvo dete". Ali, u požarevačkoj opštini nema knjiga rođenih za period od 1870. do 1893. godine, tako da nam imena Mihailove prve žene i dvoje dece ostaju tajna. U porodici Mihailovića o njima nije ostalo sećanje, sem da po toj liniji imaju rođake u Grčkoj, sa kojima nisu u vezi.

Dragoljub Draža Mihajlović rođen je u Ivanjici 27. aprila (po starom kalendaru 14. aprila) 1893. godine, "nešto pre ponoći". Krstio ga je sveštenik Arsenije Prokopijević u ivanjičkoj crkvi, 15. maja, a kum je bio Jakov Jojić. U prepisu krštenice piše da je Jojić predsednik suda ivanjičke opštine, dok u originalu stoji samo njegovo ime. Prepis se razlikuje od originala i u jednom važnijem podatku: tu stoji da je Dražu krstio sveštenik Jovan Ajdačić, a Arsenije Prokopijević se ne pominje. Najzad, obema varijantama zajednička je greška u prezimenu, jer piše "Mihajlović", a treba Mihailović.

Draža je dobio ime po Dragoljubu Draži Petroviću, ocu njegove majke Smiljane, uglednom domaćinu raškog sela Tisovica. Bio je to znak zahvalnosti Smiljane i Mihaila prema tada već počivšem Dragoljubu Petroviću, što je blagosiljao njihov brak.

Posle Draže, Smiljana i Mihailo dobili su ćerke Milicu i Jelicu. Milica je verovatno rođena 1894, a Jelica 1895. godine. Dražina sestra Milica umrla je mlada, 1905. godine, od tuberkuloze. Jelica je završila arhitekturu u Beogradu, kada je ovaj fakultet tek osnovan, tako da je spadala u red prvih arhitekata u Srbiji. Udala se za kolegu koji se prezivao Vrečko, ali je brak kratko trajao i nisu imali dece. Jelica je radila u opštini grada Beograda, a živela je u porodičnoj kući u Cvijićevoj ulici. Kuća je bila lepa, na sprat, sa baštom ispred. Pred rat i za vreme rata Jelica je u toj kući živela sama. Po manirima, govoru i izgledu, bila je idealan predstavnik srpskog građanskog društva. Pod okupacijom Nemci nisu hapsili Dražinu sestru. Ubili su je komunisti, čim su ušli u Beograd. Ne zna se gde je njen grob. Jeličina kuća je konfiskovana i, posle nekog vremena, srušena.

Svega nekoliko meseci po Jeličinom rođenju umro je otac Mihailo, a posle pet godina umrla je i majka Smiljana. Zato je 1901. godine Dražin, Miličin i Jeličin stric, veterinarski major Vladimir Mihailović, doveo siročiće u svoj dom u Beogradu, u Studeničkoj ulici (danas ulica Svetozara Markovića), preuzevši staranje o njima. Decu je čuvala Vlajkova majka, Dražina baba po ocu, Stanica. U ondašnjem beogradskom društvu, major Mihailović beše omiljen i poznat kao "čika Vlajko". Oficiri su bili i Dražini stričevi Dragomir i Velimir. Četvrti Dražin stric, Toma, radio je kao upravnik telegrafa u pošti u Beogradu.

Po završetku osnovne škole, Draža je ujesen 1904. godine upisan u Treću mušku gimnaziju (do 1906. nalazila se kod Vaseljenske crkve, a od tada na Cvetnom trgu). Prva tri razreda gimnazije završio je u Trećoj muškoj, a poslednja tri, od 1907. do 1910. godine, u Drugoj beogradskoj gimnaziji. Posle završenih šest razreda gimnazije, Draža je 1. septembra 1910. godine stupio u 43. klasu Niže škole Vojne akademije. Bio je odličan student: diplomirao je kao četvrti u klasi.

Ali, pre nego što je dobio diplomu, Draža je kao pitomac dospeo na bojno polje. U Prvom balkanskom ratu, 1912. godine, njegova klasa je raspoređena na položaje bataljonskih ađutanata.

Najpouzdanije verzije o Dražinom učešću u Prvom balkanskom ratu oslanjaju se na sećanje njegovog prijatelja, pukovnika Đorđa Dunjića, objavljeno 1975. godine. Prema Dunjiću, Draža se nalazio u IV prekobrojnom pešadijskom puku prvog poziva. Ova jedinica je bila u sastavu Drinske divizije, ali je na početku rata prebačena u Dunavsku diviziju drugog poziva, tako da se Draža borio na makedonskom frontu. U Kumanovskoj bici Draža je dospeo sred najžešćih okršaja, kod Nagoričana i reke Pčinje. Dobro se pokazao, pa je pored Srebrne medalje za hrabrost dobio i čin narednika. Posle ovoga, Dražina divizija je u sastavu Druge armije generala Stepe Stepanovića učestvovala u opsadi Jedrena.

U Drugom balkanskom ratu Dražin IV prekobrojni pešadijski puk najpre se borio na pravcu od Stracina do Krive Palanke. Potom je iz Dunavske divizije drugog poziva prebačen u Moravsku diviziju drugog poziva. Na dužnosti vodnika jedne pešadijske čete, Draža je učestvovao u borbama na Zletovskoj reci i dalje prema Kočanima. Tu je srećno preboleo svoje prve rane. Zajedno sa svojom klasom, 18. jula 1913. godine proizveden je u čin potporučnika.

Posle Drugog balkanskog rata usledila je prekomanda na dužnost vodnika u IV pešadijskom puku prvog poziva "Stefan Nemanja", mobilisanom u Valjevu. Puk je krenuo prema Kosovu i Metohiji, radi ugušenja arnautske pobune. Draža ostaje na Kosovu do kraja 1913, kao vodnik 2. čete 1. bataljona IV pešadijskog puka prvog poziva.

Januara 1914. godine 43. klasa je pozvana na dopunski kurs Niže škole Vojne akademije, radi okončanja nastave po skraćenom planu i programu. Po završetku kursa, klasi je priznato da je završila vojnu akademiju, a potporučnici su vraćeni na dužnosti vodnika pešadijskih četa. Draža je trebalo da pređe u artiljeriju, ali se od tog rasporeda odustalo zbog napada Austrougarske na Srbiju. Tokom mobilizacije postavljen je za vodnika 3. čete 1. bataljona III prekobrojnog pešadijskog puka prvog poziva Drinske divizije, u sastavu Treće armije. Na toj dužnosti učestvuje u Cerskoj bici, da bi već 9. septembra postao i zastupnik ranjenog komandira iste čete, kapetana II klase Čedomira Stanojlovića. Dobro se pokazao i u narednim borbama protiv Austrougara, o čemu svedoči pohvala majora Dušana Besarabića:

Dragoljub Draža Mihajlović

U borbi hladan i priseban naročito 24. i 25. oktobra na Kostajniku i 7. novembra na Plandištu gde je ostao na položaju i ako mu je bataljon malo odstupio.

Za koje se odličje predlaže: Zlatnu medalju za hrabrost.

U službenim beleškama iz Kolubarske bitke, major Ljubomir Đorđević takođe predlaže da se potporučnik Mihailović odlikuje Zlatnom medaljom za hrabrost, što je posle pobede srpske vojske i učinjeno. Evo Đorđevićeve preporuke:

Aktivni pešadijski potporučnik g. Dragoljub Mihajlović i ako mlad oficir ipak umešno je rukovao četom pri odbrani Majdanpekske Glavice, kao i ličnom hrabrošću 14. novembra, kao i pri napadu na položaje oko zauzimanja Valjeva 26. novembra, odlikovao se ličnom hrabrošću i umešnim komandovanjem čete (iako je komandovao) nedovoljno obučenim obveznicima iz novih krajeva, zašta ga treba odlikovati zl. medaljom za hrabrost.

Ratnu 1915. godinu Dražin III prekobrojni pešadijski puk započeo je kod Šapca, početkom jula. Krajem septembra nastavio je borbu protiv Nemaca u okolini Požarevca, a potom se povlačio do Peći. Draža je naizmenično bio vodnik ili zastupnik komandira pojedinih pešadijskih četa u 3. i 2. bataljonu, da bi 20. novembra 1915, uoči polaska srpske vojske u Albansku golgotu, bio postavljen za vodnika pukovskog Mitraljeskog odeljenja, koje je imalo četiri mitraljeza zaplenjena od Austrougara.

Sa svojim Mitraljeskim odeljenjem, Draža se povlačio pravcem Berane-Podgorica-Skadar. Potpukovnik Kosta R. Đorđević dao je 1923. godine "ratnu ocenu" potporučnika Mihajlović:

Od 20. novembra 915. pa do 21. februara 916. god. kao vodnik mitralj. odelenja III prekobr. puka za vreme povlačenja kroz Crnu Goru bio je najodaniji pomagač svoga komandira, veliki prijatelj svojih ljudi - vojnika. Neumorno je po ceo dan i to iz dana u dan trčao po okolini tražeći za svoje ljude koju koru hleba, te da im utoli glad i olakša očajan položaj. Mislim, da je u tim teškim časovima iskušenja, koje je doživela srpska vojska, retko koji oficir shvatio tako pravilno i tako savesno svoju ulogu, kao tadanji pporučnik Mihailović. Za ovaj i ovakav rad po dolasku na Krf, predložio sam ga za odlikovanje i unapređenje.

Studen i glad odnosili su hiljade života na licu mesta, a nove hiljade su od posledica Golgote umirale na Krfu i Vidu. Ali, bledolikog i slabašnog potporučnika Mihailovića čelična volja izbavila je iz svih ovih nevolja: on posle Albanske golgote ne samo što nije bio na spisku upućenih na lečenje, nego ni mitraljezi koje je dužio nisu bili izgubljeni, mada je gotovo svo teško oružje uništeno još u Metohiji.

Dražin III prekobrojni puk je 9. februara 1916. prekomandovan u Vardarsku diviziju, da bi sledećeg dana bio upućen u logor Ipsos. Uoči polaska u ovaj logor na Krfu, komandant 3. bataljona, major Ljubomir Đorđević, dao je sledeću službenu ocenu potporučnika Dragoljuba Mihajlović:

Peš. potporučnik g. Dragoljub Mihajlović kao zastupnik komandira čete komandovao je četom dosta uspešno.

U borbama tokom ovog rata pokazao je da je pun energije, ima inicijativu, dosta odlučan, hrabar, i ako je mlad oficir komandovao je četom dosta umešno i uspešno, hladan i priseban za vreme rata pokazao je da ima sposobnosti i volje za vođenje trupe.

Karaktera odgovornog i čvrstog.

Službu vrši sa razumevanjem i predanošću, k istoj uredan, raznovrstan i tačan oficir, inicijative u radu ima dovoljno, vladanja i ponašanja u službi i van ove primeren.

Po opštoj i stručnoj spremi koju je pokazao za vreme rata da ima i može se potpuno upotrebiti za vodnika pa i za komandira čete.

Od 15. februara 1916. godine Draža je u sastavu Mitraljeskog odeljenja 2. bataljona XXIII pešadijskog puka Vardarske divizije. Ovaj puk je nastao spajanjem III i IV prekobrojnog pešadijskog puka I poziva. Brodom "Abda", Dražina jedinica je 22. aprila napustila Krf i krenula put Solunskog fronta.

Na Solunskom frontu Draža je učestvovao u borbama na Ostrovskom jezeru, Gorničevu, kod Žiove, na kotama 1050 i 1368, na Sokolcu, Zelenom brdu, Govedarskom kamenu i Dobrom polju. U bici kod sela Neokazi i Donje Vrbene, 11. septembra 1916, Draža je teško ranjen. U službenim beleškama stoji da je on tada bio "zastupnik komandira" Mitraljeskog odeljenja, a isti položaj navodi se i u spisku "naročito odlikovanih" u toj borbi. Lekarska komisija u Solunu procenila je da zbog posledica ranjavanja potporučnik Mihailović "više nije za stroj", pa je ponudila "službu u pozadini". Međutim, Draža je to odbio. Posle oporavka, vratio se na prvu liniju fronta, u svoju jedinicu, aprila 1917. godine.

Ove događaje beleži i potpukovnik Kosta R. Đorđević u ratnoj oceni potporučnika Mihajlović:

U borbama na Solunskom frontu 1916. god. pa do 14. I 917. god. do koga je dana bio pod mojom komandom, svuda je se istakao neobičnom hrabrošću, istrajnošću i požrtvovanjem. Tada je predlagan češće za unapređenje.

Naročite usluge svome puku, a specijalno bataljonu, pokazao je 11. septembra 1916. godine kao zastupnik komandira mitraljeskog odelenja 2. bataljona 23. pešadijskog puka pri zauzimanju "Kornjačastog ćuvika" istočno od s. D. Vrbena. Najvećim delom uspeh toga dana njemu je pripisivan, radi čega je, koliko se sada sećam, tada odmah predložen za unapređenje. Tom prilikom teško je ranjen, od koje je rane bolovao preko 2 meseca.
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od Fristajlo taj Čet Jul 01, 2010 12:18 am

Bravo, Digi, dobra tema...
Mnogo je kontroverzi oko ove, nesumnjivo vrlo bitne i interesantne vojne i poitičke figure u novijoj srpskoj istoriji.
Ukratko, ja ga vidim kao čoveka koji se tragično loše snašao u vihoru II sv. rata, iako je imao dobre namere... Nije upevao da kontroliše svoju vojsku, prečesto menjao mišljenja, a i često ostavljan na cedilu od svojih saradnika, pretpostavljenih i potčinjenih. Sačekajmo dokumentarnu građu o njemu, koju će mnogi postaviti, pa ćemo nastaviti diskusiju o tome...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Čet Jul 01, 2010 12:23 am

U početku hvaljen i veličan kao heroj, kraj rata dočekaće kao "otpadnik i izdajnik". Njegove ideje i borbe koje je sprovodio tokom rata, namerno su iskrivljene i izopačene komunističkom ideologijom. Tako jedan od najhrabrijih junaka novog doba, odlikovan mnogim ordenjima za hrabrost i zaslugu u ratu, postaje žrtva na čija leđa će se sručiti sve moguće optužbe, čiji je jedini smisao bio da se stvori legenda o partizanskom herojstvu, kako bi se uzdigao vođa jugoslovenskih komunista.

Najugledniji američki dnevnik Njujork Tajms 1941.godine piše kako su četnici spremni da se bore do smrti ili konačne kapitulacije Nemačke, a Draža Mihajlović je postao misteriozni komandant nevidljive vojske koja se bori za slobodu. Celokupna američka javnost gleda u Mihajlovića kao jednog od najslavnijih vojskovođa Drugog svetskog rata. U uglednom časopisu Empajer Njuz 17.januara 1943. godine general Erist Svinton piše:
"U celoj Evropi postoji samo jedna prosaveznička vojska kojom komanduje Draža Mihajlović, a njegove odrede sačinjavaju najbolji ratnici na svetu. Sada ovaj veliki vođa Mihajlović sa svojim snagama predstavlja najjači otpor nemcima, pa kao tigar upućuje opomenu nacistima da stoje na rubu vulkana".

Interesantno je to koliko neko može postati žrtva informacionog rata, pa da od cenjenog i uglednog vojskovođe koji je bio na Solunskom frontu, predvodnik mnogih bitaka tokom Prvog svetskog rata, čije ordenje je bilo simbol i oličenje njegove hrabrosti i moći, na kraju ispadne jedan od najvećih zlotvora svog narioda.
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Čet Jul 01, 2010 12:26 am

ORDEN BELOG ORLA

Svoju prvu školu života iskusijo je 1912. godine kada je još kao pitomac sa svojom 43. klasom upućen na bojište, gde je zapažena njegova izuzetna hrabrost i požrtvivanost. Kasnije u pokretu ka Albaniji, Mihajlović izuzetno dobro podnosi sve napore, jer ga nema na spisku osoba za lečenje.
Komadant 3. bataljona major Ljubomir Đorđević dao je izuzetno pohvalnu ocenu za Mihajlovića:
"Potporučnik g. Dragoljub Mihajlović kao zastupnik komandira čete komandovao je četom dosta uspešno. U borbama za vreme ovog rata pokazao je puno energije, inicijative, dosta je odlučan i hrabar. Karaktera je odgovornog i čvrstog. Službu vrši sa ozbiljnošću i predanošću. Po stručnoj oceni može se upotrebiti za komadanta čete".

Tokom 1917. godine Mihajlović dobija engleski Vojni krst jedini u diviziji, a 1918. god. odlikovan je ordenom Belog orla sa mačevima četvrtog reda za stečene vojne zasluge i hrabrost u ratu.
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od Johnny-Azra taj Čet Jul 01, 2010 12:33 am

digitalmandrak ::

Za jedne je izdajnik,za druge heroj i mucenik...Da vas cujem Question
E moj Čiča...Najbolji si ...
avatar
Johnny-Azra
Super član
Super član

Broj poruka : 6645
Datum upisa : 10.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od digitalmandrak taj Čet Jul 01, 2010 12:39 am

Cica je najodlikovaniji srpski oficir u istoriji... Very Happy
avatar
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : Kruska

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od Johnny-Azra taj Čet Jul 01, 2010 12:40 am

digitalmandrak ::Cica je najodlikovaniji srpski oficir u istoriji... Very Happy
I prvi gerilac u porobljenoj Evropi...
avatar
Johnny-Azra
Super član
Super član

Broj poruka : 6645
Datum upisa : 10.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od Sub-Ad taj Čet Jul 01, 2010 12:45 am

Господин Драгољуб Михаиловић је баш као и Равногорски покрет, жртва комунистичког монтираног тзв. суђења, а вјечито наивни и глупи Срби су загризли и пљунули на јединог српског команданта и једину српску војску у 2. свјетском рату. 
avatar
Sub-Ad
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 855
Datum upisa : 01.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Čet Jul 01, 2010 12:56 am

čovek koji je prerastao vreme u kome je živeo,čovek koji je trpeo udarce i izdaju od saveznika a i od svog naroda,čovek čiju veličinu do danas niko nije nadmašio.neka mu je večna slava
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od L2 taj Čet Jul 01, 2010 12:58 am

Bravo ..pridruzujem Vam se iz istog raloga .Ako necemo mi sami otvoreno i kriticki preispitati istorijske podatke ko ce ?
Evo saljem jednu stranicu na kojoj se nalaze mnogobrojne slike i tekstovi
http://forum.burek.com/cetnici-ravnogorski-cetnicki-pokret-draza-mihajlovic-t164769.160.html


Uploaded with ImageShack.us
avatar
L2
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 66
Lokacija : Netherland

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Čet Jul 01, 2010 11:09 am

Dr Ivan Avakumovic, Mihailovic prema nemackim dokumentima, London 1969.

Za ovaj rad pisac je uglavnom koristio neobjavljenu gradju iz arhiva nemacke vojske, nacisticke policije, i nemackog ministarstva spoljnih poslova, koje su Zapadni saveznici zaplenili po zavrsetku Drugog svetskog rata.
Dobar deo te gradje pristupacan je istoricarima od dana kada je Americko istorijsko udruzenje mikrofilmovalo citave serije nemackih dokumenata. Ta mikrofilmovana gradja nalazi se u Drzavnom arhivu u Vasingtonu, gde je registrovana pod slovom ''T'' (dokumenta koja se ovde koriste o Ustasko-partizanskoj saradnj

Ustasko-partizanska saradnja iz nemackih izvora


Tokom februara, marta i aprila 1942, komunisti i ustase izveli su niz napada na Dangiceve cetnike* koji su polako gubili teren pred bolje snabdevenim i jacim neprijateljima. Otpor vecih razmera tek je skrhan kad je jedan odred 714. divizije nemacke vojske uhvatio Dangica (12-IV) i kada su ustase i titovci zajedno nastupili protiv cetnika u Istocnoj Bosni. Ta njihova saradnja Nemcima je bila poznata i zabelezena u nekoliko nemackih vojnih izvestaja 17. Neke od njih je potpisao general Bader, koji je i dalje komandovao nemackim, ustaskim i domobranskim jedinicama u Bosni.

U desetodnevnom izvestaju, koji je Bader podneo komandi Jugoistoka (20-III), on je skrenuo paznju da ''izmedju hrvatskih komunista, ustasa i iz Crne Gore, nastupajucih delova proleterske brigade izgleda da je postignut sporazum po kome se ove grupe ne bore jedne protiv drugih''. Jedanaest dana docnije, on je javio da se ''ustase, domaci partizani i na kraju nastupajuce bande iz Crne Gore bore ovde (u Istocnoj Bosni - I.A.) rame uz rame protiv borbenih srpskih snaga pod Dangicevom komandom.''

U aprilu 1942. polozaj cetnika u Istocnoj Bosni stalno se pogorsavao. Oni nisu mogli da se odrze u Drinjaci koju su ustase od njih uzeli 8. aprila. Zato je Bader mogao da javi (10-IV) da izgleda da je ''cetnicka grupa Dangic jako razbijena u borbama sa hrvatskom vojskom i ustasama u saradnji sa komunistima, tako da Dangic sada moze da postigne samo lokalne uspehe.''

Sesnaestog aprila izvestaj komande Srbije spominje da je u vise mahova javljeno da ''ustasi i partizani'' zajedno idu, ali da aktivnost ''Dangicevih formacija'' jos nije ''slomljena'', iako su cetnici prinudjeni da se povlace pred partizanima usled nestasice municije. Sutradan nemacki izvestaj je potvrdio vest da ''partizani i ustasi'' zajedno idu protiv Dangica. Dvadesetog aprila Bader je izvestio svog sefa u Solunu o uspesnom napredovanju ''hrvatskog potpukovnika Francetica'' protiv ''glavnine'' Dangicevih odreda i dodao: ''Stanje na srpsko-hrvatskoj granici i dalje nejasno i zategnuto jer se partizani ne bore protiv ustasa nego samo protiv Dangicevih pristalica. Po podnetim izvestajima treba da su se borili sa hrvatskim komunistima protiv Dangica''. Tridesetog aprila Bader je mogao da javi da su neuspesni napadi na Bratunac i Srebrenicu pokazali da ''ostaci'' Dangiceve ''grupe'' sada vise nisu u stanju da postignu ni lokalne uspehe**

Blagodareci ustasko-komunistickoj sprezi ustanak Srba je tada splasnuo u Istocnoj Bosni. Ono sto Pavelic nije mogao da postigne 1941. godine - ustasama je nekoliko meseci docnije uspelo uz pomoc nemacke vojske i Titovih ljudi. Izvestan broj Dangicevih boraca Nemci i oruzane snage NDH zarobili su u samoj Bosni ili prilikom prelaza preko Drine. Drugi su se provukli u neprohodne planine, odakle su nastavili borbu. Treci deo cetnika nalazio je resenja - u neverovanto zamrsenoj vojnoj i politickoj situaciji kada je mnogima u zbegovima i sumama bilo vrlo tesko da se snadju u lavirintu ustasa, Nemaca, partizana, muslimanskih milicija i legija - u primirjima sa lokalnim okupatorskim posadama. Strah od nemackih kaznenih ekspedicija i novih ustaskih pokolja nadovezao se na pometnju u ustanickim redovima posle izbijanja gradjanskog rata izmedju cetnika i partizana u Bosni. Kad su Srbi u Srednjoj i Istocnoj Bosni osetili sta komunisti rade i spremaju, organizovali su puceve u mnogim partizanskim oderdima. Na Ozrenu, Romaniji, kod Zenice, itd. srpski seljaci su oterali ili pobili komuniste koji su pokusali da im nametnu tudja shvatanja i nacin borbe ne samo protiv okupatora nego i protiv onih bosanskih Srba koji su naginjali Mihailovicu***
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od Fi Pi taj Pon Jul 05, 2010 8:37 pm

Da li je bilo otvorene saradnje sa okupatorom i zašto od strane Draže i četnika na svim prostorima na kojima su delovali?

Znam da je Draža imao posebno tešku i zamršenu situaciju koju svi ostali nisu jer su bili kontra njega.

Ipak na kraju je đenerala potukao austrougarski vojnik kojem je sve išlo potaman na ruku pa je imo vremena čak i da se švalera.

Tipično naše srpsko kuku-lele, nama u istoj "utakmici" sve uvek gore no drugima, il je teren samo nama džombav ili kiša pljušti samo po našim glavama, joj, joj...

____________________________________________________________________________________
Nije problem u onom ko je ovo piso, već u onom ko ovo čita...
(Psalm 3.14 Fi Pi)
avatar
Fi Pi
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 51
Lokacija : Dobra

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Pon Jul 05, 2010 9:30 pm

pitaj veljka bulaića,on te je učio istoriju.
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od Fi Pi taj Pon Jul 05, 2010 9:50 pm

Hvala lave! :toto:

____________________________________________________________________________________
Nije problem u onom ko je ovo piso, već u onom ko ovo čita...
(Psalm 3.14 Fi Pi)
avatar
Fi Pi
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 51
Lokacija : Dobra

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Pon Jul 05, 2010 10:08 pm

Али, баш као што пише „Тајмс”, у судници је гробна тишина док Дража износи завршну реч. Судије гледају у под. Сви осим Минића. Дража Михаиловић говори последњи пут:

„Нашао сам се у вртлогу догађаја и смерница… Остао сам ипак само војник. Убеђен да народ треба да да своју реч на крају. Убеђен сам био да сам на правом путу и позивао новинаре целог света и тражио мисију Црвене армије. Судбина је била немилосрдна према мени, кад ме је бацила у овакав вихор, најтежи могући који може једнога човека снаћи. Много сам хтео, много започео, али вихор светски однео је мене и мој рад”.
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Pon Jul 05, 2010 10:11 pm

Хари Труман, председник САД, поводом додељивања Legion of Merit Драгославу Михаиловићу:

"Генерал Драгољуб Михаиловић истакао се као главни заповедник југословенских оружаних снага и после као Министар војни, организујући и видећи снаге отпора против непријатеља који је окупирао Југославију, од децембра 1941. до децембра 1944. Захваљујући неустрашивим напорима његових трупа, многи амерички авијатичари били су спасени и безбедно враћени на савезничку страну. Генерал Михаиловић и његове снаге, упркос недовољном снабдевању, и борећи се под изузетним тешкоћама, материјално су допринели савезничкој војсци и били улесници у извојевању коначне савезничке победе."
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Pon Jul 05, 2010 10:12 pm

Командант француског покрета отпора, генерал Де Гол, одликовао је генерала Дражу Михаиловића Ратним крстом. Уз овај орден он је издао и похвалну наредбу, која је 2. фебруара 1943. године прочитана свим француским јединицама:

"Армијски генерал Драгољуб Д. Михаиловић, легендарни јунак, симбол најчистијег родољубља и највиших југословенских војничких врлина, није престао водити борбу на окупираном националном тлу. Уз помоћ родољуба, он без сустајања не да мира окупаторској војсци, тако припремајући онај коначан јуриш који ће довести до ослобођења његове отаџбине и целог света, раме уз раме с онима који никад нису сматрали да се једна велика земља може да покори суровом завојевачу.
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Pon Jul 05, 2010 10:13 pm

ma veljko bulaić će da mi objasni............. :
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od Fi Pi taj Pon Jul 05, 2010 10:28 pmMožda može ovi antifašistički skup ođe!?

____________________________________________________________________________________
Nije problem u onom ko je ovo piso, već u onom ko ovo čita...
(Psalm 3.14 Fi Pi)
avatar
Fi Pi
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 51
Lokacija : Dobra

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od Sub-Ad taj Pon Jul 05, 2010 10:33 pm

Fi Pi ::

Možda može ovi antifašistički skup ođe!?
Или фотомонтажа или четници Косте Пећанца. Даље . )
avatar
Sub-Ad
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 855
Datum upisa : 01.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od Fi Pi taj Pon Jul 05, 2010 10:50 pm

Može, četnici ovi ili oni stvarali su sliku o sebi kao i drugi učesnici u ratu.
Malo je simptomatično što po novom tumačenju jedino kod njih ima falsifikata, fotomontaže i neistina.
Dakle isključivo oni nisu činili zločine što jako podseća na režim koji se takođe danas prikazuje na jednako simptomatičan način.

____________________________________________________________________________________
Nije problem u onom ko je ovo piso, već u onom ko ovo čita...
(Psalm 3.14 Fi Pi)
avatar
Fi Pi
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 51
Lokacija : Dobra

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Pon Jul 05, 2010 10:51 pmdaju čoveku orden a on saradnik okupatora...e glupi ovaj de gol i truman...
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od laza taj Pon Jul 05, 2010 10:55 pm

Патријарх Павле примио америчке пилоте


žao mi je što ne piše godina kada je članak objavljen......

У среду, 11. маја, Његова Светост Патријарх српски Г. Павле, заједно са архијерејима члановима Светог архијерејског синода, примио је у Патријаршијском двору групу савезничких пилота које је генерал Дража Михаиловић спасао за време Другог светског рата (Halyard Operation). Пријему су присуствовали г. Вук Драшковић, министар спољних послова ДЗ Србија и Црна Гора и г. Ђорђе Војновић.


Свјатјејши патријарх је заблагодарио Господу што су његовом милошћу и интервенцијом војске генерала Михаиловића савезнички пилоти остали живи. Патријарх је захвалио америчким пилотима што су донели орден у Србију, како би га уручили породици генерала Михаиловића. На крају срдачног разговора, патријарх је нагласио да сви треба да се молимо Богу да се стваралачке силе сваког човека на планети употребе на добро целог света, а не на рат, разарања и зло.

Патријарх Павле је поклонио златнике САС свим гостима.
avatar
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13646
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 52

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od Fi Pi taj Pon Jul 05, 2010 11:00 pm

Da li je rat trajao do '43, do kada su inače dobivali i pomoć!?
Zašto nije imao jednak tretman i nakon polovine rata?

____________________________________________________________________________________
Nije problem u onom ko je ovo piso, već u onom ko ovo čita...
(Psalm 3.14 Fi Pi)
avatar
Fi Pi
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 51
Lokacija : Dobra

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dragoljub Draza Mihailovic

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu