Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 16 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 16 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


"Jovanka – žena koje nema"

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

"Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Avramova taj Ned Jun 27, 2010 7:10 pmU ZEMLJI U KOJOJ SE DOGAĐAJI SMENJUJU BRZINOM SVETLOSTI, A LJUDI NESTAJU ILI BIVAJU ZABORAVLJENI JOŠ BRŽE, JOVANKA BROZ ZAISTA PREDSTAVLJA UNIKATNI RELIKT DAVNE I BOLJE PROŠLOSTI

Kada je svojevremeno Mira Adanja-Polak pitala zašto svog supruga stalno oslovljava "službenim" imenom Tito, Jovanka Broz odgovorila joj je: "Za mene je uvek bio Tito."

Taj odgovor na neki način sublimira život najpoznatije ovdašnje udovice i žene zbog čijih bi memoara svaki izdavač dušu prodao: iako je Josip Broz umro još pre trideset godina, ona je na neki način i dalje u njegovoj službi, deleći njegovu sudbinu. Baš kao i pokojni maršal, Jovanka je tokom poslednjih pedeset godina bila slavljena, osporavana, revitalizovana, ostajući ipak suviše "kontroverzna" i tajnovita da bi bila zaboravljena.

DAMA KOJA ĆUTI: Ove godine, baš kao i poslednjih pet, Jovanka se ni 25. ni 4. maja nije pojavila u Kući cveća. No, to istovremeno ne znači da je potpuno nestala iz javnosti. Naprotiv. Za razliku od prethodnih godina, kada se pojavljivala jedino na Titov rođendan ili na dan njegove smrti i bila uglavnom nema, njene izjave više nisu retkost – poslednji intervju dala je "Politici" 17. marta ove godine. Takođe, za razliku od prethodnih godina, postala je direktnija (reklo bi se i agresivnija). U pomenutom intervjuu, recimo, prvi put je detaljno govorila o Titovoj ostavinskoj raspravi i naslednicima, razlozima zbog kojih je godinama bila u "nemilosti", ljudima koje smatra odgovornim za sve što joj se događalo.

Medijsku pažnju takođe je izazvala kada su joj prošle godine konačno uručena lična dokumenta, kada joj je dodeljena penzija, ali i kada je odlučeno da država finansira popravke na njenoj kući. Ipak, snimci na kojima se pojavljuje i dalje su izuzetno retki: u avgustu 2007. snimljena je u vožnji Beogradom (kada je, kako se navodili, pojela i "šareni sladoled u kornetu"), a 2009. zabeležena je i na snimku na kojem prelistava knjigu fotografija Ive Eterovića. O njoj se i dalje piše, snimaju se emisije i dokumentarci, a 2005. jedan od glavnih modnih događaja bilo je predstavljanje kolekcije "Jovanka Broz", koje je najavljivano kao omaž vremenu "kada su žene nazivane damama, a riba je bila samo klizava vodena životinja". U međuvremenu, ona i dalje živi u polufunkcionalnoj kući u koju je smeštena posle Titove smrti, dodeljena joj je penzija od približno hiljadu evra, a povremeno joj u posetu svrati ministar Rasim Ljajić čiju pomoć i sama često ističe. Sudeći po retkim fotografijama i izjavama svedoka, i dalje se "dobro drži".

Sve to zvuči kao holivudski scenario u slučaju žene koja je počela kao partizanka skromnog porekla. Rođena 7. decembra 1924. godine u ličkom selu Pećani, sa 17 godina pridružila se Savezu komunističke omladine Jugoslavije. Dve godine kasnije, ranjena je u nogu i preležala tifus, da bi u 21. dobila dva ordena za hrabrost. Josipa Broza Tita upoznala je 1944, tokom desanta na Drvar, a za njega se udala 1952. podaci iz zvanične biografije istovremeno su i jedini koji se smatraju nespornim. Ostali detalji o Jovankinom putu do statusa "prve dame" Jugoslavije, a zatim najpoznatije odbačene žene i udovice, i dalje su tajna. Uprkos brojnim svedočenjima, jedina istina – ona koju bi sama ispričala – i dalje se čeka.
UNIFORMA I CRVENI SATEN: Jedna od najvećih misterija jeste pitanje kako je partizanka Jovanka Budisavljević postala drugarica Broz. Prema najčešće pominjanoj verziji, neposredno posle Drugog svetskog rata, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Ranković organizovao je svojevrsnu audiciju za devojku koja bi bila angažovana u Titovom kabinetu. Među 50 proverenih kandidatkinja, koje su mu poslali republički podsekretari, Ranković je, navodno, odabrao njih pet i predstavio ih maršalu. Ovaj je potom izabrao upravo drugaricu Budisavljević. U drugoj verziji, glavnu ulogu odigrao je Ivan Krajačić, u to vreme poverenik NKVD-a, koji je Jovanku bukvalno "ugurao" u Titovu kancelariju – priča koja je za posledicu imala teoriju o tome da je Jovanka zapravo "ruski špijun". Prema svedočenju bivšeg generala JNA Marjana Kranjca, stvar je bila mnogo jednostavnija: navodno, Jovanka je još 1945. dodeljena Maršalatu kao higijeničarka, nadležna za kontrolisanje hrane, čistoće i zdravlja osoblja. Posle smrti Titove ljubavnice Davorjanke Paunović, već 1946, postala je Titova lična sekretarica i, kao takva, "spadala u najuži krug fizičke zaštite opšteg bezbednosnog sistema oko Tita".

Jedino svedočanstvo o početku ljubavi između već vremešnog Tita i 32 godine mlađe Jovanke dao je Milovan Đilas u knjizi Druženje s Titom. Konstatujući da je Tito za nju bio "partijsko i ratno božanstvo", a da je ona istovremeno "spoznavala i kao muškarca", Đilas je konstatovao kako je Jovanka od početka bila rešena da "ako treba, sagori i svene, neznana i nepriznata, kraj božanstva o kome je sanjala i kome je jedino mogla pripadati, kad ju je već odabrao". Prema Đilasu, situacija je postala jasna 1951, kada je Jovanka jecala tokom Titovih napada žuči i kada se, neposredno pre operacije, pridružila zabrinutim članovima Politbiroa. Jedan živopisan detalj iz tog perioda potekao je od anonimne žene iz nekadašnje Titove posluge. Navodno, ljubav je započela tokom jedne filmske projekcije u Titovim ličnim odajama, a pomenuta služavka videla je Jovanku kada je izletela iz bioskopske sale "crvena kao da je neko našminkao" i zatražila "malo vode".
Kako bilo, Jovanka Budisavljević udala se za Tita 1952, što je bio njen prvi, a njegov treći brak. Venčanje je, navodno, obavljeno u vili Dunavka u Iloku, a kumovi su bili Aleksandar Ranković (s mladoženjine strane) i general Ivan Gošnjak (s mladine). Jovanka se u svojstvu zvanične supruge prvi put pojavila godinu dana kasnije, tokom državne posete britanskog ministra spoljnih poslova Entonija Idna – za brak do tada, navodno, nije znao skoro niko, pa čak ni britanska tajna služba.
Prema navodima u knjizi Bore Krivokapića Bes/konačni Tito, Jovanka se te noći pojavila u dugoj haljini od crvenog satena, a za njen stajling potom je bila zadužena Foska Paranos – žena poreklom iz bogate beogradske porodice, prijateljica vojvotkinje od Kenta. Pored nje, brigu o transformaciji ličke partizanke u drugaricu Broz preuzeće i Vera Velebit, supruga tadašnjeg ambasadora Jugoslavije u Rimu: navodno, Jovanka je neko vreme boravila u Rimu kod Velebitovih, gde je dopunjavala svoje obrazovanje i podučavana o elementima protokola.

DANI SLAVE, DOBA NEMOĆI: Čitavih četvrt veka Jovanka Broz bila je nezaobilazni deo scenografije koja je okruživala njenog supruga. Sa svojim elegantnim satenskim haljinama, teškim nakitom i punđom koja je postala deo njenog imidža, savršeno se uklapala u sliku raskoši i hedonizma koja je inače bila karakteristična za Titovo okruženje. Uspešno dokazujući da elegancija i otmenost nisu nužno povezane s poreklom, ova putena Ličanka uglavnom je zasenjivala svetske diplomate i ugledne goste iz inostranstva. Iako postoje brojne teorije o njenoj pravoj moći i eventualnom uticaju na političke odluke, čak ni njeni najveći protivnici nisu u pitanje doveli način na koji je nastupala kao Titova supruga, a samim tim i predstavnica Jugoslavije. Navodno je čak i britanska kraljica, inače nesklona ličnim opservacijama, jednom rekla Brozu: "Vi ste se dobro oženili. Našli ste jugoslovensku Avu Gardner."

U pozadini takvog sjaja, glamura i besprekorno savladanih pravila protokola, tekle su, međutim, unutrašnjopolitičke borbe koje su direktno uticale na njen status. Iz nikada precizno utvrđenih razloga, Jovanka i Josip Broz od 1977. više nisu živeli zajedno, niti su se zajedno pojavljivali u javnosti. Broz o svojoj supruzi nikada nije rekao nijednu ružnu reč, pričalo se da joj čak šalje i cveće, ali brak više nikada nije bio ono što je bio ranije. Iako je na sahrani zauzela mesto koje joj je pripadalo, neposredno posle toga, usred noći i nenajavljeno, naloženo joj je da se iseli iz Užičke 15. Lišena čak i svojih ličnih predmeta, useljena je u kuću koja je do tada služila za smeštaj gostiju iz inostranstva, ponuđena joj je penzija, imala je pravo da koristi kola sa šoferom, dok su o kući brinuli domaćica i baštovan. Njen život od tog trenutka neki su opisivali kao "odiseju", neki kao "siromaštvo", ali je – na stranu poetika – činjenica da je Jovanka Broz od 1980. živela skromnije, povučenije i izolovanije nego što bi priličilo osobi koja je punih 25 godina bila deo istorije Jugoslavije. Uprkos pismima koja je, kako je jednom rekla, pisala svim vladama SFRJ, SRJ, SCG i Srbije, njena situacija počela je da se popravlja tek od 2005. kada joj je delimično adaptirana kuća – u međuvremenu je dobila penziju, a 2009. i dugo očekivane lične dokumente.

KONTROVERZE: Pitanje svih pitanja, ono na koje sama Jovanka odgovara parcijalno, jeste zašto joj se sve to dogodilo. U intervjuu za "NIN", koji je dala 1988, a koji nikada nije objavljen, nagovestila je da su kampanju protiv nje organizovali pre svega Stane Dolanc i Nikola Ljubičić, ali je u poslednjem intervjuu za "Politiku" listu proširila drugim imenima, dodajući i nova tumačenja: "Ljubičić mu je (Titu – prim. aut.) postavio uslov: žena ili država. Rekao mu je da mora da se razvede, što je Tito odbio. Ali, smetala sam i Hrvatima, odakle su počinjale i dolazile sve intrige oko mene. Od njih je potekla i intriga da se borim za vlast, što nije tačno." Osim Jovanke, drugi svedoci koji bi mogli nešto da kažu o njenom udaljavanju od Broza, a zatim i o izbacivanju iz kuće, uporno ćute ili su ćutali.

Prema izveštaju pisanom za Predsedništvo SFRJ 1988, u periodu od 1974. do 1988. najviši državni organi redovno su raspravljali o odnosima supružnika Broz, odnosno o Jovanki: navodno, o toj temi bilo je reči na čak pedeset devet sednica. Sve to bila je posledica Titove odluke od 21. januara 1974. da se osnuje partijska komisija koja bi proučavala "slučaj drugarice Jovanke". "Tu komisiju je obrazovao CK Komunističke partije da ispituje Ivana Miškovića, koji je vodio istragu u slučaju Ranković. I ta komisija ga je smenila sa svih dužnosti", objašnjava Jovanka u intervjuu za "Politiku". "Optuživali su me da postavljam i smenjujem generale, a zašto nikad nisu rekli i argumentovali koga sam ja to smenila? Kod nas je uvek proveravala, zapošljavala i otpuštala Udba, ali je najlakše bilo reći: proganja Jovanka. Eto, kako vidite, ja sam primala mnoge udarce koji su bili namenjeni Titu. Tako su svoje svinjarije pokrivali lažima i obmanjivali narod."

Pored neprijatelja među Titovim najbližim saradnicima, Jovanka je neprijatelje stekla i u familiji Broz. I tu su odnosi podjednako komplikovani i podjednako nejasni svakom ko u njima nije učestvovao. Najoštriji u osudi Jovanke bio je Joška, Titov unuk, koji je u ispovesti za "Vreme" 2000. godine objasnio da su Titu najteže pale "ona i njene ličke veze": "Zato je nije hteo uz uzglavlje ni u samrtnom ropcu.

Priznajem da Jovanku nisam nikada posebno voleo, još kada sam bio mali bacio sam njen prvi poklon – bicikl – preko ograde balkona. Njeno mešanje u politiku išlo je mnogima na živce. Ona je bila ta koja je sve odane mlade oficire koji su s Titom prošli kroz rat lagano udaljavala od njega. Stalno je potpirivala neki strah, govorila ko i kako može da mu šteti."

Na ovakve i slične napade Joške Broza – jer je ostali potomci nisu javno napadali – Jovanka je ostajala nema: ona davna obuka po pitanju stila, protokola i "damskog pristupa" pokazala se uspešnom i u tom slučaju. Ipak, reagujući na nedavno održanu izložbu "Tito foto" i promociju knjige Titov dnevnik, Jovanka je ponovila da ostavinska rasprava o Titovom materijalnom nasleđu "nikako da završi u sudu", ali i da su Titovi naslednici ona i Titov sin Aleksandar – Miša. O Joški i drugim potomcima nije ni zucnula.

Posle svega, postavlja se i pitanje zašto su ove kontroverze, uz druge brojne misterije iz Jovankinom života uopšte važne? Da li je za građane Srbije, Hrvatske ili bilo koje druge bivše jugoslovenske republike uopšte važno kako će (i šta će uopšte) Brozovi međusobno razdeliti? Da li im je, posle svega što se dogodilo, zaista važno ko je i zašto Jovanku odvojio od Tita, da li je ona zaista bila ruska špijunka, žena željna moći ili bilo šta drugo za šta su je optuživali? Realno gledano, ovakvi podaci trebalo bi da budu važni možda samo istoričarima. Međutim, činjenica da je javnost čak i trideset godina posle Titove smrti zaintrigirana svakodnevicom, izgledom i pričama njegove udovice, jasno pokazuje da nas to, eto, nekako pogađa. S jedne strane, biće da objašnjenje leži u činjenici da, u zemlji u kojoj se događaji smenjuju brzinom svetlosti, a ljudi nestaju ili bivaju zaboravljeni još brže, Jovanka zaista predstavlja unikatni relikt davne i bolje prošlosti. S druge, čini se da je Jovanka (možda i nesvesno) otkrila tajnu medijskog i svakog drugog opstanka na mestu na kojem živimo: čuvaj svoje tajne i ćuti koliko god možeš.

Tako valjda i priliči ženi koja se svojevremeno udala za instituciju, a ne za čoveka.

Preuzeto: "VREME"

________________________________________Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio lična dokumenta Jovanki Broz, udovici nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio lična dokumenta Jovanki Broz, udovici nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Dačić je sa ministrom za rad i socijalna primanja Rasimom Ljajićem, Jovanki Broz predao ličnu kartu i pasoš.

Ona je zahvalila ministrima, dodajući da je jako srećna, jer sada može da putuje.

"Ovo mi znači puno. Ovo smo započeli pre dve godine", rekla je ona, na šta joj je Dačić rekao: "Ovo nije ništa posebno, svako na to ima pravo". "Za mene jeste", rekla je Jovanka Broz.

Jovanka Broz je, prema pisanju medija, bez ličnih isprava od 1980. godine, kada joj je preminuo suprug.

Dačić je 12. maja ove godine bio u poseti Jovanki Broz, kada je i obećao da će brzo biti rešeno pitanje njenih ličnih dokumenata, a ranije je u kontaktu sa njom bio i Ljajić, na čiju inicijativu je nedavno i dobila državljanstvo.

Ljajić je prvi ministar koji je pre tri godine posetio Titovu udovicu i tada se upoznao sa lošim uslovima u kojima živi.


Poslednji izmenio Avramova dana Čet Sep 22, 2011 4:59 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Fristajlo taj Sre Jun 30, 2010 11:40 pm

Lično poznajem drugaricu gospođu Broz; svašta ona zna, a šta- saznaće se tek kada umre, jer dobar deo njenih memoara se neće pre toga objaviti...
Vrlo neobična žena...

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Orhideja taj Čet Jul 01, 2010 8:53 pm

Vrlo neobična i vrlo šutljiva, da zna puno to je sigurno samo da li će sve reći. Memoari će biti zanimljivi za čitanje.
avatar
Orhideja
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Lokacija : tu negdje

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Fristajlo taj Čet Jul 01, 2010 11:27 pm

Orhideja ::Vrlo neobična i vrlo šutljiva, da zna puno to je sigurno samo da li će sve reći. Memoari će biti zanimljivi za čitanje.
Deponovala je sve kod uglednog beogradskog advokata; tek po njenoj smrti, saznaće se mnogo toga. Glava joj je zavisila od ćutanja, i dan-danas je tako.

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Fraya taj Pet Jul 02, 2010 11:26 am

Da je bila pametnija, a nije, ne bi danas bila upucena
na Ivicu Dacica i Rasima Ljajica.

Ali je ona bila mlada( verovatno i polupismena)
partizanka u koju se drug Tito kao zaljubio.
avatar
Fraya
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2139
Datum upisa : 19.04.2010
Lokacija : suncana strana sokaka

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Orhideja taj Pet Jul 02, 2010 11:49 am

Fraya ::Da je bila pametnija, a nije, ne bi danas bila upucena
na Ivicu Dacica i Rasima Ljajica.

Ali je ona bila mlada( verovatno i polupismena)
partizanka u koju se drug Tito kao zaljubio.

Fraya niko nije u njenoj poziciji i nije lako to biti, međutim veoma je lako osuditi.
avatar
Orhideja
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Lokacija : tu negdje

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Lady taj Pet Jul 02, 2010 11:52 am

Drug Tito je bio zaljubljive prirode, voleo je lepe žene, znao je uživati u životu, a Jovanche lepo, mlado... Meni su oni bili super par
avatar
Lady
Devojcica
Devojcica

Broj poruka : 418
Datum upisa : 09.06.2010
Lokacija : Zemlja

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Fraya taj Pet Jul 02, 2010 11:53 am

Orhideja ::

Fraya niko nije u njenoj poziciji i nije lako to biti, međutim veoma je lako osuditi.
Tito je bio jako sarmantan i karizmatican muskarac.Za mene ne, ali
za raznorazne belosveCke velicine, od Liz Tejlor,Sofije Loren,Ricarda
Bartona ( one Italijanke cu ladno da preskocim), ali je bio omiljen
i u politickim krugovima diljem svijeta.

Zivela je ona jako dugo s njim, mogla je sebi da obezbedi
barem neki kutak u kome joj krov nece prokisnjavati.
avatar
Fraya
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2139
Datum upisa : 19.04.2010
Lokacija : suncana strana sokaka

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Istina ex Natasha taj Pet Jul 02, 2010 12:04 pm

Nisam puno razmisljala o Jovanki, ali o Titu i njegovoj nemoralnoj proslosti sam citala skoro sve sto je objavljeno. Bio je on podli Slovenac, prepreden i lukav kao zmija. Sve nas je prevario a kada je crkao, ostao je dug, rasulo, put u bedu i propast iz cega je izasao i zadnji rat. Ali nije rec ovde o njemunego o njoj. Rodjena, kao srpkinja, u Hrvatskoj gde su njihovi fasisti ustase, organizovani i uzdignuti od Vatikana, Nemacke i Austrije, postala zrtva tog terora i izgubila mnoge svoje najmilije. Secam se jedne stare slike gde u uniformi, posle rata, stoji kraj zgarista stvoje kuce. Tito je bio uzdignut kao idol i bozanstvo. Ljudima, pa i njoj bio je ispran mozak i zato se zaletela da bude supruga tog 'bozanstva' tj. djavola. Normalno, da kao srpkinja, to nije imponovalo slovencima i jos nekim drugim izdajicama svog naroda pa su je srusili tj. lazno optuzili sto je stari vestac Tito uzeo za istinu i nju izbacio kao kofer iz rezidencije. Dokazala je da je hrabra i jaka. Dobivsi natrag svoja prava, tj. drzavljanstvo, penziju i bolje uslove zivota, pravdu je docekala. I za to mi je mnogo drago. Nadam se da cemo, jednog dana, moci citati istinu o vladavini najgorih u istoriji naseg naroda i da cemo znati jos mnogo vise nego so sada znamo.
avatar
Istina ex Natasha
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3765
Datum upisa : 29.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Orhideja taj Pet Jul 02, 2010 12:09 pm

Fraya ::
Tito je bio jako sarmantan i karizmatican muskarac.Za mene ne, ali
za raznorazne belosveCke velicine, od Liz Tejlor,Sofije Loren,Ricarda
Bartona ( one Italijanke cu ladno da preskocim), ali je bio omiljen
i u politickim krugovima diljem svijeta.

Zivela je ona jako dugo s njim, mogla je sebi da obezbedi
barem neki kutak u kome joj krov nece prokisnjavati.
Ni šarmantan ni harizmatičan, nikad ga nisam gledala tako jer sam bila dijete a danas gledano očima žene mogu reći da mi je neprivlačan iz više razloga, bio je debeo a takve ljude ne volim eto samo jedan od razloga.
Mogla je da obezbjedi? Gore je lijepo navedeno da je ostavinska rasprava još uvijek na sudu i nije završena. U Igalu njegova vila je dosta ruinirana, tako je i u Travniku gdje je lovište imao, i sa masom drugih vila i kuća, koliko znam jedino Brioni su u funkciji koje je Hrvatska prisvojila i nacionalizovala i otvorila kao ex turističko mjesto.
avatar
Orhideja
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Lokacija : tu negdje

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Fraya taj Pet Jul 02, 2010 12:32 pm

Orhideja ::[
U Igalu njegova vila je dosta ruinirana, tako je i u Travniku gdje je lovište imao, i sa masom drugih vila i kuća, koliko znam jedino Brioni su u funkciji koje je Hrvatska prisvojila i nacionalizovala i otvorila kao ex turističko mjesto.

E bre Orhideja, pa ti si mlada,naivna i nevina ( u dusi)

Kakva Igala i Brioni?

Nego bre da mu lupi pet shamara i naredi da joj u roku od 24 sata
pokaze resenje o lepom stanu u krugu dvojke i re3senje o godisnjoj
apanazi. Pa zasto je uopste i zivela s njim?

Da bi se tovila iz godine u godina i razvlacila onaj osmeh
tako da je na kraju samo ostala neka maska?

Ona je debela i to strasno, on je ipak imao karizmu.

I za mene nerazumljivu, ali izgleda da je ostali svet bio
njime fasciniran.
avatar
Fraya
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2139
Datum upisa : 19.04.2010
Lokacija : suncana strana sokaka

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Fraya taj Pet Jul 02, 2010 12:40 pm

Natasha ::
Rodjena, kao srpkinja, u Hrvatskoj gde su njihovi fasisti ustase, organizovani i uzdignuti od Vatikana, Nemacke i Austrije, postala zrtva tog terora i izgubila mnoge svoje najmilije. Secam se jedne stare slike gde u uniformi, posle rata, stoji kraj zgarista stvoje kuce. Tito je bio uzdignut kao idol i bozanstvo. Ljudima, pa i njoj bio je ispran mozak i zato se zaletela da bude supruga tog 'bozanstva' tj. djavola. Normalno, da kao srpkinja, to nije imponovalo slovencima i jos nekim drugim izdajicama svog naroda pa su je srusili tj. lazno optuzili sto je stari vestac Tito uzeo za
.

Kakve veze imaju ustase sa krovom koji prokisnjava?

Bre taj covek je yebo i mnogo atraktivnije zene od nje,
a one nisu patile od ispranog mozga. I kakve bre veze sada imaju Slovenci
sa onim mikrofonima koje je Rankovic ugradjivao i?

Da sam ja stvarno lazno optuzena ( a od tih optuzbi prosloje i 35 godina) ja ne bih seruckala o gacama Titovim i krovu koji prokisnjava,ne bih se cudila
da sam gradjanka Srbije i ne bih ljubila stope Ljajicu i Dacicu, nego
bih barem pre 20 godina izasla u javnost ( ima i u Srbiji dobrih novinara)
i u nastavcima bih objavljivala tu ujdurmu. Ako ej uopste i postojala.

Ne,nije ona osoba sa visokim IQ-om, svejedno sto je Srpkinja
avatar
Fraya
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2139
Datum upisa : 19.04.2010
Lokacija : suncana strana sokaka

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Orhideja taj Pet Jul 02, 2010 8:13 pm

Fraya ::

ali izgleda da je ostali svet bio njime fasciniran.

Mene ostali svet ne zanima, recimo samo jedan podatak Ava Gardner je bila na ručku kod njega davne 50 i neke u vreme kad je glad bila u običnom narodu više nego izražena i to kod svih nije tu bilo razlike Srbi, Hrvati; slovenci ili Makedonci. A on je nju nahranio (?) prešutaću. Dovoljno mi je da se sjetim nekih dijelova iz zvaničnih biografija o njemu i da se prisjetim šta su mi kao djetetu tajno pričali pa da mi se njegovo ime zgadi skroz. Harizmatičan, ma Frayo on je fuj.

Zašto Jovanka šuti? Vjerovatno ima debeo razlog, razmišljajući racionalno i široko dolazi se do zaključka zašto nije... itd? Razmišljam slično ali opet mislim da iza kuloara zaista stoji nešto veoma veliko i odatle tajac. Jednog dana znaćemo. Nije Jovanka jedina na svijetu čija su memoari zanimljivi, postoji još ličnosti sličnih a biografija još nema, bar ne onih koje vrijedi pročitati i koje nisu cenzurisane.
avatar
Orhideja
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Lokacija : tu negdje

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Fraya taj Pet Jul 02, 2010 8:33 pm

Ali kad uporedis njega i madame Broz sa bracnim parovima
Milosevic/Markovic, Tudjman i Izetbegovic, ipak su njih dvoje
bili sharmantni

A prosto ne bih mogla da zamislim da Mislosevic,Tudjman
ili Izebgevoc rucaju ( ali rade i neke druge stvari) sa
holivudskim zvezdama.

Svidjao se ljudima jer je bio kao lik iz operete,
menjao one uniforme i odela barem 5 x dnevno.

Jovanka je bila jako lepa zena, ali se brzo ugojila.

Da,bilo bi zanimljivo da napise memoare, ali
bojim se da je sada suvise vec stara za to.
avatar
Fraya
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2139
Datum upisa : 19.04.2010
Lokacija : suncana strana sokaka

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Orhideja taj Pet Jul 02, 2010 8:46 pm

Fraya ::Ali kad uporedis njega i madame Broz sa bracnim parovima
Milosevic/Markovic, Tudjman i Izetbegovic, ipak su njih dvoje
bili sharmantni
Ovde se slažemo.

Jovanka je bila jako lepa zena, ali se brzo ugojila.
Vjerovatno od loše hrane kao i ona sirotan bio mršavica (izvini ne ododljeh)
Da,bilo bi zanimljivo da napise memoare, ali
bojim se da je sada suvise vec stara za to.
Ako sam dobro pročitala jedan od gornjih postova kaže da su memoari napisani i da su na sigurnom mjestu.
avatar
Orhideja
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Lokacija : tu negdje

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Dimitrije taj Ned Jan 23, 2011 1:07 pm

Molim da se ispravi naslov jer Jovanke ima, i stavite navodnike na "nema".

Svi mogu biti slepi kod očiju kada je ljubav u pitanju samo Jovanka ne., e pa ne može to tako
avatar
Dimitrije
Novi član
Novi član

Broj poruka : 10
Datum upisa : 21.01.2011
Lokacija : dobra

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Avramova taj Ned Jan 23, 2011 1:43 pm

@Dimitrije

Ako pogledaš uvodni post, videćeš da u dnu stoji izvor odakle sam tekst prenela sa sve naslovom i bez navodnika.


____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Dimitrije taj Ned Jan 23, 2011 1:58 pm

Tako valjda i priliči ženi koja se svojevremeno udala za instituciju, a ne za čoveka.

Preuzeto: "VREME"

Jak ti izvor. Čuj Tito institucija!To da nije bio čovek, možda i može da prodje.
avatar
Dimitrije
Novi član
Novi član

Broj poruka : 10
Datum upisa : 21.01.2011
Lokacija : dobra

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Avramova taj Ned Jan 23, 2011 2:15 pm

Izvinjavam se, šta fali mom izboru za izvor?

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od SKYKING taj Sre Feb 02, 2011 3:44 pm

Avramova ::Izvinjavam se, šta fali mom izboru za izvor?  
Vreme... Nista mu ne fali! :afro:
Super novine, kad se pogleda ko ih je pravio!
Dobijemo jos lepsu sliku kada uzmemo u obzir da je bivsi vlasnik advokat Boris Popovic. Jos uvek se pitam na sta li to moze da lici cedo Vesne Pesic i Srdje Popovica!?
                                                                                                                                                                      UPS! Fasizam, nacizam, dijalekticki materijalizam, komunizam, rasizam... e, rasizam nije...
A o Vasicu i Svarmu moze da se prica ceo bogovetni dan... Jedina nada mi je Teofil Pancic koji je sa frakturom lobanje otputovao u inostranstvo neposredno posle napada! To je stoicizam.   A mozda nije bila u pitanju lobanja nego labrnja...
Da se vrnem na temu!
Jovanka jeste malo dzangrizava, kao i sve zene u godinama. Ako stvarno ima nesto kod File, bice to lepo stivo za procitati.  
Bice mi drago da se vidi kojom to eksponencijalnom krivom raste besomucno pljackanje od Tite pa do nasih dana!

 ::
avatar
SKYKING
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1461
Datum upisa : 15.01.2011
Lokacija : Mile ti nacuka

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od cvjeticanin taj Ned Sep 18, 2011 11:43 pm

Fristajlo ::Lično poznajem drugaricu gospođu Broz; svašta ona zna, a šta- saznaće se tek kada umre, jer dobar deo njenih memoara se neće pre toga objaviti...
Vrlo neobična žena...
Kako nema a ja se još nisam oženio , i još uvijek obožavam Jovanku ,...bog je Jovanka . Reci mi kako sad izgleda ,da li se ponovo udala, viđu da si napisao gospođu..? a ja u Jovanku samo vjerujem
avatar
cvjeticanin
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3751
Datum upisa : 24.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Fristajlo taj Pon Sep 19, 2011 9:38 pm

Ma, babac, k'o babac, tihuje u ćošku...
Samo, svašta zna, i pikantni detalji koji će se saznati kad se otvore njene fioke jednom učiniće naču noviju istoriju vrlo interesantnom.

Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od cvjeticanin taj Sre Sep 21, 2011 1:14 pm

Zna ona i ne samo to Smile za nju ti ne trebaju merdevine kao za ove danas . E jedino ako si nešto zabrljao napravio ondak će da te jure,drukčije ne.E ja to znam iz iskustava ....dok je salijećeš ,udvaraš,pišeš sms pp i počneš u mislima skidati one ti tako odlete uvijek drugom .A Jovanka nije taka ,ja zam ..
No vidi mi još i za te rolls rojseve .. pa aki su ti potrebne merdevine imam ja neke možda ti posluže..
avatar
cvjeticanin
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3751
Datum upisa : 24.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Orhideja taj Ned Sep 25, 2011 8:53 pm

Da li će javnost uopšte saznati kad gospođa umre, ili će se skriti.
avatar
Orhideja
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Lokacija : tu negdje

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Avramova taj Ned Okt 20, 2013 6:23 pm

Orhideja ::Da li će javnost uopšte saznati kad gospođa umre, ili će se skriti.
Javnost je obaveštena da je Jovanka Broz preminula.

http://ideja.forum-express.net/t4691-preminula-jovanka-broz#328095

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69583
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: "Jovanka – žena koje nema"

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu